Állatvédelmi továbbképzésre kötelezték az öttusaedzőt, aki az olimpián ököllel megütött egy lovat

2021. szeptember 6. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) írásbeli megrovásban részesítette és állatvédelmi továbbképzésre kötelezte Kim Raisnert, a német válogatott egyik edzőjét, aki ököllel megütött egy lovat a tokiói olimpián.

A UIPM MTI által szemlézett hétfői bejelentése szerint a 48 éves tréner a továbbképzés elvégzéséig nem tevékenykedhet a nemzetközi szövetség égisze alá tartozó versenyeken, és ha még egyszer megszegi az állatvédelmi szabályokat, elveszítheti az edzői engedélyét.

Raisner azért ütötte meg a Saint Boy nevű lovat, mert annak nyergében az addig toronymagasan vezető Annika Schleu nulla pontot ért el. Az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nem bírt a lovával, a belovaglást követően neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küszködött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra.

Raisner előbb kívülről bíztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, egyúttal hangosan arra biztatta Schleut, hogy pálcázzon erőteljesen. Az állat viszont csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy egyetlen ugratás nélkül ér véget a próbálkozás.

Aztán végre megindult Saint Boy, de néhány ugrás után ismét ellenszegült, Schleu pedig, aki már-már bizakodni kezdett, kénytelen volt belátni, hogy ebből nem lesz menet, csakhamar ki is csengették. A pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből.

Az eset után – a televíziós felvételek alapján – Raisnert azonnal felfüggesztették, a UIPM szerint „Az okoktól függetlenül megdöbbentő volt a szövetség és az egész világ számára, hogy megütötte a lovat, versenyzőjét pedig arra bátorította, hogy ugyanezt tegye”. A szervezet az eset miatti reakcióktól sokkolt Schleu ellen a „pálca túlzott mértékű használata” miatt indított vizsgálatot, de őt végül felmentették.

Az eset nyomán a Német Öttusa Szövetség szabályváltoztatást javasolt, hogy a sportolóknak a nemzetközi versenyeken ne olyan lovakkal kelljen indulniuk, amelyekkel még soha nem találkoztak. A UIPM augusztus közepén bejelentette, hogy jövőre módosítani fogja a lovaglás versenyszabályzatát, amelyben kevesebb ugrás, illetve alacsonyabb, egyszerűbb akadályok szerepelnek majd, másrészt munkacsoportot hozott létre, amely áttekinti a tokiói olimpián történteket, és megvizsgálja, hogyan lehetne a jövőben elkerülni a hasonló eseteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!