A kosárszövetség szinte kötelezővé tette a 12 évesnél idősebb játékosok beoltását

2021. augusztus 13. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) úgy döntött, hogy ősztől a 12 évesnél idősebb gyerekek csak akkor játszhatnak a korosztályos versenysorozatokban, ha a mérkőzések előtt teszttel igazolni tudják, hogy nem koronavírus-fertőzöttek, vagy ha van érvényes védettségi igazolásuk.

Az MKOSZ oldalán pénteken megjelent közlemény azt írja, hogy: „Az U12-es és alacsonyabb korosztályok versenyrendszereinek lebonyolítását egyelőre zárt kapuk mögött kezdik meg az előttünk álló bajnoki évben, míg az idősebb korosztályoknál a pályára lépés feltétele lesz az EESZT-ben szereplő, a mérkőzések előtt 48 órán belül készült negatív antigén-, vagy 72 órán belül készült negatív PCR-teszt. A tesztelési kötelezettség alól az érvényes oltási igazolás vagy a védettségi igazolás mentesíti az érintett sportolót.”

A szövetség indoklása szerint az intézkedést a veszélyeztetett játékosok védelme, valamint a sportág versenyrendszerének biztonságos fenntartása érdekében hozták. „Több virológus szakember is elmondta, ősszel a koronavírus-járványnak egy újabb hulláma éri el hazánkat. Ezt a hullámot egy, az eddigieknél jelentősen fertőzőbb mutáció okozza, mely az eddigi tapasztalatok szerint elsősorban a be nem oltottaknál, illetve a fiataloknál okozhat megbetegedést” – írják.

Az MKOSZ megjegyzi, hogy augusztus 31. és szeptember 2. között az ország összes iskolájában ingyenesen megkaphatják a védőoltást a 12 évesnél idősebb diákok. „Kérjük, aki még nem tette, éljen a lehetőséggel!” – hívják fel erre az érintett szülők figyelmét. Mivel a 12 évnél fiatalabbakat egyelőre nem lehet beoltani, ezért az ő kosármeccseik zárt kapusak lesznek.

A Telexnek nyilatkozó egyik érintett kosárlabdaedző érthetetlennek nevezte az MKOSZ intézkedését, és nem tartja jó ötletnek, hogy az szövetség így próbál nyomást helyezni a szülőkre, hogy beoltassák a gyereküket. Szerinte életszerűtlen, hogy hétköznap negatív teszt nélkül is együtt edzhetnek a gyerekek, de hétvégén csak akkor játszhatnak, ha rendszeresen teszteltetik őket.

Egy másik edző amiatt panaszkodott, hogy az MKOSZ augusztus 13-án tájékoztatott erről az előírásról, ugyanakkor egyes iskoláknál például augusztus 11-ig kellett jelezniük a szülőknek, hogy iskolakezdéskor be akarják-e oltatni a gyereküket. Ha valaki a kosárlabda miatt most mégis fel akarja venni az oltást, akkor ennek most külön kell utánajárnia.

Magyarországon a 12–15 évesek június 10-től regisztrálhatnak az oltásra – szülői hozzájárulással –, de eddig csak kevesen vették fel az oltást. A gyerekek oltása körül itthon is kialakult vita, amely gyakran csúsztatásoktól sem mentes. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkünkben jártuk körül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!