Jöhet a csúcsfoci: nagy költekezés közepette elrajtol a Premier League

2021. augusztus 12. – 23:00

Jöhet a csúcsfoci: nagy költekezés közepette elrajtol a Premier League
A Chelsea játékosai ünnepelnek, miután megnyerték az UEFA Szuperkupa mérkőzést a Villarreal ellen Belfastban, 2021. augusztus 11-én – Fotó: Paul ELLIS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken elrajtol a világ legerősebb, legnézettebb futballbajnokságaként számon tartott angol Premier League. A bajnokrekorder Manchester United tizenháromszor végzett az első helyen 1992 óta, azonban az elmúlt négy évből háromszor is a városi rivális Manchester City nyert, Pep Guardiola edző csapatának hegemóniáját csak a Liverpool tudta megtörni 2020-ban.

A hat nagy csapat közül kihívóként kell tekintenünk a Bajnokok Ligája-győztes és a szerdai európai Szuperkupa-döntőn győztes Chelsea-re is, de a vírushelyzet és a nehézségek ellenére eurómilliókat költő legnagyobb klubok közül bármelyik esélyes lehet a bajnoki címre.

Az elmúlt három évben három angol csapat jutott el az Európa-liga és négy a Bajnokok Ligája fináléjába. A pályán és a pályán kívül is a legjobb mutatókat hozó bajnokság pénteken a Brentford–Arsenal mérkőzéssel kezdődik, majd az első forduló máris egy rangadóval, a Tottenham–Manchester Cityvel ér véget.

Az idei átigazolási szezonban is az angol csapatok költöttek eddig a legtöbbet.

A Manchester City 127,5 millió eurót, az Aston Villa 105,6 milliót, a Manchester United 85-öt, az Arsenal pedig 84-et. A transzferidőszak legnagyobb pénzmennyiséget megmozgató tranzakciója az angol válogatott Jack Grealish Manchesterbe való szerződtetése, a City 117,5 millió eurót fizetett a kivételes képességű középpályásért. Azonban biztosak lehetünk abban, hogy vírushelyzet ide, több mint egyéves jegybevétel-kiesés oda, a klubok még nem álltak le a költekezéssel. Romelu Lukaku már Londonba érkezett véglegesíteni a Chelsea-vel kötendő szerződését, a fővárosi egyesület 115 millió euró transzferösszegben állapodott meg az Inter csapatával.

Sorban állnak a csapatok a pontrúgás-specialista James Ward-Prowse-ért is, a Southampton csapatkapitánya tavaly hosszabbította meg a szerződését a klubjával, így a kérőknek, a Tottenhamnek és az Aston Villának is újra kell gondolnia a megtett közel 30 millió eurós ajánlatot. Az Arsenal és a Tottenham sem mondott le még Lautaro Martinez megszerzéséről, a Tottenham 70 milliót is hajlandó lenne fizetni az Internek a 23 éves csatárért.

A Tottenham-sztár Harry Kane nem örül annyira, hogy az első játéknapon rögtön a bajnok Manchester Cityt fogadja a csapata. Elégedetlenségének oka nem a világ egyik legerősebb csapatának a játékereje, hanem esetleges klubváltásának az iránya. Az Agüero helyére Kane-t kiszemelő ManCity 118 millió eurós ajánlatot tett az angol válogatott kapitányáért, így nagy meglepetés lenne, ha a tavalyi szezonban 33 gólig és 17 gólpasszig jutó labdarúgó továbbra is Nuno Espírito Santo csapatát erősítené a jövőben. Harry Kane váltása lehet minden idők legmagasabb összegű átigazolása az angol piacon.

A bajnokság legerősebb keretével, a legértékesebb Premier League-játékos Harry Kane nélkül is, a Manchester City rendelkezik (1,06 milliárd euró), őket a Liverpool, a Chelsea és a Manchester United követi. 364 külföldi munkavállaló szerepel az UEFA-koefficiens szerinti legerősebb angol bajnokságban, ez a labdarúgók létszámának 65%-a.

A Manchester United játékosa, Anthony Elanga ünnepli a gólját a Brentford elleni angol Premier League barátságos labdarúgó-mérkőzésen Manchesterben 2021. július 28-án – Fotó: Paul ELLIS / AFP
A Manchester United játékosa, Anthony Elanga ünnepli a gólját a Brentford elleni angol Premier League barátságos labdarúgó-mérkőzésen Manchesterben 2021. július 28-án – Fotó: Paul ELLIS / AFP

Ha erősorrendet kellene felállítanunk, és kíváncsiak lennénk a fogadóirodák jóslataira, szorzóira is, akkor valószínűleg a legtöbben a címvédésre, a Manchester City végső sikerére tennék a pénzüket. A szakértők a Chelsea és a Liverpool sikerére hasonló oddsokat adnak, a tavalyi ezüstérmes Unitedet viszont nem várják a dobogóra az esélyeket latolgatók. A fogadási oldalak szerint a kiesőhelyek egyikére a három frissen feljutó csapat, a Norwich, a Watford és a Brentford pályázik a legnagyobb eséllyel, de a Crystal Palace sem érezheti biztonságban magát.

Abban azért mindenki egyetért, hogy az elmúlt évekre jellemző nagy pont- és tudáskülönbségű bajnoki címek után idén sokkal szorosabb lehet a verseny. Az előző lerövidített, extrém terhelést hozó, pihenőnapok és szurkolók nélkül lejátszott szezon után visszatérhet a megszokott élet a stadionokba és a tévékbe.

Az első forduló menetrendje:

2021. augusztus 13., péntek:

21:00 – Brentford–Arsenal

2021. augusztus 14., szombat:

13:30 – Manchester United–Leeds

16:00 – Burnley–Brighton

16:00 – Chelsea–Crystal Palace

16:00 – Everton–Southampton

16:00 – Leicester–Wolverhampton

16:00 – Watford–Aston Villa

18:30 – Norwich–Liverpool

2021. augusztus 15., vasárnap:

15:00 – Newcastle–West Ham

17:30 – Tottenham–Manchester City

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!