Egymilliárd forint nem is sok egy falusi sportcsarnokra

2021. augusztus 11. – 21:04

Egymilliárd forint nem is sok egy falusi sportcsarnokra
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Július végén jelentette be a kormány, hogy Dad, az ezerfős Komárom-Esztergom megyei település egyházközsége egymilliárd forintot kap tornacsarnok építésére. A falu iskolája a környékbeli települések iskolásait is vonzza, miközben nincs megfelelő sportlétesítmény, de az is biztos, hogy Orbán Viktor is szereti Dadot, már csak családi kapcsolatai miatt is.

„Egymilliárd forintból inkább csak tornatermet, mintsem sportcsarnokot lehet építeni a mai árak mellett” – mondta egy dadi férfi, aki tőlünk értesült arról, hogy egymilliárd forintot meghaladó támogatást adott a kormány. Azt mondta, hogy az ő gyerekei már kinőttek az iskoláskorból, így nem igazán érdekli, hogy mekkora csarnokot húznak majd fel, ők úgy sem használják majd. Nem ez a férfi volt az egyetlen, aki először hallott a sportcsarnoképítésről, az általunk megkérdezett helyiek többsége is a sajtóból értesült róla.

A tornacsarnoknak vagy -teremnek sokan örülnek, több szülő arról beszélt nekünk, hogy az iskola tornaterme elég kicsi, a gyerek pedig egyre több. „Tíz éve még lepkehálóval kellett összefogni tíz gyereket, hogy egy osztály indulhasson, most pedig már harmincan is vannak egyben” – mondta az egyik nő. Azzal a legtöbb általunk megkérdezett helyi is egyetértett, hogy az iskolának szüksége van egy rendes tornacsarnokra, amely testnevelésórák mellett a helyi sportot is kiszolgálhatná. Az iskolában vívással, kézilabdával és teremkerékpározással is foglalkoznak a foci mellett.

Dad nem túl nagy, így nem feltétlenül kéne sok iskolásnak lennie, de a környékbeli településekről, Császárról, Kömlődről, Bokodról, sőt még Oroszlányból is hordják oda a gyerekeket. A kis faluba egyre többen próbálnak kiköltözni a környező nagyobb városokból, Tatabányáról, Oroszlányból is, de ahogy az egyik helyi mondta, többen akarnának jönni, mint ahány eladó ház van a faluban.

Kömlőd felől érkezve még lepusztult arcát mutatta a település, megszűnt vasútvonal, enyészeté lett vasúti megálló tűnik fel, később viszont frissen felújított Kádár-kockák, felpimpelt tornácos hosszúházak következnek. A faluközpont is teljesen rendben van, több tábla is hirdeti, hogy Dad sikeres a pályázatokon, amelyekkel az infrastrukturális feltételeket javítják.

Az iskola – Fotó: Bődey János / Telex
Az iskola – Fotó: Bődey János / Telex

A református iskola kerítésén függő táblán az olvasható, hogy nemrég ötvenmillió forintot nyertek energetikai korszerűsítésre, és információink szerint ennek az iskolának az udvarára épülne majd a tornacsarnok. A létesítmény méreteiről, felhasználási céljairól szerettünk volna többet megtudni, ahogy arról is, ki kezdeményezte az építést, de a helyi református lelkész nem akart nyilatkozni erről, ahogy a település polgármestere, Szűcs Attiláné sem. A telefonon elért polgármester annyit azért mondott, hogy az egymilliárd forintos támogatás egyáltalán nem kirívó összeg egy szabvány méretű tornacsarnok esetében. Azt ígérte, hamarosan egy közleményben beszámolnak a projekt részleteiről.

Egy közlemény aztán befutott hozzánk a Magyar Református Egyháztól, amelyből már többet megtudhatunk a projektről. A közleményben azt írták, hogy a Dadi Református Egyházközség 300 éves iskolaépületében csak egy 6x9 méteres tornaszoba van, amit 156 iskolás használ testnevelésórákra. Az egyházközség ezt a szűkös tornatermet már régóta szerette volna felújítani, de ahogy írták, nem volt elég saját forrásuk, és olyan pályázati kiírást sem találtak, amelyben egyházi iskola pályázhatott volna ilyen célra. Az iskola a megyei kézilabda-szövetséggel együttműködve a kézilabdát építette be a mindennapos testnevelésbe, és egy darabig az 53-szoros válogatott Ivo Diaz edzette a helyi kisiskolásokat. 2016-ben felvetődött, hogy taóból próbál egy munkacsarnokot építtetni az egyházközség, de nem jártak sikerrel.

Most a csarnoképítésre 1,13 milliárd forintot kapott az egyházközség, ami a projekt teljes költségét fedezi. Azt írták, ebből fizetik a kapcsolódó infrastruktúra kiépítését és a csarnok működéséhez szükséges eszközbeszerzést. „A beruházás közben várhatóan saját forrásokat is felhasznál a református egyházközség. A református egyházban évszázados hagyomány, a református hitélet része az adakozás Isten dicsőségére. Gyakran hirdetnek meg céladakozást, amikor a hívek egy meghatározott célra – templomra, iskolára, harangra, diakóniai célra, szegényebb közösségeknek stb. – gyűjtenek” – írták a közleményben.

Az iskolában tucatnyi sportágban rendeznek majd edzéseket és versenyeket: kézilabda, röplabda, vívás, egykerekű kerékpár, teremkerékpár, művészeti kerékpár, asztalitenisz, grundbirkózás, cselgáncs, aerobik, szertornák, művészeti tornák, versenytánc, de egyéb sportágakhoz is alkalmas helyszínt tud majd biztosítani a tornacsarnok: kosárlabda, kispályás futball, egyéb küzdősportok, ritmikus gimnasztika, falmászás.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A 615 főt befogadó tornacsarnok hasznos alapterülete 1696 négyzetméter lesz, a 20x40 méteres küzdőtér mozgatható válaszfallal megosztható. Négy sportolói, 2 bírói és egy 1 tanári öltözőt terveztek a létesítménybe. „A csarnok építési engedélye beadás előtt áll, a kiviteli terveket szeptember végére ígérte a tatabányai tervezőiroda. A kivitelező céget a későbbiekben közbeszerzési eljárásban választják ki” – írták.

Amikor a Telexen megjelent a hír, hogy egymilliárdot kap Dad, több olvasónk arra tippelt, hogy Orbán Viktor családi kötődése állhat a háttérben, hiszen a miniszterelnök nagyapja a faluban született. Volt olyan helyi, aki azt is tudni vélte, volt, hogy Orbán Viktor is gyerekeskedett Dadon, és nagyapja testvére a református temetőben nyugszik.

Hogy a miniszterelnöknél személyesen lobbiztak-e a sportcsarnokért a helyiek, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy Orbán szeret Dadra járni, 2018-ban kétszer is ellátogatott a faluba, először a választások előtt, hogy a térség fideszes képviselőjéért, Czunyiné Bertalan Juditért kampányoljon, majd májusban visszatért köszönetet mondani, és ekkor még focizni is tanítgatta az óvodás gyerekeket. Az első dadi útjáért egyébként elmarasztalást és pénzbüntetést is kapott a Nemzeti Választási Bizottságtól, mert a szülők hozzájárulása nélkül kampányolt gyerekek körében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!