Az amerikai kosarasok nyerték az aranyérmet, Durant 29 pontot dobott

2021. augusztus 7. – 07:09

frissítve

Az amerikai kosarasok nyerték az aranyérmet, Durant 29 pontot dobott
Kevin Durant az olimpiai kosárlabdadöntőben – Fotó: Aris Messinis / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikaiak zsinórban negyedik olimpián nyerték meg az aranyérmet férfi kosárlabdában, miután 87-82-re legyőzték a nagyot küzdő, az utolsó tíz másodperc előtt három pontra is felzárkózó franciákat. Kevin Durant végül 29 pontot dobott, de Jayson Tatum is 19 pontig jutott a döntőben.

A legelső csoportkörös mérkőzésükön 83-76-ra a franciák nyertek, de a döntőbe az amerikaiak jutottak be könnyebben. Duranték 15 pontos hátrányt ledolgozva végül simán nyertek 97-78-ra az ausztrálok ellen az elődöntőben, míg a franciák győzelme tényleg az utolsó pillanatig hajszálon múlt, Nicolas Batum nagy blokkja is kellett a 90-89-es győzelmükhöz a szlovénok ellen.

Francia zsákolással indult az olimpiai döntő, az amerikai triplakísérletek pedig pontatlanok voltak, 10-4-re is vezettek már a franciák az elején. 15-15-nél jött az egyenlítés, és Durant vezetésével át is vették a vezetést. Egy amerikai hárompontossal, 22-18-cal lett vége az első negyednek.

A franciák a második negyed elején tanácstalannak tűntek, pontatlanok voltak. Durant mellett ezúttal Tatum kezdte meg a pontgyártást amerikai oldalon, 39-26-ra is elmentek az amerikaiak. Egy francia időkérés után Rudy Gobert-ék pillanatai következtek, egy francia tripla is betalált, végül a félidőnél 44-39 volt az állás.

Durant harmadik triplájával megint 11 pont lett a különbség 56-45-nél, az amerikaiak legnagyobb sztárja már 26 pontnál járt. Az újabb francia időkérés után Guerschon Yabusele villant meg hárompontosokkal, de nem sokáig tudtak közelebb kerülni. Az amerikaiak jól védekeztek, és rengeteg eladott labdát szereztek, Tatum zsákolásával már 71-57 is volt az állás. Innen Batum utolsó másodpercekben bedobott triplájával 71-63-mal zárták a negyedet.

A negyedik elején nem záporoztak a pontok, de közelebb kerültek a franciák, az amerikaiak kértek időt 73-67-nél. Egy francia triplával három pontra is feljöttek, de Damian Lillard tudott válaszolni, aztán Jrue Holiday szerzett labdát, pillanatok alatt újra 79-70 volt az állás. Evan Fournier triplájával 84-78-cal fordultak az utolsó percre.

Nando de Colo kosara után megszerezték a labdát újra a franciák, majd két bedobott büntetőjével, 85-82-vel jött az utolsó 10 másodperc. A franciák gyorsan faltolták Durantet, Gobert kipontozódott. Durant bedobta mindkét büntetőt, a franciáknak pedig már csak egy utolsó, kihagyott hárompontos kísérlet maradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!