A női 400 gát is világcsúcsot és szoros befutót hozott, lemásolták a férfiak versenyét

2021. augusztus 4. – 08:53

frissítve

A női 400 gát is világcsúcsot és szoros befutót hozott, lemásolták a férfiak versenyét
Sydney McLaughlin világcsúccsal nyerte a 400 gátat, Femke Bol Európa-rekorddal harmadik – Fotó: Lucy Nicholson/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpia eddig talán legnagyszerűbb versenye a férfiak 400 méteres gátfutása volt, ahol ketten is korábbi világrekordon belül futottak, a norvég Karsten Warholm pedig űridőt repesztett. Szerdán aztán a női 400 gát döntőjét is oda lehetett tenni a történelmi futás mellé.

A nőknél egész friss volt a világrekord, Sydney McLaughlin június végén az amerikai válogatón futott 51,90-at, amivel honfitársa, Dalilah Muhammad 2019-es 52,20-as csúcsát javította meg. A tokiói döntőbe mindketten bejutottak, így borítékolható volt a kiélezett verseny és a remek időeredmény is.

A rajt után Muhammad eléggé bekezdett, az első kétszáz méteren McLaughlin és az idén remek formában versenyző Femke Bol egy fél ütemmel később vették a gátakat. Az utolsó százra fordulva is még Muhammad volt előnyben, de már némileg görcsösebb volt a mozgása. McLaughlinban több tartalék maradt, és az utolsó 60 méteren ellépett Muhammad mellett, és 51,47 másodperces világcsúccsal nyert. Muhammad is nagyot futott, 51,58-as ideje szintén a régi világrekordén belül volt. A harmadik Femke Bol is élete legjobbját nyújtotta, 52,08-cal Európa-rekorder lett.

„Mint az őrült, úgy futottam az első 300-on, hogy ott lehessek velük az utolsó 100-on. Egy kicsit bele is haltam, de ez volt a terv, hogy az elején legyek igazán gyors. Így megpróbálhattam megnézni, hogy mire megyek ellenük, amikor mindent beleadok” – nyilatkozta a verseny után a holland Bol.

McLaughlin arról beszélt, hogy edzésen is sokszor gyakorolták, hogy jól fussa meg az utolsó 40 métert, és ez most is jól sikerült neki. Muhammad egy kicsit csalódott volt, egy kicsit kiesett a ritmusból az utolsó gátvételnél, amikor azon gondolkodott, hogy bal vagy jobb lábbal vegye az akadályt. A jobb lába mellett döntött, és emiatt kicsit rövidíteni kellett a lépésén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!