Történelmi befutó az olimpián, óriási világcsúcs 400 gáton

2021. augusztus 3. – 07:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elképzelhetetlen időt és fantasztikus hajrát hozott a férfi 400 méter gát döntője Tokióban: a norvég Karsten Warholm több, mint hét tizedet javítva a saját világcsúcsán elsőként ment be a világon 46 másodperc alá. A második amerikai Benjamin is a régi rekordon belül ért célba, és még a bronzérmes is alig maradt le róla.

A Norvégiában idáig is szupersztárnak számító, kétszeres világbajnok, Európa-bajnok, világcsúcstartó Warholm olyan űridőt szakított a férfi atlétika egyik klasszikus versenyszámában a magyar idő szerint kedd hajnali döntőben, ami idáig egyszerűen elképzelhetetlen volt. A 400 gát 1992 óta fennálló világcsúcsát 29 éven át nem sikerült megdönteni, mígnem a norvég egy hónappal az olimpia előtt Oslóban robbantott, és 46,7-tel átadta a múltnak Kevin Young 1992-es csúcsát.

A 25 éves norvég kétszeres világbajnok és egyszeres Európa-bajnok, de a szám olimpiai döntőjétől nem csak miatta vártak már előzetesen is sokan újabb rekorddöntést. Legfőbb riválisa, Rai Benjamin az amerikai válogatón 46,83-at repesztett, így a döntő kettejük párviadalának ígérkezett. Arra az időre azonban, ami ebből a párviadalból keveredett, senki nem számíthatott.

Warholm a kedvenc hetes pályája mellől, a hatosról indulhatott, eggyel az amerikai fölött, és már nagyon hamar felfutott az amúgy szintén kiváló brazil dos Santosra és simán elment a felsőbb pályák mellett. A norvég nagyon dinamikusan és jelentős előnnyel fordult rá az utolsó kanyarra is, a hajpántos Benjamin azonban egyre közelebb került hozzá, és az utolsó gát előtt utol is érte a norvégot. Ekkor azonban Warholm talált még egy fokozatot, és olyat hajrázott, hogy az ellen senkinek nem lehetett esélye.

Az idő egyszerűen hihetetlen: miután közel három évtizeden át 47 másodperc alá is csak kivételes esetben tudott bekacsintani valaki a világelitből, Warholm a saját egy hónapos világcsúcsán 76 századot javítva 45,94-et futott. A második Benjamin is fél (!) másodperccel gyorsabb volt a régi világcsúcsnál, de még a harmadik brazil is a régi olimpiai rekordon belül futott, és csak két századdal maradt el a világrekordtól. A döntőben futó nyolc atléta közül öten döntötték meg az egyéni legjobbjukat. Az új csúcs akár újabb évtizedekre rögzülhet, hacsak esik áldozatul a Warholm–Benjamin-versengésnek a közeljövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!