Egymás után kerülnek veszélybe a sprint futószámok világcsúcsai

2021. június 28. – 13:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Syndey McLaughlin az első nő, aki 400 méteres gátfutásban áttörte az 52 másodperces határt, az amerikai olimpiai válogatón 51,90-es új világcsúcsot futott. Az elmúlt néhány héten látványosan megszaporodtak a kiemelkedő sprint eredmények.

Az elmúlt egy-két évben hosszútávfutó számokban dőltek meg sorra világcsúcsok, részben az új fejlesztésű cipőknek is köszönhetően, és az olimpiai előtti formaidőzítéseket elnézve a sprintszámokban is áttörés várható.

Sydney McLaughlin már túl is van ezen, vasárnap 51,90-et repesztett 400 gáton, megjavítva Dalilah Muhammad 2019-ben felállított 52,20-as rekordját.

Sydney McLaughlin (jobbra) a mellett futó Dalilah Muhammad világcsúcsát javította meg 400 gátonFotó: Andy Lyons/AFP
Sydney McLaughlin (jobbra) a mellett futó Dalilah Muhammad világcsúcsát javította meg 400 gátonFotó: Andy Lyons/AFP

Nézzük, kik és milyen számokban futottak még lenyűgöző időket.

  • 110 gáton Grant Holloway egyetlen századmásodperccel maradt el Aries Merritt kilenc évvel ezelőtt felállított 12,80-as világrekordjától az amerikai válogatón.
  • Rai Benjamin szintén ezen a válogatón csak öt századdal maradt el 400 gáton Kevin Young 1992-ben futott 46,78-as csúcsától. Eddig a norvég Karsten Warholm ostromolta ezt az időt.
  • Női 100 méteres síkfutásban a jamaicai Shelly-Ann Fraser Price minden idők második legjobb eredményét érte el három hete 10,62-vel, és ezzel közel került a sokak szerint doppinggal futott 10,49-es űridőhöz, amit Florence Griffith-Joyner még 1988-ban hozott össze. A nigériai Blessing Okagbare 10,63-at jegyzett idén, igaz, a megengedettnél nagyobb hátszélben futva, és az amerikai Sha'Carri Richardson is nagy szélben ment 10,64-et, de a szabályos körülmények között futott 10,72-es ideje is kiemelkedő, nem általános, hogy 10,80 alá kerülnek futónők.
  • Női 200 méteren is átíródott hétvégén az örökranglista: az amerikai Gabrielle Thomas 21,62-vel most a második, ugyancsak Griffith-Joyner mögött, aki 21,31-gyel tartja a rekordot.
Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass