Milák: Örülök is, meg nem is, hogy egyelőre én vagyok a legsikeresebb magyar

2021. augusztus 2. – 15:34

frissítve

Milák: Örülök is, meg nem is, hogy egyelőre én vagyok a legsikeresebb magyar
Az olimpiai arany- és ezüstérmes Milák Kristóf (b) az úszószövetség elnökével, Wladár Sándorral (j) – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Naiv kijelentés volt, hogy most pihenés vár rám” – mondta Milák Kristóf hétfőn a miatta érkező újságírók tömegére utalva a ferihegyi repülőtér egyik konferenciatermében. Amikor arról kérdezték, mikor lesz a következő edzése, nevetve válaszolt, hogy karácsonykor, és azt is elárulta, hogy hazautazás előtt a csomagja legmélyére tette az érmeit, mert ez tűnt a legbiztonságosabbnak.

Hétfőn tért haza Tokióból a magyar úszók többsége, köztük Hosszú Katinka – aki a rá várakozó újságírókat és rajongókat kikerülve távozott – és Milák is, aki ezúttal a sportág egyedüli magyar érmes versenyzője lett. Sőt, egy arannyal és egy ezüsttel egyelőre a teljes magyar küldöttség legsikeresebb tokiói olimpikonja. Az úszók sajtótájékoztatóján azt mondta:

örül is, meg nem is annak, hogy így lehet most őt bemutatni, nagyon szurkol azoknak az olimpikonoknak, akik még versenyezni fognak, hogy még sikeresebbek legyenek.

Bár a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartójaként és toronymagas esélyeseként kifejezetten peches napot fogott ki – elnézte, hogy mikor kezd, és még az úszógatyája is elszakadt – de miután beugrott a vízbe, már semmi nem veszélyeztette a győzelmét, ráadásul Michael Phelps olimpiai rekordját megjavította. Ha mindez nem lett volna elég, 100 pillangón óriásit hajrázva hatalmas küzdelemre kényszerítette a szám világcsúcstartóját. Caeleb Dresselnek új világrekordot kellett úsznia a győzelemhez, Milák pedig alig 23 századdal mögötte csapott be a célba, ezzel megszerezte az ezüstérmet.

„Milák Kristóf történelmi sikert ért el, de ő ezt még nem tudja, talán néhány hét vagy év múlva ő is felfogja”

– mondta a reptéri sajtótájékoztatón a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor, aki szerint történelmi siker, hogy 15 döntős magyar volt, de picit fáj a szíve, főleg a 4. helyezések miatt.

Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila arról beszélt, hogy leginkább a nyomás miatt féltette a tanítványát, hiszen mindenki az aranyat várta tőle, ráadásul ez volt az első olimpiája, mégis remekül helytállt. Sőt hozzátette, hogy bár eddig csak a 200 pillangóról beszéltünk és arról, hogy Milák hogyan igyekszik megőrizni azt a pozíciót, hogy ő a világ legjobbja.

„Most már azonban neki van a legnagyobb esélye arra, hogy 100 méteren is leváltsa Caleb Dresselt.”

A 63 éves Selmecivel még Tokióban készített interjút a Telex helyszíni tudósítója, ezt itt lehet elolvasni >>>

A sajtótájékoztatón az összes jelenlévő magyar döntős beszélt egy kicsit, köztük Kenderesi Tamás és Kapás Boglárka is, akik megállapították, hogy az olimpiákon mindig egyforma eredményeket érnek el: Rióban mindketten bronzérmet szereztek, most mindketten épp csak csak lemaradtak a dobogóról.

Kenderesi Tamás (b), Kapás Boglárka (k) és Telegdy Ádám (j) a tokiói olimpiáról hazaérkező úszók sajtótájékoztatóján – Fotó: Bődey János / Telex
Kenderesi Tamás (b), Kapás Boglárka (k) és Telegdy Ádám (j) a tokiói olimpiáról hazaérkező úszók sajtótájékoztatóján – Fotó: Bődey János / Telex

„Sokáig hiányozni fog még ez az érem, de három év múlva megpróbálok ismét érmet szerezni” – mondta Kenderesi. Kapás egyetértett vele abban, hogy aki éremért megy, az nem lesz elégedett egy 4. hellyel, de néhány nap alatt már csökkent a szomorúsága és az is vígasztaja, hogy otthon meg tudja simogatni a riói érmét.

Telegdy Ádám ezután azt mondta, az a szép a versenysportban, hogy miközben ő nagyon örül a saját 5. helyének, két olyan úszó ül mellette, akik gyászolják, hogy negyedikek lettek.

Amikor Telegdytől megkérdezték, hogy valóban a menyasszonyáért, Kapásért úszott Tokióban, akkor mindketten nevettek, Kapás le is szögezte, hogy szerinte ez nem lehetséges. A hátúszó pedig azt reagálta: természetesen első sorban magáért úszott, de az utolsó 5 méterét a párjának ajánlotta, akivel a tervek szerint jövő nyáron házasodnak össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!