2037-ig biztosan lesz Forma-1-es Magyar Nagydíj a Hungaroringen

2021. július 31. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2037-ig biztosan lesz Forma-1-es futam a Hungaroringen – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton, miután a Magyar Nagydíj helyszínén egyeztetett Stefano Domenicalival, az F1 elnök-vezérigazgatójával.

Az MTI beszámolója szerint Palkovics biztosította Stefano Domenicalit, hogy a magyar kormány elkötelezett a versenyrendezés iránt, így az eredetileg 2032-ig szóló pénzügyi megállapodást további öt évvel meghosszabbították.

„Ahhoz, hogy ez meg is valósuljon, sok a tennivaló, ugyanis az 1986-ban épült versenypálya rusztikus ugyan, de átfogó fejlesztésre szorul” – mondta a miniszter, és hozzátette, hogy a jövőben megújul majd a mogyoródi versenypálya bejárati része, főlelátója és főépülete is.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a tárgyalásról elmondta, a felújítás reményei szerint már jövő tavasszal megkezdődhet, a bejárati résznél az irodaház, a shop és a kávézó újjáépítésével, ezt követné – a 2022-es futam után – a főlelátó elbontása és újraépítése, majd a 2023-as verseny után következne a paddock kiszélesítése és a főépület elbontása, újraépítése.

„Fontos kiemelni, hogy nemcsak Forma-1-es pálya, hanem rendezvényközpont is szeretnénk lenni. Egy éve dolgozunk a terveken, amiket hamarosan a kormány elé viszünk. Nagy kihívás lesz az építkezés, mert tíz hónapunk lesz a futamok között, ugyanis azt a hagyományt, hogy a mi pályánkon van megszakítás nélkül második leghosszabb ideje verseny, nem szakítanánk meg” – mondta Gyulay.

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzésén a mogyoródi Hungaroringen 2021. július 30-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzésén a mogyoródi Hungaroringen 2021. július 30-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelitában tárgyalt Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével. Orbán és a Forma–1-es Ferrari csapat korábbi főnöke Palkovics Lászlóval közösen áttekintették a magyarországi autó-motor sport fejlesztésének további lehetőségeit, és az ehhez kapcsolódó terveket.

A megbeszélésen közlekedésbiztonsági kérdésekről is egyeztettek; Magyarország célja, hogy radikálisan csökkentse a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számát. Beszéltek arról is, hogy a magyar kormány a teljes autóipari szektorra is fokozott figyelmet fordít.

Az autó- és motorsport fejlesztésekre jelentős összeget szán a kormány: nemrég írtuk, hogy a 65 milliárdos hajdúnánási MotoGP-pálya és a 44 milliárdosra tervezett versenyrendezési jog mellett támogatási rendszert is létrehoz a kormány a fiatal autó- és motorversenyzők felkarolására. A program első pályázati időszaka várhatóan 2021 őszén indul, és kezdő szinttől nyitott lesz minden autó- és motorsport szakág versenyzője számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!