Schmid Júlia, a kötelező oltás miatt visszalépett szlalomkenus: Embertelenül bántak velem

2021. július 28. – 11:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bécsből jelentkezett be a Digi Sport Reggeli Start című műsorában Schmid Júlia, az olimpiáról az utolsó pillanatban visszalépett szlalomkenus. Ő volt az a versenyző, aki azután döntött a hazautazás mellett, hogy a magyar olimpiai csapatnak kötelezővé tették az oltást.

A mostani interjúban is elmondta, hogy nem oltásellenességből döntött így, sőt, az oltást nagyon is hasznosnak tartja az állatorvos végzettségű sportoló. Tisztában volt viszont azzal, hogy a verseny előtti napokban beadott oltóanyag nem biztosít megfelelő védelmet, ráadásul félt a mellékhatásoktól, az esetleges allergiás reakciótól is, ami miatt távol az otthonától kórházi kezelésre szorulhatott volna.

„Gondoltam, kivétel lehetek, és elég, ha az olimpia után olthatom be magam. Soha nem gondoltam, hogy idáig fajulnak a dolgok.”

Az utolsó pillanatig bízott abban, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság eltekint az oltástól, hiszen szerinte semmilyen haszonnal nem járt volna. Nem gondolta, hogy ez lesz a vége, az egész életét a szlalomkenura tette fel, 15 év munka volt az olimpiai részvétel kiharcolásában, heti 40 óra munka mellett járt napi két edzésre.

„Kimerültséget és fáradtságot érzek, pár napja még ott voltam Japánban az edzőpályán, minden szabályt betartottam, majd hirtelen már a hazautamat kellett megszerveznem, még a kenumat is Tokióban hagytam. Sokkolt, szomorú és dühös vagyok, hogy így bántak velem, ez szerintem embertelen” – mondta.

A folytatást még nem tudja. Egyelőre az olimpiai közvetítéseket se tudja nézni, pedig imádja a sportot. A Klagenfurtban született, angolul nyilatkozó sportoló 2018 óta versenyez magyar színekben. Nem keresték az illetékesek, de reméli, pozitívabban állnak majd hozzá, hiszen a kapcsolat mindkét félnek előnyös volt, ő magyar színekben versenyezhetett, Magyarország pedig felkerült a szlalom kajak-kenu térképére.

A szlalomkenuról és Schmid Juliáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!