Nem oltásellenes a tokiói olimpiától visszalépett magyar szlalomkenus

2021. július 20. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpiától visszalépő szlalomkenus, Schmid Julia eddig nem azért nem oltatta be magát a koronavírus ellen, mert oltásellenes lenne, hanem mert a sok versenye miatt eddig nem volt rá lehetősége – nyilatkozta a sportoló a Blikknek.

„Amikor lett volna lehetőségem oltatni, migrénes fejfájással küzdöttem, hánytam, ágyhoz voltam kötve” – mondta az Ausztriából honosított, világbajnoki bronz-, Európa-bajnoki ezüstérmes szlalomkenus, aki úgy tervezte, hogy majd az olimpia után veszi fel az oltást.

Ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nem sokkal a tokiói olimpia kezdete előtt úgy döntött, hogy csak a védett magyar sportolók vehetnek részt az olimpián. „Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tette kötelezővé a vakcina beadását, és ekkor még a MOB-nál sem volt szó erről, július elején nyugodtan utaztam el Japánba edzőtáborozni” – mondta.

„Nem értettem ezt a döntést. Hét nappal a viadal előtt kaphattam volna meg az első adagot, amiről tudjuk jól, még nem biztosított volna semmilyen védettséget az olimpia idejére. Viszont a mellékhatások veszélyeztethették volna a szereplésemet, én pedig ezt nem akartam kockáztatni” – mondta Schmid, aki már vissza is repült Bécsbe, ahol a sportolás mellett állatorvosként dolgozik.

Schmid Julia – Fotó: Bődey János / Telex
Schmid Julia – Fotó: Bődey János / Telex

„Szombaton felkerestek a MOB képviselői a hotelban. Bíztam benne, hogy hallgatnak rám, az észérvekre, de azt a választ kaptam, vagy elfogadom most a vakcinát, vagy mehetek haza. Nem én döntöttem úgy, hogy lemondok a szereplésről, kényszerhelyzetbe hoztak. (…) Még mindig nem akarom elhinni, hogy összezúzták az olimpiai álmomat. Összetörtem, elveszettnek érzem magam” – nyilatkozta.

A szlalomkenuról és Schmid Juliáról ebben a cikkben írtunk részletesebben. Akkor, még olimpiai indulóként, azt mondta a Telexnek:

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy Magyarországot képviselhetem a tokiói olimpián. Örülök annak, hogy a magyar szövetséget támogathatom, hogy több fiatalt nyerjenek meg a szlalom szakágnak, amely talán egyszer olyan erős lesz, mint a sprint szakág.”

A Fobes beszámolja szerint nem Schmid volt az egyetlen olimpikon, aki a vakcinák lehetséges mellékhatásaira hivatkozva utasították el az oltást. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Forbesnak küldött hétfői válaszában azt közölte, hogy a nemzeti olimpiai bizottságok biztosították őket arról, hogy a küldöttségeik legalább 85 százaléka beoltva érkezik Tokióba.

A Brit Olimpiai Szövetség (BOA) igazgatója, Andy Anson egy néhány héttel ezelőtti podcastban azt mondta, hogy még mindig próbál meggyőzni néhány sportolót, hogy az olimpia előtt oltassák be magukat. „Vannak olyanok, akik nem akarták beoltatni magukat. Próbáljuk meggyőzni őket, hogy tegyék meg, mert ez a helyes dolog” – mondta. „Az embereknek joguk van választani, és ezt tiszteletben kell tartanunk, de ezzel nem feltétlenül segítenek a helyzeten” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a brit sportolók több mint 90 százaléka már megkapta a védőoltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!