Milák a legjobb idővel, Hosszú a második legjobbal az elődöntőben

2021. július 26. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar idő szerint hétfő déli úszás előfutamaiból a 200 méter pillangó világcsúcstartója, Milák Kristóf bámulatos magabiztossággal kvalifikálta magát az elődöntőbe, és ott van Rio bronzérmese, Kenderesi Tamás is. A 200 méter vegyes előfutamából második helyen jutott tovább Hosszú Katinka. 1500 méter gyorson Késely Ajna és Mihályvári-Farkas Viktória nem jutott a döntőbe.

Férfi 200 méter pillangó – előfutam

Kenderesi Tamás a futamában a hetedik helyen fordult az első száz méter után, majd a terveknek megfelelően beleerősített, és a második helyen csapott célba a svájci Noè Ponti mögött.

Milák Kristóf is a második száz méteren robbantott, egy testhosszal végzett futamának második és harmadik helyezettjei előtt, és kis híján jobbat úszott (1:53.58) Michael Phelps 2016-os olimpiai bajnok idejénél (1:53.56). Milák a saját világcsúcsától (1:50.73) egyelőre jócskán elmaradt, de így is elsőként jutott a 16-os elődöntőbe, ahová Rio bronzérmese, Kenderesi a nyolcadik helyen kvalifikálta magát.

A hétfő hajnalban a gyorsváltó tagjaként ötödik helyet szerzett Milák Kristóf az m4-nek azt nyilatkozta, hogy nem akart a végén se visszavenni a tempóból, mert így jobban fel tudja építeni az úszását a versenyig.

Kenderesi Tamás elmondta, hogy örül az eredményének, és tart a kedd reggeli elődöntőtől, de reméli, sikerül ennél sokkal jobbat úszni.

A férfi 200 pillangó elődöntőit magyar idő szerint kedden 4:35-kor és 4.41-kor rendezik.

Milák Kristóf a hétfői 200 méter pillangó előfutamában – Fotó: François-Xavier Marit / AFP
Milák Kristóf a hétfői 200 méter pillangó előfutamában – Fotó: François-Xavier Marit / AFP

Női 200 méter vegyes – előfutam

Nagy kérdés volt, mire lesz képes Hosszú Katinka azok után, hogy a 400 méter vegyes vasárnapi döntőjében csak az ötödik lett. A szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója a negyedik előfutamban indult és végül 2:09.70-es idővel megnyerte a futamát, ezzel második helyen jutott az elődöntőbe. Összehasonlításképp: Rióban 2:07.45-tel lett a leggyorsabb az előfutamában, de Tokióban is esélyesként úszhat majd a döntőben, de előbb hátra van egy elődöntő. A legjobb idővel az amerikai Kate Douglass jutott tovább (2:09.16).

Sebestyén Dalma a futamában ötödik lett 2:12.42-es idővel, ami pont nem volt elég az elődöntőre, 17. lett.

Hosszú Katinka örül ennek az időnek, és úgy érzi., van még benne tartalék az elődöntőig és a döntőig.

A női 200 méter vegyes elődöntőit magyar idő szerint kedden 4:58-kor és 5:05-kor rendezik.

Női 1500 méter gyors – előfutam

Történelmi előfutamot tartottak Tokióban, most debütál az olimpiák műsorán az 1500 méter gyorsúszás. A 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória volt az első magyar, aki vízbe ugrott ezen a távon, nem is akárhogyan: a futamát több mint 10 másodperces előnnyel megnyerte, és a legjobb eredményén is 12 másodpercet javított (16:02.26).

Az utolsó futamban az Európa-bajnoki bronzérmes Késely Ajna az ötödik helyen végzett 15:59.8-as idővel, így egy másodperccel lemaradt a nyolcas döntőről – az előfutamból itt a legjobbak egyből a döntőbe jutnak –, ahogy Mihályvári-Farkas Viktória sem jutott tovább. Összesítésben Késely a 9., Mihályvári-Farkas a 12. lett.

Mihályvári-Farkas Viktória az m4-nek elmondta, hogy egyedül úszni mindig nagyon nehéz, nem lehet megszokni. Addig volt könnyű, amíg a török versenyző a közelében volt, de utána, mint mondta, már csak a versenyzőket követő kamerával versenyzett. Az utolsó 500 métert a magyarokért, a családjáért, az edzőjéért úszta, miközben a 400 méter vegyes döntőjét, ahol hatodik lett, saját magért úszta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!