Nem indult jól az olimpia a magyaroknak, sorra estek ki versenyzőink

2021. július 24. – 07:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói első igazi napján nem kezdtek túl jól a magyar versenyzők, az első körben kiesett két kardozónk, dzsúdóban Csernoviczki Éva is csak egy kört ment, a bokszoló Gálos Rolandra pedig kétszer is rászámoltak meccse közben, a taekwondós Salim Omar is csak a vigaszágban bízhat.

Kardvívásban három magyar kezdte meg a versenyzést, a címvédő Szilágyi Áron könnyen teljesítette feladatát, 15-7-re verte a venezuelai José Quinterót,, és ezzel már nyolcaddöntős. A 32 közül viszont nem sikerült továbbjutnia Szatmári Andrásnak és Decsi Tamásnak sem. Szatmár az iráni Ali Pakdamantól kapott ki 15-12-re, pedig 10-7-re még az éremesélyesnek tartott magyar kardozó vezetett.

„Önmagam ellenfele voltam, és jöttem ki belőle – értékelt szomorúan, a könnyeivel. Tudtam, hogy ha jól vívok, megnyerem a versenyt, viszont ha rosszul, akkor kikapok az első ellenfelemtől. És most nem vívtam jól, úgyhogy csak magamnak köszönhetem a kiesést.” – idézte az MTI a könnyeivel küzdő Szatmárit.

Decsi Tamás nehéz ellenfelet, a kétszeres Európa-bajnok Max Hartungot kapta. A német 6-2-re elhúzott, és ugyan Decsi még 6-5-re felzárkózott, de utána már nem volt esélye, 12-6-re ment el Hartung, aki véletlenül még meg is vágta a magyar vívó kezét, és végül 15-8-re nyert.

Szilágyi Áron a második asszójában is nagyon magabiztosan és eredményesen vívott, 15-7-re verte az iráni Mojtaba Abedinint, és ezzel már a legjobb nyolc között van.

Szilágyi a negyeddöntőben a Decsit legyőző Pakdamant kapta. A címvédő most is jól startolt, sorra adta a találatokat, 5-2-re elhúzott. Nagyon jó ritmusban vívott, gyorsan megszerezte a tusokat, 8-4-re alakította az állást. A szünet után sem lehetett megingatni Szilágyit, az iráni már csak két találatot tudott bevinni, 15-6 lett vége. Szilágyi ezzel a legjobb négy közé jutott. A kard elődöntői magyar idő szerint 12 órakor kezdődnek.

„Minden asszóra, van egy mottószerű szavam, most a türelem volt. Az ellenfelem nem volt halandó egyenesen vágni, nekem csak közbe kellett támadnom. Az volt a fontos, hogy ne csináljak semmi mást, és a zsűri is preferálta is ezt”– nyilatkozta az M4 Sportnak.

Szilágyi az olimpiai döntőt is kivívta magának, de a négy között már küzdelmes asszóban volt része. A grúz Szandro Bazadze jól kezdett, 3-0-re elhúzott, de az egyperces pihenőre már Szilágyi volt előnyben, 8-6-ra vezetett. Bazadze még kétszer is egyenlített, majd 13-13 után Szilágyi vitt be két találatot, mindkettő videózás után adta meg a zsűri. Így 15-13-ra nyerte az elődöntőt. A magyar kardozó az olimpiai döntőben is ellenállhatatlan volt, és így sorozatban harmadszor lett olimpiai bajnok. A magyar küldöttség első érmét és aranyérmét szerezte meg Tokióban.

Gálos Roland (pirosban) és a kazah Serik Temirzanov küzd a bokszolók 52-57 kilogrammos súlycsoportjában Fotó: Kovács Tamás/MTI
Gálos Roland (pirosban) és a kazah Serik Temirzanov küzd a bokszolók 52-57 kilogrammos súlycsoportjában Fotó: Kovács Tamás/MTI

Bokszban sem indult jól a nap, a sportág egyetlen magyar tokiói szereplője Gálos Roland az első meccsén kikapott a kazah Serik Termizsanovtól az 57 kilós súlycsoportban. A kazah elég erősen kezdett, fél perc után egy olyan jobbegyenest vitt be, ami miatt a mérkőzésvezető rá is számolt Gálosra. Később felvette a ritmust, de az első menetet elveszítette. A másodikban már megpróbált irányítani, de Termizsanov jól ütött közbe a támadásaiba, és Gálosra megint rászámoltak. A második menet is a kazahé lett, így csak nagyon erős harmadik menet segíthetett volna a magyaron, ez nem jött össze, a kazah egyhangú pontozással (30-25, 30-25, 30-27, 30-27, 30-27) jutott a 16 közé.

Később kiderült, hogy Gálos a második menetben bordatörést szenvedett, így fájdalmakkal küzdötte végig ezután a meccset.

A japán Tonaki Funa (fehérben) a nyolcaddöntőben ipponnal verte Csernoviczki ÉvátFotó: Illyés Tibor/MTI
A japán Tonaki Funa (fehérben) a nyolcaddöntőben ipponnal verte Csernoviczki ÉvátFotó: Illyés Tibor/MTI

A dzsúdós Csernoviczki Éva jól kezdett a 48 kilósok között, az indai Shushila Likmabamot ipponnal verte a 16 közé jutásért. A második körben viszont már nem bírt a 2017-ben világbajnok Tonaki Funával. A japán a mérkőzés vége előtt 22 másodperccel ippont érő leszorítás tudott megcsinálni, és ezzel nyert. Csernoviczki először zárt helyezetlenül olimpián, 2012-es harmadik helye mellett Pekingben és Rióban is hetedik volt.

A taekwondós Salim Omar az 58 kilős kategóriában a második helyen kiemelt Vito Dell'Aquilával kezdett, és az olasz már az első menetben jelentős előnyt harcolt ki. A második két percben már az áprilisban Európa-bajnokságot nyert Salim volt jobb, de a harmadik menetet megint elvitte az olasz, és 26-13-re nyert. Később kiderült, hogy Salim a vigaszágon folytathatja a küzdelmeket, mert Dell'Aquila bejutott a döntőbe. A vigaszágon Salim megnyerte első meccsét, a bronzmeccsen aztán megint alulmaradt, így ötödikként végzett.

A női légpuskások 10 méteres számában szerepelt Mészáros Eszter is, aki életes első olimpiáján vehetett részt. A 19 éves lövő 625,3 kört teljesített az alapversenyben, és ezzel a 20. lett.

Asztaliteniszben a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros mutatkozott be magyar részről, de nem sikerült bejutniuk a legjobb nyolc közé. A hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem páros 4-0-ra (11-6, 11-5, 11-3, 11-9) nyert a legjobb 16 között.

Női egyeseben Madarász Dóra esélyesebbnek számított a nigériai Offiong Edemmel szemben, de nem sikerült igazolnia a papírformát, 4-1-re (8, 9, 9, -9, 4) kikapott a magyar játékos, és így nem jutott be a legjobb 48 közé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!