Jósa Bálint: Semmilyen jelentést nem írtam az UEFA-nak a magyar válogatott Eb-meccseiről

2021. július 20. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jósa Bálint, a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű civil szervezet tagja közleményben reagált azokra a hírekre, amelyek szerint az általa írt jelentések alapján büntették több zárt kapus mérkőzésre a magyar válogatottat az Európa-bajnokság után.

„Én, Jósa Bálint határozottan kijelentem, hogy az UEFA felé semmilyen, a magyar válogatott EB meccsein készült jelentést nem írtam. Tagja vagyok a szervezetnek, amely számtalan más program mellett, az UEFA-val együttműködve fellép a sportszerűtlen szurkolói magatartás ellen, de az ellenőrzési rendszer függetlenül működik a testület elnökségétől, így annak (és benne nekem), semmilyen beleszólási joga nincs milyen meccseket ellenőriz az UEFA, az a korábbi eseteken alapul (kockázatelemzés). Az EB előtt és közben is jeleztem, hogy mivel a válogatott az UEFA szabályzata értelmében visszaeső (Szlovákia elleni meccs és más korábbi büntetések) a legkisebb szabályszegés miatt is, az emelkedő büntetések logikájából eredően, komoly büntetésre, számíthatunk” – írja közleményében.

Jósa megjegyzi, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség más szövetséget is megbüntetett az Eb után, „de mivel ez nem jut el a magyar közvéleményhez, eltérő megítélés érzetét kelti, illetve a stadionon kívüli szurkolói rendbontásért a rendvédelmi szervek felelősek” – tette hozzá. Szerinte lehet vitatni, hogy ez a büntetési rendszer jó vagy igazságos-e, „de szabályokat, ahogy a büntetéseket sem én találtam ki, illetve nem tudok megakadályozni egy sajtóorgánumot sem, hogy olyan felvételeket készítsen, ahol egyes magyar szurkolók focisták nemi identitását kérdőjelezik meg” – írta.

„A Fegyelmi Bizottság ezeket is mint bizonyíték fogadja el, tehát ha senki sem ellenőrzi a meccset, de van bizonyíték, lesz büntetés. Ami mindenkinek rossz. A probléma forrása nem én vagyok, én inkább megelőztem volna a bajt a magyar válogatott érdekében” – zárul a közleménye.

Most főként a homofób rigmusok miatt büntetett az UEFA

2013 óta negyedszerre büntette meg az UEFA az MLSZ-t, de még egyszer sem tiltották ki két hazai válogatott meccsről (+ egyről felfüggesztve) a szurkolókat. Korábban zsidózás, cigányozás, a szlovákok és a románok gyalázása miatt kellett zárt kapuk mögött játszania a válogatottnak, most elsősorban az Eb-meccseken látott homofób megnyilvánulásokat szankcionálták.

A FARE egy 1999-ben Bécsben alapított civil szervezet, amely 2001 óta az UEFA partnere. A szervezet egyetlen kelet-európai elnökségi tagja Jósa Bálint, aki a Nemzeti Sportnak azt nyilatkozta, hogy: „A FARE kockázatelemzést végezve ajánlást tesz az UEFA-nak, mely mérkőzések azok, amelyeken fennáll a veszélye, hogy a nézőtéren diszkriminatív megnyilvánulásra kerülhet sor.”

Magyar szurkolók a franciák elleni Eb-meccsen a Puskás Arénában 2021. június 19-én – Fotó: FRANCK FIFE / POOL / AFP
Magyar szurkolók a franciák elleni Eb-meccsen a Puskás Arénában 2021. június 19-én – Fotó: FRANCK FIFE / POOL / AFP

Jósa elárulta, hogy leggyakrabban külföldi megfigyelők vannak jelen a magyar meccseken, nem kell érteniük magyarul, rendelkezésükre áll egy lista, amelyen szerepelnek a gyakran előforduló sértő kifejezések. „Sokan támadnak engem és a szervezetünket, de vannak társadalmi normák, amelyekhez igazodni kell, illetve az UEFA szabályai, amelyeket be kell tartani. Nekünk ebben a régióban megvannak a negatív történelmi tapasztalataink a kollektív büntetés elvéről, de olyan ez, mint amikor valaki belepisil a medencébe – mindenki pórul jár egyvalaki miatt.

Ez nem fair rendszer, de az UEFA úgy tapasztalja, a szurkolók csak az ilyen büntetésből értenek, és nem képes maga kinyomozni, ki volt a tettes, ezt a szövetségekre bízza.

Ha nem lesz változás, stadionbezárások lesznek, aztán jönnek a pontlevonások vagy a kizárás. Az én célom, hogy segítsek. A megelőzés sokkal jobb, mint a hárítás, és ezt már többször felajánlottam az MLSZ-nek, voltak is egyeztetések, de nem jutottunk el soha konkrét megállapodás közelébe sem. A Ferencváros például elfogadja a segítségemet, és lám, nem is büntették meg a klubot a Bajnokok Ligájában. Ez egy hosszú folyamat volt, de megérte a klubnak is, és semmilyen ellenszolgáltatást nem kértem érte. Bízom benne, hogy az MLSZ elhatározza, komolyan tennie kell valamit ez ügyben” – mondta Jósa.

Az MLSZ a Nemzeti Sportnak adott válaszában visszautasította Jósa szövetségről tett kijelentéseit, ugyanakkor az MLSZ ismét felvette a kapcsolatot a FARE felső vezetőivel, hogy az együttműködés lehetőségéről egyeztessenek – írták. Az MLSZ elnöke (aki egyben az UEFA egyik alelnöke is), Csányi Sándor kijelentette, hogy fellebbezni fognak az UEFA büntetése ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!