Hatvanezer rendőr vigyáz a tokiói olimpiára: bár leginkább nézők nélkül zajlanak a versenyek, a létszámon alig változtattak

2021. július 16. – 12:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ma, pénteken indul a 174 sportolót számláló magyar olimpiai csapat legnagyobb küldöttsége Japánba: a férfi és női vízilabda-, valamint a női kézilabda-válogatott, a cselgáncsozók és a sportlövők csapata, továbbá az ökölvívás és a torna magyar indulója, írja az MTI.

A koronavírus-járvány következtében bevezetett szigorú előírások miatt a küldöttség tagjai több turnusban indultak, illetve indulnak Tokióba és hasonló módon érkeznek majd haza. A szabályok szerint a sportolók legfeljebb öt nappal a versenyük előtt érkezhetnek meg a játékokra és utána legkésőbb két nappal el kell hagyniuk az olimpiai falut.

Hétfőn a magyar úszók legnagyobb küldöttsége indult, csütörtökön pedig a vívók. Tokióban 23 sportágban és 28 szakágban 167 magyar versenyző indul, plusz hét tartalék. A legnagyobb csapat – hagyományos módon – az úszóké 34 fővel.

Hetedik olimpiáján vehet részt és ezzel egyedüli magyar csúcstartóvá lép elő a tőröző Mohamed Aida, aki egyben az egyik zászlóvivő. Arról, hogy ő a zászlóvivő több cikkben is beszámoltunk, ugyanis volt ebből némi feszültség. A MOB sportolói bizottsága hozta ezt a javaslatot, és a döntéssel 1960 óta most először fordul elő, hogy olyan sportoló (is) viheti a nyitóünnepségen a zászlót, akinek egyáltalán nincs olimpiai érme. A másik konfliktusforrás: neki ugyanis már az olimpiai részvétele, a csapattagsága ellen fellázadtak csapattársai, azt szerették volna, hogy ne ő legyen a csapatversenybe becserélhető tartalék, mert amikor kivívták a tokiói kijutást, akkor nélküle érték el a megfelelő helyezéseket a világkupákon. A MOB szerint kerek és elfogadható, hogy Mohamed Aida viszi a zászlót.

A másik az úszó Cseh László, aki ötödször lett olimpikon.

A 174 fős létszám a legmagasabb a 2004-es, athéni játékok óta, Rióhoz képest 14 fővel többen szereztek indulási jogot. Kulcsár Krisztián elnök szerint a Magyar Olimpiai Bizottság által kalkulált 13 érem megszerzése a realitás Tokióban. A XXXII. nyári olimpiai játékok jövő pénteken kezdődnek a japán fővárosban. Az olimpia augusztus 8-án zárul.

A 174 fős tokiói magyar olimpiai csapatot 70 hazai sportegyesület sportolói alkotják egyébként, erről pénteki sajtóközleményében írt a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ).

A legtöbb olimpikont a fővárosi sportegyesületek adják: a Ferencvárosi Torna Club (FTC) 21, a Budapesti Vasutas Sport Club-Zugló (BVSC) 14, a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) és az Újpesti Torna Egylet (UTE) egyaránt 12, míg az MTK Budapest 9 sportolója tagja a magyar olimpiai csapatnak.

Rekordszámú, 60 ezer rendőr teljesít szolgálatot a jövő pénteken kezdődő tokiói olimpia alatt, írja még az MTI. Bár a versenyek túlnyomó többségét nézők nélkül rendezik meg, az eredetileg tervezett létszámon csak minimálisan változtattak – jelentette be a japán rendőrség. Ilyen sok rendőrt még egyetlen eseményen sem mozgósítottak az ázsiai szigetországban. Mellettük biztonsági őrök is ügyelnek majd a rendre. A 60 ezer rendőr többsége – 36 500 – Tokióban tevékenykedik majd, a fővároson kívül még nyolc helyszínen rendeznek versenyeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!