Megtört a Messi-átok, Argentína csodás emeléssel győzte le Brazíliát a Copa América döntőjében

2021. július 11. – 07:18

Megtört a Messi-átok, Argentína csodás emeléssel győzte le Brazíliát a Copa América döntőjében

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína magyar idő szerint vasárnap kora hajnalban 1:0-ra legyőzte a házigazda Brazíliát a viszontagságos körülmények között megrendezett Copa América döntőjében, a 34 éves Lionel Messi először tudta hazája válogatottját nemzetközi tornagyőzelemre vezetni.

A foci-Eb gigantikus árnyékában elsikkadt az európai válogatott-csúcstalálkozóval párhuzamosan zajló amerikai kontinensviadal, a Copa América, melynek döntőjét alig 19 órával az Olaszország-Anglia-meccs előtt vívta a házigazda Brazília az ex-házigazda (erről pár bekezdéssel lejjebb) Argentína ellen. A két esélyes egyaránt veretlenül hozta a csoportmeccseket, azonban az elődöntőkön már csak nyögvenyelősen tudtak továbblépni: Neymarék 1:0-ra verték a csoportmeccseken még 4:0-ra lelépett Perut, Messiék pedig 1:1-es döntetlent követően – a szabályok értelmében a hosszabbítást kihagyva – tizenegyespárbajra kényszerültek Kolumbia ellen.

A dél-amerikai szuperrangadó azután kevés csillogást, ámde annál nagyobb küzdelmet hozott. A döntő egyetlen gólját az argentin Ángel Di María szerezte; a Paris Saint-Germain szélsője a 22. percben használta ki a brazil védő, Renan Lodi hibáját, és Rodrigo de Paul indításából gyönyörűen emelte át Edersont.

Argentína a gólt követően lényegében azonnal visszaállt védekezni, a meccset végül alig 6 kapuralövéssel fejezte be. Azonban a brazil válogatott hiába eresztett el 13 lövést, ebből csak 2 találta el a kaput. Az argentin védelem igazán kitett magáért, minden egyes labdáért körömszakadtáig harcolt, és kisebb-nagyobb szabálytalanságokkal zilálta szét a játék ritmusát. A bíró összesen 41 szabálytalanságot fújt be, és 9 sárga lapot osztott ki (5-öt az argentinoknak, 4-et a braziloknak).

A győzelemmel az argentin válogatott 1993 óta először tudott nemzetközi tornán diadalmaskodni, és a Copá – Neymarral társbérletben – legjobb játékosának megválasztott Lionel Messi végre tornagyőzelemre tudta vezetni a nemzeti csapatot. Neymar ellenben még mindig nyeretlen a brazil válogatottal, hiszen a 2019-es Copá-győzelemből sérülés miatt nem vehette ki a részét.

Azonban nem csak a három Copá-döntőt is elbukó, kudarcai miatt a válogatottságtól egyszer már visszavonult Messi diadalhoz vezető útja volt kacskaringós, hanem magának a tornának a lebonyolítása is.

A tíz dél-amerikai válogatott részvételével zajló tornát eredetileg Argentínában és Kolumbiában rendezték volna 2020-ban, de az eseményt egy évvel elhalasztották – a megkavart menetrendnek esett áldozatul a torna két meghívott résztvevője, Ausztrália és Katar is. Az új tervek szerint a Copát 2021. június 13. és július 10. között tartották volna meg; a 105 éves történetében először fordult volna elő, hogy az eseményt két ország rendezi közösen. Azonban Kolumbiától május 20-án megvonták a rendezés jogát az országban uralkodó kaotikus állapotok és a halálos áldozatokkal járó zavargások miatt.

Két napra rá azután a koronavírusos esetszámok megugrása miatt a társrendező országban is kilenc napos kijárási korlátozást vezettek be, az argentin kormány pedig az országba készülő válogatottakra és edzői stábokra is szigorú egészségügyi egészségügyi előírásokat rótt ki. A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) a szigorítások miatt azonban május végén Argentínától is elvette a rendezési jogot, amit némi kavarást követően a járvány elleni védekezésben megdöbbentően rosszul teljesítő Brazíliának adott át.

A nemzeti küldöttségek létszámát 65 főben maximálták, és minden résztvevő – a bírók – számára kötelezően előírták a vakcinációt. A meccseket zárt kapuk mögött játszották le, egyedül a döntőre engedtek be korlátozott számban nézőket, azonban a 7800 ember szinte elveszett a nyolcvanezres riói Maracaná stadion lelátóin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!