Már 24 halottja és legalább 840 sérültje van a kolumbiai zavargásoknak, leállt az oltási kampány a fővárosban

2021. május 6. – 08:38

frissítve

Már 24 halottja és legalább 840 sérültje van a kolumbiai zavargásoknak, leállt az oltási kampány a fővárosban
Virrasztás az elhunyt tüntetőkért Caliban – Fotó: Luis Robayo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább negyvenhat ember megsérült szerdán, a hetedik napja tartó, sokszor erőszakba torkolló tüntetéseken Bogotában és más kolumbiai nagyvárosokban – írja az MTI. A New York Times szerint már legalább 87 tüntető tűnt el, és legalább 24-en vesztették életüket. Helyszíni jelentések szerint a tiltakozók megpróbáltak behatolni a parlament épületébe, a zavargások miatt a fővárosban leállt a koronavírus-járvány elleni oltási kampány és a tesztelés.

Az emberek azért vonultak utcára, mert Iván Duque elnök múlt héten bejelentett egy adóreformot, ami ugyan részben stabilizálta volna a gazdaságot, amit a járvány megtépázott, de mérsékelni akarta a adókedvezményeket, növelte volna egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és eltörölte volna bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

Egy tüntető követ dob a rohamrendőrökre a Bolívar téren – Fotó: Juan Barreto / AFP
Egy tüntető követ dob a rohamrendőrökre a Bolívar téren – Fotó: Juan Barreto / AFP

A tiltakozás miatt Duque végül vasárnap visszavonta a javaslatot, de már késő volt: míg a nyugati országok már a nyitáson dolgoznak, addig Kolumbiában tovább pusztít a brazil variánsként megismert SARS-CoV-2-mutáns.

Dél-Amerika több országában elfogyott a hely a temetőkben, a betegek hozzátartozóinak gyakran sorba kellett állniuk, hogy oxigént vegyenek a szeretteiknek. Sok régióban megugrott a munkanélküliség, főleg a fiatalok körében. A kontinens gazdaságai átlagosan 7 százalékot romlottak.

„Ez nemcsak az adóreformról szól, hanem a korrupcióról, egyenlőtlenségről és a szegénységről. És mi, a fiatalok már belefáradtunk ezekbe”

– mondta a Mayra Lemus, egy 28 éves tanár egy bogotái tüntetésen.

Kamionosok több autópályát is lezártak, és kedden a tüntetők több buszt és legalább egy tucat rendőrségi épületet is felgyújtottak, miközben azt kiabálták, hogy „gyilkosok”, és a himnuszt énekelték.

A bogotái polgármester azt nyilatkozta:

„A pusztítás azt jelenti, hogy kevesebb busz fog közlekedni.”

Az El Tiempo című lap az ombudsmani hivatalra hivatkozva azt írta szerdán, hogy már 24 halálos áldozata van a zavargásoknak, és eddig több mint 840-en megsérültek.

Országszerte több tízezren tüntettek – Sinan Dogan / Anadolu Agency / AFP
Országszerte több tízezren tüntettek – Sinan Dogan / Anadolu Agency / AFP

A tüntetők szerdán megpróbáltak behatolni a törvényhozás mindkét házának helyt adót Capitolium épületébe. Claudia López szerint lebontották a kerítést, de a rohamrendőrök kiszorították őket a helyszínről. Az épületben tartózkodókat evakuálták.

Alejandro Gómez, a fővárosi egészségügyi titkárság vezetője közölte szerdán, hogy a zavargások miatt leállították Bogotában a koronavírus elleni oltási kampányt, és PCR-teszteket sem végeznek. Felszólította a tüntetőket, hogy tisztelettel viszonyuljanak az orvosokhoz, és ne akadályozzák a mentőkocsik közlekedését.

Iván Duque kolumbiai elnök szerdán a Twitteren közzétett felvételen elítélte az erőszakcselekményeket, és részvétét fejezte ki a halottak hozzátartozóinak.

Az ENSZ és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a hatósági túlkapásokról érkező jelentések miatt, de Duque erről nem tett említést.

Az utcákat tankok járják, és a rendőrök több alkalommal is éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre. A 19 éves, végzős középiskolás, Santiago Murillo hazafelé tartott Ibaguéban, és át kellett vágnia egy tüntetésen. A barátnője szerint miközben próbáltak átjutni a tömegen, egy rendőr mellkason lőtte Murillót. Egy futár motorral kórházba szállította, de nem tudták megmenteni. Egy videón hallani, ahogy az édesanyja azt kiabálja: „Fiam, vigyél magaddal! Fiam, veled akarok menni!”

Az ENSZ szerint a rohamrendőrök túl erőszakosan lépnek fel a tüntetők ellen – Fotó: Juancho Torres / Anadolu Agency / AFP
Az ENSZ szerint a rohamrendőrök túl erőszakosan lépnek fel a tüntetők ellen – Fotó: Juancho Torres / Anadolu Agency / AFP

Pár nappal korábban azért lőttek le egy fiatalt, mert az megrúgta egy rendőr motorját, bár a helyi rendőrfőkapitány szerint az esetnek nem volt köze a tüntetésekhez. Ezek az esetek tovább borzolják a kedélyeket, mert sokan úgy látják, hogy a kormány ugyanazokkal az eszközökkel lép fel a tüntetők ellen, mint amivel a veszélyes bűnszövetkezetek ellen szokott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!