Az UEFA-elnök szerint a foci-Eb nem rontott a járványhelyzeten, a járványügyi hivatal máshogy gondolja

2021. július 10. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint a vasárnap este véget érő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság nem járult hozzá a koronavírus-járvány terjedéséhez – írja az MTI.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, július 8-i időszakig szóló jelentése [pdf] szerint azonban eddig 2535 megbetegedés kapcsolódik a június 11-én kezdődött Eb-hez, amelyet európai 11 ország egy-egy városában rendeztek. Az ECDC szerint Skócia a leginkább érintett, ott ugyanis 1991 eset kapcsolódik az Európa-bajnoksághoz, a második helyen Finnország áll (481), majd Dánia (35) és Németország (18) következik. A listán szerepel még Franciaország, Svédország, Horvátország és Hollandia. A jelentés szerint Magyarországon nem regisztráltak olyan megbetegedéseket, amelyek összefüggésbe hozhatók a kontinenstornával.

Az ECDC megállapítása szerint azokban az országokban, ahol tömegrendezvények zajlanak, de az óvintézkedések nem megfelelőek, várhatóan megnő a koronavírus-járvány terjedésének kockázata. Aleksander Ceferin azonban leszögezte, hogy a résztvevő csapatok szerinte nagyon profi módon viselkedtek, és a stadionokban is szigorú szabályok vannak érvényben.

„Amikor minden bizonyíték nélkül azt hallom, hogy az emberek megfertőződtek a mérkőzéseken, kissé csalódott vagyok. Véleményem szerint felelőtlenség a futballt vádolni a vírus terjesztésével”

– mondta.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök az Anglia–Dánia futball-Eb-elődöntő előtt a londoni Wembley-ben 2021. július 7-én – Fotó: Catherine Ivill / POOL / AFP
Aleksander Ceferin UEFA-elnök az Anglia–Dánia futball-Eb-elődöntő előtt a londoni Wembley-ben 2021. július 7-én – Fotó: Catherine Ivill / POOL / AFP

A negatív teszt nem garancia

Ceferin furcsállta, hogy úgy beszélnek egyesek kétezer megfertőződött skót szurkolóról, hogy a glasgow-i stadionba csak negatív teszttel lehetett belépni. Arról nem tett említést, hogy a PCR-tesztek nem közvetlenül a fertőzés megtörténte után kezdenek pozitív eredményt mutatni, hanem néhány napos eltolódással, illetve azt is figyelmen kívül hagyta, hogy a kétezer fertőzést nem kizárólag a stadion közönségéhez köti a jelentések.

A skóciai közegészségügyi hivatal 1991 olyan megbetegedésről tud, amely valamilyen módon kapcsolódik a futballhoz. Azokat a fertőzötteket sorolta ebbe a kategóriába, akik június 11. és 28. között ott voltak a glasgow-i vagy a londoni Eb-meccseken, netán a glasgow-i szurkolói zónában vagy egy kocsmában közösen nézték a meccseket. A fertőzöttek kétharmada, 1294 fő a június 18-i angol–skót meccshez köthető. A figyelmeztetés ellenére több tízezer skót belépőjegy nélkül is elutazott Londonba. A Wembley-be csak 2600 vendégszurkolót engedtek be, közülük később 397 személynek lett pozitív a koronavírustesztje.

A szlovák kormány is aggódott a lehetséges következmények miatt, ezért arra kérték azt a több száz szlovákiai szurkolót, akik kint voltak a magyar–portugál Eb-meccsen, hogy hazatérve teszteltessék magukat. Egyébként egy nappal később helyezték vesztegzár alá Portugália fővárosát a delta variáns terjedése miatt.

Budapesten is több ezer portugál, francia, holland és cseh szurkoló fordult meg az elmúlt hetekben, de ez a járványügyi adatokon szerencsére nem látszott. Korábban beszámoltunk arról, hogy a június 19-i magyar–francia meccsen egy igazoltan koronavírus-fertőzött francia család is a szurkolók között ült a Puskás Arénában.

Az ECDC vizsgálata az Európa-bajnokság rajtja előtt egy héttel kezdődött, és egy héttel a vasárnapi Olaszország–Anglia döntő után zárul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!