Orbán Viktor mégsem utazik Münchenbe a magyarok Eb-meccsére

2021. június 23. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor váratlanul lemondta előre eltervezett müncheni utazását a német–magyar Eb-mérkőzésre, tudta meg a német DFP hírügynökség. A hír azután jött, hogy München polgármestere a magyar kormány melegellenes törvénymódosítása elleni tiltakozásul szivárványszínekkel szerette volna megvilágítani a Németország–Magyarország Eb-mérkőzésnek otthont adó Allianz Arénát.

Bár az UEFA nem adott engedélyt az akcióra, a hírek szerint München városát szivárványzászlókkal díszítik fel, illetve szivárványszínűre világítják majd a frankfurti, a berlini és a kölni stadiont is a magyar törvény elleni tiltakozásul.

Az UEFA és Szijjártó Péter is politikai akcióra hivatkozva tiltakozott a müncheni ötlet ellen, a magyar külügyminiszter még azt is elmondta, hogy károsnak tartja a sport és a politika összekeverését. Szerdán három fideszes vezetésű magyar sportklub is úgy döntött: a müncheni akcióra reagálva a magyar zászló színeivel világítják meg a Fradi, az MTK és a Loki stadionját.

Kerestük Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét is, aki azonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a német lapértesüléseket.

„Orbán Viktor magánprogramjairól, ahogyan korábban, ezután sem adunk tájékoztatást a szerkesztőségeknek”

– írta a Telex kérdésére. Cikkünk megjelenése után a Magyar Nemzet már tényként számolt be arról, hogy Orbán Viktor nem vesz részt a mindent eldöntő müncheni mérkőzésen, helyette Brüsszelből szurkol majd a magyar csapatnak, ahol EU-csúcson vesz részt.

A Politico közben úgy értesült, hogy ma Brüsszelben tartanak egy nagy illiberális találkozót Európa szélsőjobboldali politikai erői, amelyen a hírek szerint Orbán Viktor is részt vesz. A portál úgy tudja, hogy a német–magyar meccs helyett Orbán a saját magát posztfasisztának hívó Olasz Testvériség vezetőjével, Giorgia Melonival vacsorázik. Ezzel kapcsolatban is kerestük Havasi Bertalant, aki az alábbi kimerítő választ adta:

„A miniszterelnök hivatalos programjairól kellő időben tájékoztatjuk a nyilvánosságot.”

Orbánról azt is írja a DFP, hogy megkérte a német politikusokat arra, hogy fogadják el az UEFA döntését arról, hogy az Allianz Arénát nem lehet szivárványszínűre kivilágítani. „Hogy a müncheni stadion, vagy akár bármely más európai stadion szivárványszínekben világíthat-e, az nem állami döntés” – mondta szerdán a német sajtóügynökségeknek Orbán. Orbán szerint Budapesten is nyilvánvalóan hozzátartozik „a szivárványszín az utcaképhez”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!