Gulácsi: Nem az aréna színével foglalkozunk, hanem a mérkőzéssel

2021. június 22. – 18:47

frissítve

Gulácsi: Nem az aréna színével foglalkozunk, hanem a mérkőzéssel
Gulácsi Péter és Marco Rossi a válogatott június 22-i sajtótájékoztatóján – Fotó: UEFA via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a világbajnok franciák elleni szombati 1-1-gyel megteremtette az esélyt magának, hogy az utolsó meccsen, Németországban kiharcolja a továbbjutást az Európa-bajnokság F csoportjából, ehhez győzni kell, tehát nem lesz egyszerű, de ha úgy vesszük, a magyar csapatnak a saját kezében van a sorsa. A sorsdöntő mérkőzés előtt a válogatott kapusa, Gulácsi Péter, illetve a szövetségi kapitány Marco Rossi állt a sajtó rendelkezésére.

Gulácsi elmondta, különleges mérkőzésre számít, hiszen ismeri az ellenfél játékosainak jelentős részét. De különleges volt az eddigi két meccs is, mégpedig azért, mert hazai pályán játszhattak a portugálok és a franciák ellen. A feladat most is adott, csapatként kell felkészülni a találkozóra. Gulácsi kitért rá, hogy győztesen még nem sikerült elhagynia az Allianz Arenát, de jó meccsei voltak már ott.

Igyekszik eggyel több védést bemutatni, mint a másik oldalon Manuel Neuer, jobb teljesítményt szeretne nyújtani, mint az utóbbi évtizedek egyik legjobb kapusa, de nem az ő külön meccsük lesz a szerdai. A magyar kapus arra is emlékeztetett, Neuer mindent megnyert már.

Válaszolt arra a kérdésre is, hogy a stadion nem lehet szivárványszínű, a tornát lebonyolító Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem engedélyezte.

„Nem a mi döntésünk, nincs beleszólásunk, nem ezzel foglalkozunk az öltözőben, hanem a mérkőzéssel, mert tudjuk, hogy mekkora sansz van előttünk. Mindenki tudja, mi a véleményem a világ dolgairól, de most képviseljük az országunkat, és szeretnénk kihasználni ezt a vissza nem térő alkalmat.”

Gulácsi februárban kiállt a szivárványcsaládok mellett, ami után éles támadásokat kapott, még Orbán Viktor miniszterelnök is szóvá tette péntek reggeli szokásos rádióinterjújában.

Gulácsi Péter – Fotó: UEFA via Getty Images
Gulácsi Péter – Fotó: UEFA via Getty Images

Szóba került a bírókérdés is, mivel az orosz Karaszjov vezeti a meccset, aki öt éve, az Izland elleni Eb-mérkőzésen megítélt egy tizenegyest ellenünk, az 1-1-es végeredmény viszont a magyarok továbbjutását jelentette. A válogatott kapusa bízik benne, hogy az orosz most is szerencsét fog hozni. Az öltözőben ugyanakkor nem téma a játékvezető személye, mert arra sincs ráhatásuk.

Sajtóhírek szerint Thomas Müller kihagyja a meccset, Gulácsi szerint nekünk ez nem olyan rossz. Gyors felépülést kíván neki, a németek egyébként is tudják őt pótolni, ettől nem lesz könnyebb ez a mérkőzés. „Kompaktnak lenni, csapatként védekezni, és akkor egy hasonló mérkőzés kijöhet, mint a francia, és remélhetőleg egy kicsivel jobb végeredménnyel” – összegzett a kapus.

Rossi a franciák elleninél is jobb játékot vár

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint jobban kell játszani, mint a franciák ellen, azért mentek Münchenbe, hogy megpróbálják ezt. A franciák ellen egyébként főként a játék olvasásában fejlődtek, de most még több kell, jól kell majd támadni is, hiszen győzelmi kényszerben van a magyar csapat.

„A foci egyszerű játék, ha nálad van a labda, támadnod kell, ha nem, akkor védekezni. Általában, aki a labdát többet birtokolja, az a jobb technikai képességű csapat. Ha végig támadni akarnánk, akkor hatot kapunk. Tisztában vagyunk a gyengeségünkkel, csak a hibátlan teljesítmény segíthet rajtunk, és talán az is kell, hogy a németek ne a legjobb teljesítményüket nyújtsák. A franciák ellen nyerhettünk volna, ha kis szerencsénk van, most is kell a szerencse majd” – mondta.

Marco Rossi – Fotó: UEFA via Getty Images
Marco Rossi – Fotó: UEFA via Getty Images

Rossi hazájában, Olaszországban a németeket tankoknak hívják, nemcsak a fizikai erőállapotuk miatt, hanem a kvalitásaik miatt is. Úgy értékelte, csapata fizikailag felvette a franciákkal a versenyt, noha a legnagyobb aggodalom a magyar válogatottnál az érkezése előtt éppen az erőnlét volt. Az ő csapata lehet, hogy párharcokat fog veszíteni, de azt garantálja, hogy bele fog állni a küzdelembe.

„Van jogunk hinni, hogy meg tudjuk valósítani az álmunkat, mert olyan keményen dolgoztunk az elmúlt 35 napban. Elismerést érdemelnek a srácok, mert még versenyben vagyunk.”

Rossi megosztotta azt is, hogy politikai ügyekről ugyan soha sem beszélnek az öltözőben, de érzékenyek a társadalmi kérdésekre, és mindig mindenki irányába maximális tiszteletet mutatnak.

A német világbajnok Mats Hummels a szeretetre, és az elfogadásra utaló pólóban jelent meg Gulácsi Péter után a sajtótájékoztatón. Az volt a nyitó gondolata: nem hiszi, hogy mindez generációs kérdés lenne, nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is kiemelten figyelnek a társadalmi projektekre, mert van felelősségük, hogy pozitív irányba terelhetik ezt a kérdést.

„Örömteli, mennyi fiatal srác túltekint a futballon, tudva a szerepüket, és átérzik, hogy felelősséget viselnek a focin kívül. Élveztem volna, ha szivárvány színű az aréna. Támogatom az ilyen üzeneteket, mert ezt a világnak küldjük, és ez egy világos állásfoglalás. Mi egy színes csapat vagyunk.”

Neuer csapatkapitányi karszalagja nem változik, szivárványos lesz, de Hummels nyomatékosította, hogy nemcsak ő, hanem az egész csapat ilyen értékeket vall. A nyitottság mellett, a gyűlölet és a homofóbia ellen lépnek fel, csapatként ezt képviselik.

A magyar válogatott szerda este 9-kor, Münchenben találkozik Németországgal az Eb-csoportkör utolsó fordulójában. A mérkőzést a Telexen is élőben közvetítheti majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!