Visszakozott Norvégia, nem bojkottálja a katari foci-vb-t

2021. június 21. – 10:11

frissítve

Visszakozott Norvégia, nem bojkottálja a katari foci-vb-t
Erling Braut Haaland 2021. március 27-én – Fotó: Jorge Guerrero / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem bojkottálja Norvégia a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot, folytatja ősszel a selejtezőket is. Korábban szó volt róla, hogy kihagyják a vb-t, mert súlyos emberi jogi aggályok merültek fel a szervezés körül. Az elmúlt években közel 6500 vendégmunkás halt meg a stadionok építése közben. A kritikák szerint a többségében ázsiai építőmunkásokat embertelen körülmények között dolgoztatják Katarban.

A márciusi Gibraltár–Norvégia vb-selejtező előtt a norvég játékosok egy olyan fehér pólóban hallgatták végig a himnuszokat, amin az a felirat volt olvasható, hogy:

„Emberi jogok a pályán és azon kívül is”.

Később a német válogatott játékosai álltak ki hasonló módon az emberi jogok fontossága mellett. A kezdőcsapat tagjainak pólóján a „Human rights” kifejezés egy-egy betűje szerepelt.

A norvég labdarúgó-szövetség vasárnapi maratoni ülésén végül azt szavazták meg, hogy nem bojkottálják a vb-t, de egy 26 pontos javaslatot nyújtanak be a FIFA-nak és a katari szövetségnek, hogy min javítsanak a következő időszakban. Kezdeményezni fogják ezenfelül, hogy más országok labdarúgó-szövetségei is csatlakozzanak ehhez.

Az Amnesty International emberi jogvédő szervezet már korábban felszólította felszólította a FIFA-t: gyakoroljon nyomást Katarra, hogy tartsák be ígéretüket, és a torna előtt hajtsák végre a megígért munkaügyi reformokat. Válaszul a katari kormány kijelentette: elkötelezettek amellett, hogy szorosan együttműködjenek a nemzetközi partnereikkel, köztük az Amnesty Internationallal, hogy hatékony, a munkavállalókat védő törvényt dolgozzanak ki. A FIFA egy korábbi közleményében azt írta, hogy „van némi előrelépés a munkások körülményeinek javítása terén”, de hozzátették, hogy még sok tennivaló van az ügy érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!