A német és a norvég válogatott is üzent Katarnak az emberi jogok helyzete miatt

2021. március 26. – 19:49

frissítve

A német és a norvég válogatott is üzent Katarnak az emberi jogok helyzete miatt
A német válogatott 2021. március 25-én, Duisburgban – Fotó: Tobias Schwarz / DPA via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A héten Európában is elkezdődött a 2022-es katari futball-világbajnokság selejtezősorozata. Ez néhány válogatottnak lehetőséget adott, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogok helyzetére, és finoman üzenjenek a vb-t rendező Katarnak, ahol komoly gondok akadnak az emberi jogok tiszteletben tartásával.

Szerdán a Gibraltár–Norvégia-mérkőzés előtt a norvég játékosok egy olyan fehér pólóban hallgatták végig a himnuszokat, amin az a felirat volt olvasható, hogy: „Emberi jogok a pályán, és azon kívül is”. A norvég csapatkapitány, Martin Odegaard a meccs előtt elárulta, hogy készülnek valamilyen akcióval. Korábban a Norvég Labdarúgó-szövetséget több norvég klub is felszólította, hogy bojkottálják a katari vb-t, vagy szólaljanak fel élesen a katari stadionépítkezéseken történt halálesetek miatt.

Csütörtökön aztán a német válogatott játékosai álltak ki hasonló módon az emberi jogok fontossága mellett. A kezdőcsapat tagjainak pólóján a „Human rights” kifejezés egy-egy betűje szerepelt. A norvégok edzője, Staale Solbakken üdvözölte, hogy a német válogatott követte a példájukat.

Pénteken a német parlamentben is szóba került a válogatott üzenete. „Ismét világossá tették, milyen értékek mellett állnak ki. Ez azért örömteli, mert a válogatott képviseli Németországot, örülünk, hogy ők is a liberális demokráciánk érétkeit vallják” – mondta Steffen Seibert, Angela Merkel kancellár szóvivője.

Dagmar Freitag, a német parlament sportbizottságának elnöke arra is rámutatott, hogy ez az üzenet nehéz helyzetbe hozta a Bayern München-játékosokat, mivel a katari nemzeti légitársaság a klub egyik szponzora.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) általában büntetni szokta a futballpályákon való politikai véleménynyilvánítást, ám most sem a norvég, sem a német szövetséget nem marasztalták el emiatt. „A FIFA hisz a véleménynyilvánítás szabadságában és a labdarúgás azon képességében, amely pozitív változásokat indít el” – áll a FIFA pénteki közleményben.

A Guardian írt arról, hogy Katarban az elmúlt években közel 6500 vendégmunkás halt meg a stadionok építése közben. A kritikák szerint a többségében ázsiai építőmunkásokat embertelen körülmények között dolgoztatják Katarban. Az Amnesty International emberi jogvédő szervezet felszólította a FIFA-t, hogy gyakoroljon nyomást Katarra, hogy tartsák be ígéretüket, és a torna előtt hajtsák végre a megígért munkaügyi reformokat.

Válaszul a katari kormány kijelentette, hogy elkötelezettek amellett, hogy szorosan együttműködjenek a nemzetközi partnereikkel, köztük az Amnesty Internationallal, hogy hatékony, a munkavállalókat védő törvényt dolgozzanak ki. A FIFA egy korábbi közleményében azt írta, hogy „van némi előrelépés a munkások körülményeinek javítása terén”, de hozzátették, hogy még sok tennivaló van az ügy érdekében. (BBC, Yahoo News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!