Hosszú Katinka nagy riválisa beégett az amerikai válogatón, egy másik visszalépett

2021. június 19. – 10:38

frissítve

Hosszú Katinka nagy riválisa beégett az amerikai válogatón, egy másik visszalépett
Hosszú Katinka ellenfelei 400 vegyesen nem úsztak félelmetes időket – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap ér véget az amerikai úszóválogató, amit szokás szerint hat héttel az olimpia előtt rendeznek meg, itt lehet bekerülni az olimpiára utazó küldöttségbe. Magyar szempontból is fontos ez a verseny, mert lehet látni, hogy a legnagyobb riválisok milyen formában vannak, és mit lehet tőlük várni a tokiói olimpián.

Milák Kristóf nem kapott új kihívót 200 pillangón, 4 másodperccel gyengébb idővel maradt el tőle az amerikai győztes. Milák a Budapesten rendezett Európa-bajnokságon május 19-én csak a saját világcsúcsával (1:50,73) versenyzett, és végül a mezőnnyel játszadozva 1:51,1-gyel nyert. Az amerikai győztes Zach Harting most 1:55,06-ot mutatott fel. Az eredmények úgy tűnik, Miláknak várhatóan a japánok lesznek a legnagyobb ellenfelei, bár őket is másodpercekkel előzi az idei teljesítmények alapján. Százon az amerikai világcsúcstartó Caeleb Dressel lehet Milák nagy riválisa, aki 49,76-tal jutott a szombat esti döntőbe. Milák az Eb-t 50,18-cal nyerte meg, izgalmas párharcra van kilátás.

A nőknél 200 pillangón Hali Flickinger 2:05,85-ös ideje tekintélyt parancsoló, a világbajnoki címvédő Kapás Boglárka 2:06,5-tel nyerte meg ezt a távot az Európa-bajnokságon egy hónappal korábban. Az amerikai Regan Smith 2:06,99-cel csapott a célba, vagyis nála egy hónappal ezelőtt Kapás jobban úszott. Velük kell majd megküzdenie a magyar úszónőnek Tokióban. Illetve a kínai Zsanggal, aki 2:05,44-et úszott hazája válogatóján.

Flickinger jó formáját igazolta 400 vegyesen is, amiben Hosszú Katinka az olimpiai címvédő. Hosszú a Duna Arénában rendezett Eb-n 4:34,76-tal nyert, most Amerikában 4:33,81-gyel nyert Emma Weyant. Flickinger 4:33,96-nál állította meg az órát, vagyis megállapítható, nagy versenyre lesz kilátás. Melanie Margalis, akit eredetileg Hosszú nagy kihívójának tartottak, csak a harmadik lett, vagyis nem úszhat ezen a távon Tokióban.

Ahogy a kapitány, Sós Csaba szokta mondani, Hosszúnak saját kezében a sorsa, nincs más úszó, aki 4:28 alá be tudna menni. Az amerikaiak várhatóan 2-3 másodpercet javulnak majd az olimpiára, ahogy Hosszú is. Arra nem lehet számítani, mint Rióban, hogy Hosszú méterekkel a mezőny előtt lesz, de arra igen, hogy harcol az érmekért. A japán Ohasi és a kanadai Pickrem lesz még az ellenfele. A kínai Je-Siven nincs jó formában.

Jó hír még Hosszúnak, hogy a 19 éves ausztrál Kaylee Mckeown ugyan világcsúcsot repesztett 100 háton, és van figyelemre méltó ideje 400 vegyesen (4:32), az olimpián nem lesz ott ebben a számban, inkább a hátúszásra és a 200 vegyesre összepontosít.

200 vegyesen óriási verseny volt a nőknél az amerikai Omahában, Alex Walsh 2:09,30-cal nyert, mindössze két századdal előzte meg a második Kate Douglasst, és újabb két századdal múlta felül Madisyn Coxt. Hosszú harmadik lett az Eb-n ebben az úszásban, 2:10,12-vel nyert. Ezen a távon nagyon sűrű a mezőny, a jelek arra utalnak, ezen a távon lesz sokkal nehezebb dolga. A férfiaknál 200 vegyesen 1:55,44-gyel nyert Michael Andrew, Cseh László a Budapest Openen két perc feletti időt ért el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!