Eriksen üzent a kórházból: A körülményekhez képest jól vagyok

2021. június 15. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érthetően egész Dániát sokkolta, amikor a futball-Európa-bajnokság dán–finn meccsén a pályán kellett újraéleszteni Christian Eriksent. A történtek azóta is hullámokat vetnek, a játékosok kifogásolták, hogy a meccs befejezésére csak időpontot ajánlottak fel számukra, de az ügy társadalmi kérdéssé is vált.

A szombati eset óta összesen 640 személy jelezte, hogy meg akarja tanulni a Dánia-szerte kihelyezett defibrillátorok használatát és az újraélesztés folyamatát. Az érdeklődés emelkedését jól jelzi, hogy az előző héten mindösszesen 90-en jelentkeztek a kiképzésre a defibrillátorokat kihelyező szervezetnél, írta az AP.

Csapattársai gyűrűjében vitték le a pályáról Christan EriksentFotó: Wolfgang Rattay/AFP
Csapattársai gyűrűjében vitték le a pályáról Christan EriksentFotó: Wolfgang Rattay/AFP

Az országban az is beszédtéma lett, hogy milyen hatásai lehettek a drámai képsoroknak a meccset néző gyerekekre. Ane Lemche, a Save the Children dániai szervezetének pszichológusa szerint az öntudatlanul fekvő Eriksen olyan hatással lehetett a gyerekekre, mint egy arculcsapás.

„Az is zavart okozhatott a gyerekekben, hogy élettelennek mutatkozott a játékos. Egy gyereknek ez nagyon aggasztó” – mondta Lemche.

Egy gyermekvédő szervezet is arra hívta fel a figyelmet, hogy sok gyerek most bizonytalan, fél és szomorú, éppen ezért külön kell foglalkozni velük a szülőknek, amihez kaptak néhány ötletet is.

A Dán Futballszövetség is átérezte a helyzet súlyát, ezért ők is a gyermekvédő szervezet oldalára irányították követőiket. „Az ilyen jellegű képeket nehéz kiverni a fejből. Sok gyerek sokáig gondolkodhat erről, és ez hosszú távon is hathat rájuk” – írták.

A dán szövetség kedden reggel Twitterén megosztotta Eriksen friss üzenetét is.

„Rendben vagyok, a körülményekhez képest jó állapotban. Még néhány vizsgálatot elvégeznek rajtam a kórházban, de jól érzem magamat. Most pedig szurkolni fogok a fiúknak Dánia következő meccsein” – írta a futballista, aki megköszönte a sok bátorító üzenetet is, amit kapott. Ezek neki és családjának is sokat jelentettek.

Eriksen javuló állapota a csapattársakra is jó hatással van, ugyanakkor dán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand a játékosaira bízza majd, vállalják-e csütörtökön a játékot Belgium ellen. A szakember kiemelte: most még túl korai lenne megmondani, hogy minden játékosa megfelelő pszichés állapotban lesz a csütörtöki fellépésükre. „Teljesen rendjén való, ha lesznek olyan játékosok, akik lelkileg még nem érzik magukat kellően felkészültnek a Belgium elleni játékra” – nyilatkozta. Hozzátette: az elmúlt 24 óra történései viszont kifejezetten jót tettek csapatának. „Tudjuk, hogy Christian jól van, visszatérhettünk az edzőpályára, és ott megint láttam mosolyt a játékosok arcán” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!