A portugál sajtót nagyon érdekli egy magyar kapus, de ő elvonult a nyilvánosság elől

2021. június 15. – 12:46

frissítve

A portugál sajtót nagyon érdekli egy magyar kapus, de ő elvonult a nyilvánosság elől
Mészáros Ferenc a magyar válogatottban 1982-ben – Fotó:

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország hazai pályán mutatkozhat be a 2021-re halasztott futball-Európa-bajnokságon, történetében most először játszhat nagy tornán hazai közönség előtt. 2016 után jutottunk ki ismét, akkor egy bravúrgyőzelemmel indultunk az osztrákokkal szemben. Akkor is az F csoportba sorolták be a csapatot.

A magyar válogatott csoportjában valamennyi ország a Nemzetek Ligája A divíziójából érkezik, az első ellenfél, Portugália meg is nyerte ezt a sorozatot – a csoport erőviszonyairól és a várható magyar helytállásról itt írtunk. Komoly téthelyzetben mérhetjük le először, mire megyünk a legjobbak közt. Magyarország kalandos úton csatlakozott a legjobb 16-hoz, mert csak egy 2019-es átszervezéssel kerülhetett egyáltalán a B divízióba, ahonnan aztán a török, az orosz és a szerb csapaton átjutva felkerült az A ligába.

A mieink csoportjában három korábbi Eb-győztes szerepel (Németország, Franciaország és Portugália), ami rekord, van olyan négyes, ahol egy sincs, például a D jelű. Minden más csoportban csak egy korábbi győztes található. A mi csoportunkban a korábbi vb-döntősök száma is három (Németország, Franciaország és Magyarország), a D csoport vetekedhet ezzel, ott szintén három ez a szám: Anglia, Csehország és Horvátország.

Az előzetes erősorrend szerint a magyarok a 21. helyen álltak, de ez semmit sem jelent, mert a minket követő szlovákok megverték 2-1-re a lengyeleket, a finnek pedig egy drámai meccsen legyőzték a dánokat 1-0-ra, az északmacedónok sokáig jól tartották magukat az osztrákokkal szemben, de végül 3-1-re kikaptak.

A magyar válogatott a Ciprus ellen játszott felkészülési meccsen 2021. június 4-én – Fotó: Huszti István / Telex
A magyar válogatott a Ciprus ellen játszott felkészülési meccsen 2021. június 4-én – Fotó: Huszti István / Telex

Igazi nagy elvárást a csapat elé nem támasztott senki, minden pont bravúr ebben a csoportban, és valahogy úgy vagyunk vele, hogy játsszanak, ahogy tudnak, hajtsanak az utolsó pillanatig, ne essen szét a védekezés, vezessünk korszerű és gyors támadásokat, és akkor elégedett lesz mindenki. Nagy Ádám persze ennél többre vágyik, azt mondta interjúnkban, hogy miért ne lehetnénk mi a görögök, akik meglepik Európát. 2004-ben egy portugál-göröggel (1-2) indult a torna, és a görögök a döntőt is megnyerték a rendező portugálokkal szemben.

A portugál kapitány, Fernando Santos minden nyilatkozatában kiemelte, hogy óvatosan kell játszaniuk, és egyáltalán nem lebecsülve Magyarországot.

A koronavírusos jobbhátvéd, João Cancelo helyére behívott Diogo Dalot dubaji nyaralását szakította meg, hogy csatlakozzon a Margit-szigeten lakó csapathoz. Dalot a Manchester United játékosa, de a Milannak adták kölcsön. Hát ilyen náluk a kényszerű csere.

A portugálok lapok minden apróságra figyeltek, Király Gáborral is interjút készített például Sergio Pires, de az itt játszó légiósokat is kikérdezték, milyen az ország futballkultúrája. A fehérvári Ruben Pinto arról beszélt, hogy négy fehérvári csapattársa (Bolla, Fiola, Nego, Nikolics) van a magyar válogatottban, akik egytől-egyig nagyon bíznak a továbbjutásban, és hogy nem ér véget nekik három meccsel az Eb. Pinto amúgy Szalai Ádámot emelte ki legfőbb veszélyforrásként, mert az írek ellen nagyszerű teljesítményt mutatott.

A múlt is nagyon érdekli Pirest és a kollégáit, például az, mi lehet Mészáros Ferenccel, a Sporting korábbi kapusával, őt is nagyon szerették volna megszólaltani, de nem jártak sikerrel. Ahogy a magyar sajtó sem az utóbbi években, mert a játékostársaival is megszakította a kapcsolatot a korábbi kapus. Mészáros tagja volt az 1982-ben bajnok Sportingnak. 1983-ban Katzirz Béla váltotta őt a klubnál, róla elérhető a Youtube-on egy 8 perces összeállítás. Katzirzot és Mészárost meghívta a Sporting 2012 decemberében, amikor a Vidi volt az EL-ben az ellenfelük, de Mészáros akkor sem ment el. 2017-ben a Diario Noticiasnak sikerült elérnie a korábbi kapust.

Mészáros Ferenc (hátsó sor balról a 3.) a Sporting 1981-82-ben portugál bajnoki címet szerző csapat tablóján
Mészáros Ferenc (hátsó sor balról a 3.) a Sporting 1981-82-ben portugál bajnoki címet szerző csapat tablóján

Egy személyes megjegyzés a végére: 2020. november 12-én a Magyarország zárt kapus meccsen verte Izlandot. Pontosabban, mi, újságírók voltunk a legnagyobb drukkerek – a VIP és a mentősök mellett –, el is ment a hangom, miután a labda bepattant a kapufáról Szoboszlai lövése után. Most egy egészen más atmoszféra, remélhetőleg telt ház vár ránk 18 órától.

A mai Magyarország-Portugália meccs 18 órakor kezdődik, jelentkezünk percről-percre tudósítással, utána pedig Facebook-élőben elemezzük a meccset Sajó Dáviddal, Hrutka János és Somos Ákossal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!