A sakkforradalmár nem a lagymatag utat, hanem a sziporkázó befejezést választotta

2021. június 06. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Aaron Nimzovics Rigában született, és az előző század egyik nagy újítója volt, aki 1904-ben Berlinbe ment filozófiát tanulni, de a figyelme a sakkozás felé fordult.

Aki csak kicsit jártas a sakktörténetben, az ismerheti a nevét, mert védelmet neveztek el róla, és megnyitási variáció is fűződik a nevéhez. A sakktábla mellett sem jött zavarba, az alábbi partija 1930-as. Egy koppenhágai szimultánon játszotta, a világos bábukat vezeti. Az állás rövid tanulmányozása után rájöhetünk, hogy a szélső gyalog azonnal üthető a bástyával, de Nimzovics meglátta ebben a helyzetben az azonnali, megrendítő erejű befejezést.

A 22. lépésben a világossal játszó Nimzovics megtalálja a lenyűgöző befejezést
A 22. lépésben a világossal játszó Nimzovics megtalálja a lenyűgöző befejezést

Nem könnyű észrevenni, hogyan lehet lezárni ezt a partit, mi most azt a húzást keressük, amivel ez lehetővé válik. Két jól irányzott lépés után ugyanis sötétnek be kell látnia, nincs értelme a folytatásnak. Segítségül annyit, hogy a világos futónak fontos szerepe lesz a gyors győzelemben.

Nimzovics Koppenhágában halt meg 1935-ben, 2018-ban választották be a sportág halhatatlanjai közé.

A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymester tárta elénk, és a levezetésben is az ő megállapításai olvashatóak. Ha a korábbi feladványokra kíváncsi, akkor ide kattintva megnézheti azokat.

A világos bástya leüti a sötét futót: 22. Bxd6! Nagy szükség van az e5-ön álló futóra, így még egy minőségáldozatot is megér, hogy ezt a futót sötét ne cserélhesse le. Sötét a bástyával visszaüti, 22. – Bxd6

És most tessék figyelni: 23. Vf6!! – amire

sötét feladta, hiszen a királynő lépése után a g7-en matt fenyeget, amit ha a gyaloggal 23. – gxf6-tal próbálna védeni, akkor a bástya sakkot ad, 24. Bg4+ Kh8 25. Fxf6-tal máris mattolna. Reménytelen folytatás, ha a vezér leüti a futót 23. – Vxe5 24. Vxe5, mert ezzel az áldozattal ugyan életben maradhatunk, de egy nagymester ellen nem ildomos ilyen hátrányt vállalni. És hát, ami szép, az szép.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!