A sakkforradalmár nem a lagymatag utat, hanem a sziporkázó befejezést választotta

2021. június 6. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Aaron Nimzovics Rigában született, és az előző század egyik nagy újítója volt, aki 1904-ben Berlinbe ment filozófiát tanulni, de a figyelme a sakkozás felé fordult.

Aki csak kicsit jártas a sakktörténetben, az ismerheti a nevét, mert védelmet neveztek el róla, és megnyitási variáció is fűződik a nevéhez. A sakktábla mellett sem jött zavarba, az alábbi partija 1930-as. Egy koppenhágai szimultánon játszotta, a világos bábukat vezeti. Az állás rövid tanulmányozása után rájöhetünk, hogy a szélső gyalog azonnal üthető a bástyával, de Nimzovics meglátta ebben a helyzetben az azonnali, megrendítő erejű befejezést.

A 22. lépésben a világossal játszó Nimzovics megtalálja a lenyűgöző befejezést
A 22. lépésben a világossal játszó Nimzovics megtalálja a lenyűgöző befejezést

Nem könnyű észrevenni, hogyan lehet lezárni ezt a partit, mi most azt a húzást keressük, amivel ez lehetővé válik. Két jól irányzott lépés után ugyanis sötétnek be kell látnia, nincs értelme a folytatásnak. Segítségül annyit, hogy a világos futónak fontos szerepe lesz a gyors győzelemben.

Nimzovics Koppenhágában halt meg 1935-ben, 2018-ban választották be a sportág halhatatlanjai közé.

A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymester tárta elénk, és a levezetésben is az ő megállapításai olvashatóak. Ha a korábbi feladványokra kíváncsi, akkor ide kattintva megnézheti azokat.

A világos bástya leüti a sötét futót: 22. Bxd6! Nagy szükség van az e5-ön álló futóra, így még egy minőségáldozatot is megér, hogy ezt a futót sötét ne cserélhesse le. Sötét a bástyával visszaüti, 22. – Bxd6

És most tessék figyelni: 23. Vf6!! – amire

sötét feladta, hiszen a királynő lépése után a g7-en matt fenyeget, amit ha a gyaloggal 23. – gxf6-tal próbálna védeni, akkor a bástya sakkot ad, 24. Bg4+ Kh8 25. Fxf6-tal máris mattolna. Reménytelen folytatás, ha a vezér leüti a futót 23. – Vxe5 24. Vxe5, mert ezzel az áldozattal ugyan életben maradhatunk, de egy nagymester ellen nem ildomos ilyen hátrányt vállalni. És hát, ami szép, az szép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!