Vívókapitány: Számtalanszor előfordult már, hogy egy csapatban nem voltak jó viszonyban a versenyzők

Legfontosabb

2021. június 4. – 13:25

frissítve

Vívókapitány: Számtalanszor előfordult már, hogy egy csapatban nem voltak jó viszonyban a versenyzők
Udvarhelyi Gábor, a párbajtőr-válogatott szövetségi kapitánya a magyar vívás hagyományait megalapozó Pannonhalmi Bencés Főapátságban 2016-ban – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A vívóválogatottról csak a kapitány, Udvarhelyi Gábor nyilatkozhat, ezért minden vitás kérdést feltettünk neki, ami az olimpiai csapat kijelölése után felszínre került. A szakember Nagy Tímeával olimpiai bajnoki aranyat nyert, 2016-ban a bronzérmes férfi csapat vezetője volt. Interjú.

Véglegesítette az olimpián szereplő válogatott névsorát a Magyar Vívó Szövetség elnöksége. A csapatversenyben tartalékként szerepeltethető a tőröző Mohamed Aida. Ez a döntés nagy vihart kavart. Mint a válogatott kapitánya, ön volt az előterjesztő, később erről szavazott az elnökség. Mi szólt Mohamed mellett?

Az, hogy egy olimpiára a lehető legjobb csapattal kell kimenni. 13-1-1 arányban támogatták a javaslatomat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, egy olimpiai szereplés nem érzelmi kérdés. Ebben a sportágban az olimpia a csúcs, és nekem az a feladatom és a felelősségem, hogy Magyarországot a legjobb csapat képviselje. Ezért Kreiss Fanni, Kondricz Kata és Pásztor Flóra vívhat egyéniben és csapatban, ha valamelyiküknek rosszabbul megy, Mohamed Aidát be lehet állítani. A tőrözők vezetőedzője, Feczer Viktor Mohamedet nem vitte volna, noha az általa megjelölt ranglistán a harmadik helyen áll, de ha az olimpiára eredetileg kijelölt válogató versenyeket vesszük számításba, azon a második.

Feczer elgondolása is érthető: az a csapat utazzon, amelyik kivívta az olimpiai szereplés lehetőségét. Miért bírálták felül az álláspontját?

A javaslata már a tekintélyes edzőkből álló szakmai testületen sem ment át. A szakmai testület elnöke Somlai Béla, aki 2012-ben Szilágyi Áronnal olimpiai aranyérmet nyert a londoni olimpián, mesteredző, az év edzőjének választották abban az évben. Ők csak megerősítettek engem abban, hogy van jobb csapat annál, mint amit a fegyvernem felelőse kijelölt.

Biztos ebben?

A vívás alapvetően egyéni sport. Elhiszem, hogy köztük nagy az egység, hiszen barátnők, ez az egység vitte őket előre a kijutásig. De a másik oldalon van egy objektív rangsor.

Azért, mert Lupkovics Dóra a barátnőjük, ő nem jobb vívó, mint Mohamed Aida. Engem ennek az ellenkezőjéről a Jóisten sem győzhet meg. Hat olimpián voltam, sok mindent átéltem, sokat láttam. Egy csapatkijelölésnél az elfogultság tűrhetetlen és elfogadhatatlan.

A lányok nyilván elfogultak, én nem vagyok az, nem tartozom sehová. Megértem a feszültségüket, de nekik azt kell megérteniük, hogy ők nem azért felelősek, hogy kijelöljék a csapatot.

A korábban kialakult egységre viszont nincs jó hatással Mohamed szerepeltetése. Ezt le is írták a Facebookon közzétett levelükben. Olvasta?

Nem olvastam, csak tájékoztattak arról, hogy levelet írtak. Nem vagyok erős a Facebookon, Dürrenmattot egyébként is szívesebben olvasok. Kiírták magukból, ami bántja őket, de a csapatot nem ők jelölik ki.

Ez a kérdés nem Mohamed Aidáról, nem a hetedik olimpiáról, nem az edzőjéről, Solti Antalról, hanem az igazságról és a vívótudásról szól. Az igazságért kell felemelnem a szavam. A felelősség pedig nem a lányoké, akik vívni fognak, hanem az enyém. Őket fogják számonkérni, ha rosszul vívnak? Nem. Én mutogathatok rájuk, hogy hát ti ezt akartátok? Nem.

Sohasem voltam meggyőzhetetlen ember. Amikor a párbajtőr élén álltam, odafigyeltem a versenyzőimre, hallgattam a megérzéseikre, hiszen ők álltak a páston, még ha az enyém is volt a végső döntés.

A csapatversenyben az olaszokkal kezdenek a tőrözők, emberemlékezet óta nem nyertünk ellenük.

A ranglista, a tudás nem mellettünk szól, de ez egy olimpia, az olaszok is hibázhatnak, 1992-ben a 12. helyre tették a férfi párbajtőrt, ezüstéremmel jöttünk haza. Egy olimpián, ahol egészen más a nyomás, sokszor megesik, hogy az esélytelen előrelép. Ne vessük el eleve, hogy nem kerülhetnek be a négybe, nem is lehet úgy kimenni egy versenyre, hogy az ötödik helyet célozzák meg. Az olimpiára pedig pláne nem.

Még egy gondolattal térjünk vissza a rangsorra, aminek a második vagy a harmadik helyén áll Mohamed. Nem lenne szerencsésebb egyéniben szerepeltetni, így a csapat pedig készülhetne zavartalanul, ahogy eddig is tette?

Demokratikus voltam, szabadságot hagytam Feczer Viktornak, ezért lett a tartalék Aida, aki becserélhető, ha erre szükség van. Nagy valószínűséggel szükség lehet rá.

Milyen most a hangulat a válogatottban? Nehéz elképzelni, hogy ezek után visszatérhet minden az eredeti kerékvágásba.

Még nem tudtam meglátogatni őket, de sort fogok erre keríteni. A kesergés, a világfájdalom érzékeltetése méltatlan egy sportolóhoz, egy vívóhoz. Hogy nézne ki az a futballban, hogy egy játékos megmondja, kivel szeretne a kezdőcsapatban együtt játszani vagy kit lehet becserélni, ha nem megy neki? A csapatversenyben alapesetben öt találatig kell vívni. Ha Aida nem is fiatal, öt tusig könnyebb vívni, emellett ott van a rutinja.

Számtalanszor előfordult már, hogy egy csapatban nem voltak jó viszonyban a versenyzők. Nem szeretnék neveket, évszámokat mondani a múltból, felesleges is immár, de sikeres, aranyérmes csapatokról beszélek. Amikor ugyanis jött a verseny, a korábbi vélt vagy valós sérelmeket intelligensen, kulturáltan félretették, és nyertek. Biztosan ők is jobban szerettek volna a baráttal, barátnővel vívni, de az egy ritka élethelyzet, amikor mindig mindenben egyetértő karakterek vannak egy csapatban.

Csak rajtuk múlik, hogyan dolgozzák fel ezt a helyzetet. A vezetőkön, és persze rajtam is múlik, hogyan zárul ez a kérdés. Feczer és Mohamed is az Újpest alkalmazásában áll, így a klubra is lehet számítani a feszültség elsimításában.

Nem tart attól, hogy ismét olyan szakadás lesz a csapatban, mint 2008-ban volt? Akkor a Franciaországból honosított Ujlaky Virginie megtaposta a magyar melegítőt.

Az is a mi felelősségünk, hogy még egyszer ilyen helyzet ne fordulhasson elő. A három lányon múlik, hogy megértsék, elfogadják, Aidával kiegészülve alkotnak jó csapatot. Mi vagyunk az edzők, mi látjuk ezt. Rá kell jönniük, ahogy eddig is, hogy egyetlen esélyük az összefogás. Luxus egy olimpiára nem a legképzettebb csapattal kiutazni. Az lenne a megmosolyogtató, ha a múltban már sok eredményt elért, és a jelenben is versenyképes Mohamed itthon marad, mert akkor minek a ranglista? Azt vetik Aida szemére, hogy egyszer a budapesti vb-n a csapatversenyben rosszul vívott. Nem érzem ezt elég erős érvnek. Az is tény, rend kell legyen a fejekben, a hátralévő időben ezért kell mindent megtenni mindenkinek, nem a viszályokat szítani. A szívnek és a fejnek is rendben lennie a felkészülés alatt, mert már nincs sok idő hátra.

Mohamed szemére vetették azt is, hogy amikor már kijutott a csapat, akkor kezdett el ismét keményen edzeni.

Hátráltatták egészségügyi gondok, koronavírusos is volt. Egyébként tudtommal beleállt a munkába rendesen.

A férfi kardban a múlt kedden Gémesi Csanád volt a csapatban, péntekre Decsi Tamás. Itt mi történt?

A női tőrről is inkább azt gondolom, hogy vihar egy pohár vízben, itt pedig még pohár sincs, technikai probléma adódott csak. Ebben a szakágban a szakágvezető és az általam ugyanúgy megjelölt rangsort megcserélte az elnökség, amire nem volt jogköre az alapszabály alapján. Valójában ennek volt felülvizsgálata múlt pénteken, és nem a női tőrnek. Az olimpiai címvédő Szilágyi Áron és a 2017-ben egyéni világbajnok Szatmári András helye ebben a csapatban biztos volt. Decsi Tamás a második helyen állt a válogatóversenyekre szabott ranglistán, kiélezett versenyben hajszállal volt előbb, ezért ő vívhat egyéniben, és ő kezdhet a csapatversenyben is az amerikaiak ellen a nyolc között. Gémesi Csanád egészen biztosan be fog állni, mert már sokszor bizonyította, hogy lehet rá számítani, és hasznos segítséget tud adni. Az olimpia furcsasága, hogy akit becserélnek, már végig kell vívnia. Egy vb-n lehet az ellenfél harcmodorának megfelelően bármikor változtatni, egy olimpián nem, de már az is előrelépés, hogy szabadon lehet cserélni, nem kell egy versenyzőnek szimulálnia a sérülést, hogy le lehessen cserélni.

Ez a csapat bármilyen összetételben aranyesélyes?

Én ezt babonából sem mondom, de tény, hogy a vb-döntőben egy tussal maradtak alul vitatható körülmények között. És mégsem azt mondták, hogy az utána egyébként eltiltott zsűri volt a hibás, hanem magukból indultak ki, és úgy érveltek, magukban keresik a hibát, mert esélyt adtak arra, hogy 44-44-es állás alakulhatott ki, ami után már valóban csak egy tus dönt. Fair play díjat kaptak. Most sem hallom, hogy a döntés után megsértődött volna valaki, öröm nézni a felkészülésüket. Valamelyik ujjunkat meg kellett harapni. Nyilván más lenne a kérdés, ha Decsi Tamás nem a szakágért felelős, Szilágyit felkészítő Decsi András testvére lenne. Decsi Tamás azonban a második lett, az ne legyen már bűn, hogy a szakágért felelős vezető a második helyen állónak bizalmat szavaz.

Egészségi állapota miatt ön nem lehet ott az olimpián Tokióban, Boczkó Gábor helyettesíti. Milyen lesz a kapcsolat önök között?

Nem jó a távvezérlés, aki a helyszínen van, ő látja jobban a rezdüléseket.

Megismételhető a riói szereplés? 2016-ban négy érem, köztük két arany született.

Boldogok lehetünk, ha most is ennyi érmünk lesz, nehezített felkészülés volt a koronavírus-járvány miatt, alig tudtak versenyeket rendezni, ami nyilvánvalóan káros ebben a sportágban, de kishitűen nem lehet utazni.

Nem teljes a csapatunk

A csapat tagja, Kondricz Kata csütörtök este Instagram-oldalán osztotta meg az alábbi posztot: „Tartottuk egymásban a lelket, hogy ezen is túl leszünk, jobb helyzetben vagyunk, mint mások, hiszen Kazanyban mi már megszereztük a kvótát.”
-> 50 nap Tokióig,
de nem teljes a csapatunk <-

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!