Huszonhárom és fél perc előnnyel ért haza a szökés a Giro leghosszabb szakaszán

2021. május 27. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alberto Bettiol nyerte az idei Giro d'Italia leghosszabb szakaszát. A 231 kilométeres etapon a szökevények több mint huszonhárom perccel a főmezőny előtt értek célba. Ez már a tizedik szakasz volt a versenyen, amit egy szökevény nyert meg. Valter Attila Giulio Ciccone feladása miatt egy helyet javított az összetett helyezésén, így a pénteki hegyi szakaszt a 15. helyről várhatja.

A csütörtöki volt az idei Giro leghosszabb szakasza, a Rovereto és Stradella közötti 231 kilométeres etap szinte teljesen sík volt, csak az utolsó 30 kilométeren belül volt négy kisebb emelkedő. A szerdai szakaszon bukó Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick-Step) és Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) sem állt rajthoz. Ciccone feladása miatt Valter Attila (Groupama-FDJ) egy helyet előre lépet az összetett versenyben, így a 15. helyről kezdhette a szakaszt. Az Eolo-Kometa magyar versenyzője, Dina Márton a szakasz elején elmondta, hogy tartalékolni fog, és holnap-holnapután, az utolsó két hegyi szakaszon szeretné nagyon odatenni magát.

Az 18. etap ideális volt egy sikeres szökéshez, ezért már a rajt után sok bringás próbált bekerülni az elmenésbe. Ahogy az egész Girón, úgy most is nagy volt a tempó a szakasz elején, egymást érték a támadások, végül 60 kilométer után egy 23 fős csoportnak sikerült elszakadnia a mezőnytől. Mivel az összetett verseny szempontjából veszélyes bringás nem volt köztük, így garantálható volt, hogy közülük kerül majd ki a szakaszgyőztes.

A Giro d'Italia 18. szakaszának szintrajza – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 18. szakaszának szintrajza – Fotó: giroditalia.it

A rózsaszín trikós Egan Bernal csapata, az Ineos-Grenadiers nem törte magát az üldözéssel, ahogy a többi csapat sem, így a szökevények előnye hamar öt perc fölé kúszott. Az elmenésben többek között ott volt a 12. szakasz győztese, Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Diego Ulissi (UAE Team-Emirates), Alberto Bettiol (EF Education) és Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) is a nagyobb nevek közül.

Amikor a szökevények elérték az első emelkedőt, már 16 perc volt az előnyük a főmezőnyhöz képest. A lejtmenetben egy hatfős csoport tudott elszakadni a többi szökevénytől, de az előnyük csak a Castana emelkedő elejéig tartott ki. A francia időfutammenő Cavagna támadására senki sem tudott reagálni, 20 kilométerre a céltól már 20 másodperc fölött volt az előnye. Cavagnát hiába üldözte kilométereken át egy 10-15 fős csoport, nem tudtak hozzá közelíteni.

Bettiol ezt megunva tempót váltott, és egyedül próbált felzárkózni a franciára. Ez sikerült is neki, 14 kilométerre a céltól utolérte a Quick-Step bringását, akit aztán be is támadott. Cavagna ereje teljesen elfogyott, a többi üldöző is befogta őt. A szakaszt Bettiol nyerte, a második Simone Consonni (Cofidis), a harmadik pedig Nicolas Roche (Team DSM) lett. Az idei Girón ez volt a tizedik szakasz, amit egy szökevény nyert meg, az olaszoknak pedig már az ötödik szakaszgyőzelme volt.

Alberto Bettiol a Giro d'Italia 18. szakaszán – Fotó: Luca Bettini / AFP
Alberto Bettiol a Giro d'Italia 18. szakaszán – Fotó: Luca Bettini / AFP

A főmezőny 23 és fél perccel később ért Stradellába, Valter Attila az 53., Dina Márton a 87. helyen gurult át a célon. Az összetett versenyben Valter a 15., Dina a 99. helyen áll.

„Az biztos, hogy ez mindenkinek nehéz szakasz volt. Jó hosszú, és a vége nem volt egyszerű. Nehezen ment el az elmenés, de szerencsére ketten is benne voltak a csapatból. Mi a mezőnnyel jöttünk, Fortunatót próbáltuk segíteni. 231 km után most azért nem olyan jók a lábaim, kiderül, hogy mennyit tudtam tartalékolni” – értékelt Dina Márton a szakasz után.

Pénteken egy újabb nehéz hegyi szakasz következik, a befutó az 1531 méter magas, átlagosan 9 százalékos meredekségű Alpe di Mera emelkedőn lesz.

Eredmények:
18. szakasz, Rovereto-Stradella 231 km
1. Alberto Bettiol (olasz, EF-Education) 5:14:43
2. Simone Consonni (olasz, Cofidis) + 17 másodperc
3. Nicolas Roche (ír, Team DSM) azonos idő
4. Nikias Arndt (német, Team DSM) a. i.
5. Diego Ulissi (olasz, UAE Team-Emirates) a. i.

…53. Valter Attila (Groupama-FDJ) +23:30
…87. Dina Márton (Eolo-Kometa) a. i.

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 71:32:05
2. Damiano Carusos (olasz, Bahrain-Victorius) +2:21
3. Simon Yates (brit, BikeExchange) +3:23
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) + 6:03
5. Hugh Carthy (brit, EF-Education) + 6:09

…15. Valter Attila (Groupama-FDJ) +35:12
…99. Dina Márton (Eolo-Kometa) +3:13:59

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!