Felmentették Péni István sportlövőt, ott lehet az olimpián

2021. május 21. – 14:06

frissítve

Felmentették Péni István sportlövőt, ott lehet az olimpián
Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren 2020. március 9-én – Fotó_ Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai után a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) is felmentette Péni István válogatott sportlövőt, akinek a márciusi doppingtesztje pozitív lett.

A hazai szövetség (MSSZ) pénteki tájékoztatása szerint az ISSF „az orvosi és antidopping bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján” hozta meg a döntését, írja az MTI. Ennek következményeként Péni a nemzetközi szövetség versenyein „teljes jogosultsággal állhat rajthoz”, azaz indulhat az olimpián. Az illetékes testület megállapította többek között, hogy Péni István a szóban forgó doppingügyben vétlen, vele szemben szabotázs történt.

Az MSSZ közleménye kitért arra, hogy James Lally, az ISSF orvosi és antidopping bizottságának elnöke az eljárás során a fentieken túl arra jutott, hogy Sidi Péter „egyértelműen, láthatóan, szabálytalanul lépett be és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni István szállodai szobájában”. Ráadásul nem tudott válaszolni az MSSZ elnökének azon kérdéseire, hogy kinek a megbízásából lépett be Péni szobájába, kitől kapott kulcsot a szobához és mit csinált a szobában.

Az ISSF azt kijelentette, hogy „a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő Furosemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin kapszulákban”. A bontatlan dobozokkal végzett laboratóriumi vizsgálatok pedig igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben Furosemidet nem tartalmaz.

A szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs kontinenstornán a már kvótás Péni az olimpia műsorán szereplő három puskás számban, azaz légpuskában és kisöbű szabadpuska összetettben egyéniben, illetve légpuska vegyescsapatban szerepel.

Az MSSZ vasárnap jelentette be, hogy Péni szolgáltatta a márciusi pozitív tesztet, előzőleg, múlt szerdán pedig azt közölte, hogy felfüggesztette Sidi Péter versenyengedélyét, mert a gyanú szerint behatolt Péni szobájába az indiai világkupaversenyen.

Mint megírtuk, Sidi a héten közleményben utasította vissza a vádakat.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!