Nagy dolog a rózsaszín trikó, de nem fogható az otthon kiváltott reakciókhoz

2021. május 17. – 08:06

frissítve

Nagy dolog a rózsaszín trikó, de nem fogható az otthon kiváltott reakciókhoz
Valter Attila rózsaszín trikóban – mosolyogva szeretné befejezni a versenyt – Fotó: Luca Bettini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három napon át vezette az olasz kerékpáros körversenyt, a Giro d’Italiát, vasárnap este az ötödik helyre szorult vissza Valter Attila, de mindössze 43 másodperc a hátránya a kolumbiai éllovassal szemben. A magyar bringás így is olyan nem várt, mámorító sikerét érte el az előző napokban, amire nem volt példa a sportág hazai történetében eddig. (Csapata is 17 évet várt vezető helyre.) Valter most a Facebookon írt érzéseiről.

„Ez nem az én mezem volt... a Miénk volt!” – állapította meg. Próbálja feldolgozni, mekkora örömet szerzett a drukkereknek, de azoknak is, akik most hallanak erről a sportról először.

„Bármennyire is nagy dolog volt a rózsaszín trikóban versenyezni, mégse fogható ahhoz a reakcióhoz amit otthon kiváltott” – jelentette ki.

Álmában sem gondolta, hogy ennyien, országszerte szurkolni fognak egy kerékpárosnak, arra pedig végképp nem számított, hogy sok épület mellett a Puskás Aréna is rózsaszínben díszeleg. Valter már most többet ért el, mint amit várt. Mindent megtesz azért, hogy úgy fejezze be a versenyt, ahogy elkezdte, mosolygósan.

A 9. szakaszról, ahol elveszítette a rózsaszín trikót, bőven beszámolt csapata, a Groupama-FDJ honlapjának. Azt mondta, brutális etap volt, mert sokan próbáltak szökni, és ez a csapatát is megdolgoztatta, hogy jó pozícióban tartsák őt. Valter büszke rá, amit csapata tett érte, mindegyik társát külön meg is nevezte, milyen munkát végeztek érte.

„Be kell ismernem, hogy már a legutolsó emelkedő előtt nagy volt annak az esélye, hogy elveszítem a trikót. Tudtam, hogy meredek lesz a végén, és a kavicsos úton nagyon könnyű tíz másodperc előnyt kialakítani, és akkor nem is beszéltünk még a bónusz másodpercekről. Az alagútig tartottam magamat, ekkor próbáltam lazítani egy kicsit, hogy a kavicsos úton a legjobbamat nyújtsam. Ez nem volt elég, hogy megtartsam a trikót, de meg akartam mutatni, hogy nem adom könnyen, a célvonalig küzdöttem érte. Az egész szakasz alatt szenvedtem, egy kicsit fáradt voltam az elmúlt napok miatt, nem ez volt a legjobb napom a kerékpáron. Azt hiszem nincs szégyellnivaló abban, hogy elveszítettük a trikót, egy ilyen kemény szakaszon. Kilenc szakasz után még mindig a ötödik vagyok, ha ezt a Giro előtt mondja nekem valaki, akkor aláírom” – mondta a magyar bringás.

Valter az elmúlt három napot gyönyörűnek nevezte, és örül annak, hogy minderről most van egy kis ideje gondolkodni, a versenyre való koncentrálás közben nem igazán tudta kiélvezni a pillanatot. „Nem voltam szomorú, amikor beértem a célba, inkább örültem mindannak, ami eddig történt. Nem hittem volna, hogy kilenc nap után ilyen jó pozícióban leszek. Most az a cél, hogy itt maradjak, ameddig csak lehetséges, de ha esetleg rossz napom lenne, akkor is tudom, hogy megvannak a lábaim ezen a Girón ahhoz, hogy egy szökésben a szakaszgyőzelemért harcoljak.”

Valter Attilát ebben a cikkben méltattuk, és elemeztük, miért nagy dolog, hogy vezetni tudott a világ egyik legkomolyabb versenyén.

Hétfőn a L’Aquila és Foligno közötti 139 kilométeres szakasszal folytatódik a verseny, a nap végén mezőnyhajrá várható.

Az élmezőny:

1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 35:19:22
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck–Quick-Step) + 15 másodperc
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) + 21 mp
4. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) + 36 mp
5. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 43 mp

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!