Giro: Sagan nyerte a sprintet, miután csapata széthajtotta a mezőnyt

2021. május 17. – 17:45

frissítve

Giro: Sagan nyerte a sprintet, miután csapata széthajtotta a mezőnyt
Peter Sagan nyerte a Giro d'Italia 15. szakaszát mezőnyhajrában Fotó: Luca Bettini (Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia tizedik szakaszán Peter Sagan nyerte, miután csapatával sok sprintert le tudtak szakítani. Az összetett élén továbbra is Egan Bernal áll, Valter Attila is megőrizte ötödik helyét.

A Giro d'Italián kedden lesz hivatalos pihenőnap, de az elmúlt napok megpróbáltatásai után a hétfői szakaszt is lazításnak vehették a versenyzők. Az Olaszország közepén, L'Aquila és Foligno közötti 139 kilométeres etap viszonylag rövidnek számított, és a néhány emelkedője ellenére is könnyebben teljesíthetőnek tűnt, a klasszikus sprinterek is számolhattak a szakaszgyőzelemmel.

A Giro d'Italia 10. szakaszának profilja
A Giro d'Italia 10. szakaszának profilja

Az összetettben jól állóknak kicsit nyugodtabb napjuk lehetett, a sprinterek csapatainak kellett dolgozniuk. Először azért, hogy utolérjék az ötfős szökevénycsoportot, amelyben ott tekert a harmadik szakaszt éppen egy állhatatos elmenésből nyerő Taco van der Hoorn is.

A szökést kontroll alatt tartotta a főmezőny, két és fél percnél messzebb nem engedték el Van der Hoornékat, akik egy percet azzal is elveszítettek, hogy egy áthaladó vonat miatt megállították őket. Az előnyük a céltól 50 kilométerre fogyott el. Ekkor már a BORA-hansgrohe diktálta a tempót, az utolsó emelkedőn meg akarták rostálni a sprintereket, hogy Peter Sagant minél kedvezőbb helyzetbe hozzák. A rombolás sikerült is, több sprinter, mint például Dylan Groenewegen vagy Tim Merlier is leszakadt.

A cél előtt viszont az összetett első két helyén álló bringás vívott nagy csatát a megszerezhető bónusz másodpercekért. A Quick Step és az Ineos gyorsított a tempón, utóbbi klub volt kedvezőbb helyzetben Egan Bernallal, de Remco Evenepoel még időben felzárkózott, és leelőzte Bernalt. Ezzel csak második lett, mert Bernal klubtársa, Jhonatan Narvaez még időben elvitte az első helyet és a három másodpercet, Evenepoelnek jutott kettő, Bernalnak pedig egy.

A szökevények előtt lecsukódott a sorompó a Giro d'Italia 10. szakaszánFotó: Luca Bettini/AFP
A szökevények előtt lecsukódott a sorompó a Giro d'Italia 10. szakaszánFotó: Luca Bettini/AFP

A BORA ezután visszavette az irányítást és a hajráig vitték a tempót. Ezúttal erőfeszítésük ki is fizetődött, a végére egy bukás miatt is leredukálódott mezőnyben Sagan viszonylag simán behúzta a sprintet. Az utolsó kanyarban kibújt az UAE-bringás Molano mögül és utána behozhatatlan volt. Fernando Gaviria lett a második, David Cimolai pedig a harmadik.

Sagan nemcsak a győzelmet szerezte meg, hanem a pontversenyben is vezet már, ezzel övé a ciklámen trikó. A háromszoros világbajnok szlovák tavaly indult először a Girón, akkor szökésből hozott össze egy győzelmet, idén is többször próbálkozott, a csapata is sokat dolgozott érte, de a befejezés eddig nem sikerült.

Valter Attila és a többi esélyes is a főmezőnnyel együtt, a győztessel azonos idővel ért célba, így az összetett állása sem változott érdemben, Valter maradt az ötödik helyen. Dina Márton Sagantól 10 percet kapva a 160. helyen zárt a mai etapon, összetettben a 116.

Eredmények:

10. szakasz, L'Aquila-Foligno 139 km
1. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) 3:10:56
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) azonos idő
3. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) azonos idő

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 38:30:45
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck–Quick-Step) + 14 másodperc
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) + 22 mp
4. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) + 37 mp
5. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 44 mp

25 év alattiak versenye:

1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Greandiers) 38:30:45
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck–Quick-Step) + 14 másodperc
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) + 22 mp
4. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 44 mp
5. Daniel Felipe Martínez (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) + 1:13

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!