Giro: Peter Sagan elképesztő volt, több mint száz kilométeres szökésből nyerte a szakaszt

2020. október 13. – 17:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háromszoros világbajnok Peter Sagan újra megmutatta, hogy még mindig ő a világ egyik legerősebb kerékpárosa három második hely után, több mint száz kilométeres szökésből szerezte meg az első Giro-szakaszgyőzelmét. Valter Attila is próbálkozott szökéssel, végül a 32. lett a rendkívül nehéz etapon, az összetettben pedig már 22. helyen áll.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

Terjed a koronavírus a Giro d’Italián. A hétfői pihenőnapon valamennyi résztvevőt teszteltek, és újabb bringásokról és csapattagokról derült ki, hogy elkapták a vírust. Köztük volt az összetett verseny 11. helyén álló Steven Kruijswijk, a Jumbo-Visma kapitánya. A holland csapat ezután úgy döntött, hogy mind a nyolc versenyzőjét visszalépteti. Így tett a Mitchelton-Scott is, a még versenyben lévő öt bringásuk kedden már nem volt ott a rajtnál. Náluk négy stábtag fertőződött meg azután, hogy korábban kapitányukról, Simon Yatesről derült ki, hogy elkapta a vírust. A Sunwebnél Michael Matthews teszteredménye lett pozitív, így ő sem folytatta a Girót, de a csapata igen.

A Lanciano és Tortoreto közötti, 177 kilométeres 10. etap nagy része az Adriai-tenger partján, sík részen vezetett, de az utolsó 50 kilométeren több rövid, nagyon meredek fal nehezítette a szakaszt. A verseny dinamikáját a ciklámen trikóért zajló harc határozta meg. A pontversenyben Arnaud Démare (Groupama-FDJ) mögött második helyen álló Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) döntött úgy, szökni fog, hogy a részhajrák megnyerésével csökkentse az 57 pontos hátrányát.

A háromszoros világbajnok szlovák bringásnak sikerült bekerülnie az elmenésbe, amiben ott volt a már két szakaszt nyerő Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) és egy ideig Valter Attila (CCC) is. Sagan végül egy hétfős csoportban maradt elől, miután a Groupama-FDJ feladta a több kilométeren át tartó üldözésüket. Később az UAE-Emirates, az NTT és a Deceuninck-Quick Step felváltva vezettek, és folyamatosan csökkentették Saganék előnyét. 22 kilométerre a befutótól Pello Bilbao (Bahrain-Mclaren) támadott, és rövid idő alatt utolérte a szökevények nagy részét. Csak egy valakit nem tudott, az egész nap óriásit versenyző Peter Sagant, aki a 37. kilométer óta volt szökésben.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) a Giro d'Italia 10. szakaszánFotó: Luca Bettini / AFP
Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) a Giro d'Italia 10. szakaszánFotó: Luca Bettini / AFP

Sagan az utolsó emelkedőn Ben Swiftet (Ineos Grenadiers) is leszakította magáról, az utolsó 5 kilométerre pedig fél perc előnye volt, ami kitartott a célig. Három második hely után végül szökésből jött össze neki a szakaszgyőzelem élete első Giróján. A szlovák bringás több mint egy év után, a tavalyi Tour de France 5. szakasza után nyert ismét. A második Brandon McNulty (UAE), a harmadik pedig a rózsaszín trikós Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) lett. Valter Attila sokáig jól tartotta magát a fő esélyesek csoportjába, de a végén a sok tempóváltás miatt kicsit leszakadt, így a 32. helyen, a rózsaszín trikóshoz képest 1:48 perces hátránnyal ért célba. Az összetett versenyben ezzel a 22., a fehér trikóért zajlóban pedig a 10. helyen áll.

A nap nagy vesztese Jakob Fuglsang (Astana), a dán versenyző a szakasz végén kapott defektet, csapattársa kerékpárján, az esélyesekhez képest több mint egyperces hátránnyal fejezte be a szakaszt, így az összetett állásban kicsúszott a legjobb tízből. Sagan a győzelemmel 20 pontra közelítette meg Démare-t a pontversenyben.

Eredmények:
10. szakasz, Lanciano-Tortoreto, 177 km

1. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) 4:01:56

2. Brandon McNulty (amerikai, UAE) + 19 másodperc hátrány

3. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick Step) + 23 mp. h.

4. Ben Swift (brit, Ineos Grenadiers) azonos idő

5. Jay Hindley (ausztrál, Team Sunweb) a. i.

... 32. Valter Attila (CCC) + 2:11 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick-Step) 39:38:05

2. Wilco Kelderman (holland, Team Sunweb) + 34 másodperc hátrány

3. Pello Bilbao (spanyol,Bahrain-McLaren) + 43 mp. h.

4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) + 57 mp. h.

5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) + 1:01 perc hátrány

… 22. Valter Attila (CCC) + 11:26 p. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!