Gondatlan és hiányos orvosi ellátás miatt halhatott meg Maradona az orvosszakértők szerint

2021. május 1. – 19:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Halála előtt hiányos és gondatlan egészségügyi ellátásban részesült Diego Maradona, a futball történetének egyik legjobb játékosa, írja a BBC egy orvosi szakértőkből álló testület megállapításai alapján.

Az ügyészek a labdarúgó tavaly novemberi halála után kérték fel a testületet, hogy vizsgálja meg Maradona halálának körülményeit, valamint orvosi csapatának teljesítményét. A szakértők megállapításairól a helyi média pénteken számolt be Argentínában.

A testület alapos munkát végzett, egy 70 oldalas jelentésben számoltak be a sztárfocista utolsó óráiról. Ebben azt írják, Maradona állapota a halála előtt 12 órával súlyosbodott, ezalatt az orvosi csapat nem megfelelően figyelt oda rá, lényegében a sorsra bízta a focista túlélését.

Az orvosszakértők megállapították: Maradonának nagyobb esélye lett volna a túlélésre, ha nem az otthonában, hanem egy egészségügyi intézményben kezelik.

A testület arra jutott, hogy az orvosi csapata által tett intézkedések „nem megfelelőek, hiányosak és meggondolatlanok” voltak – írja a jelentés egy példányához hozzájutó Reuters hírügynökség.

Az ügyészség Maradona orvosa, a 39 éves Leopoldo Luque és pszichiátere ellen is vizsgálódik. Luque tagadja a gondtlanságot. Az orvos a focista halála után egy novemberi sajtótájékoztatón sírva beszélt arról, hogy mindent megtett a barátként szeretett betegért, „egészen a lehetetlenig” elment, hogy megmentse.

Most, hogy az orvosi testület nyilvánosságra hozta a jelentést, az ügyészek fognak dönteni arról, hogy történik-e vádemelés az ügyben. Argentína legnagyobb lapja, a Clarín szerint akár az emberölés is a vádak között szerepelhet.

Diego Maradona, a világbajnok argentin futballista 60 éves korában halt meg tavaly novemberben (nekrológunkat itt olvashatja). Halálának körülményeit az ügyészség is vizsgálni kezdte, februárban a Telex is beszámolt róla, hogy egy tanú szerint az ápolók altatótablettákat kevertek Maradona sörébe, hogy éjszaka nyugodtan aludjon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!