A Herthának sportszakmailag nem volt más választása, csak Petry kirúgása

2021. április 9. – 08:36

frissítve

A Herthának sportszakmailag nem volt más választása, csak Petry kirúgása
Petry Zsolt szerződését kedden szüntette meg a kiesés ellen harcoló Hertha BSC – Fotó: Britta Pedersen/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A most 79 éves Kenderesi István a Vasassal magyar bajnok kapus volt 1966-ban, pár év múlva disszidált, és Belgiumban, majd Hollandiában profiskodott. Később üzletember, szállodatulajdonos lett, jelenleg is Belgiumban él. Tavaly szeptemberben, amikor a Standard Liege a Fehérvárral játszott, őt kérték meg a visszavágó megszervezésekor, segített az ügyintézésben.

A válogatott játékosok megfigyelője volt a 2010-es évekig, aztán kikoptak a térségből a magyar futballisták, így a pozíciója is megszűnt. Jól ismeri viszont a korábbi légiósokat is, így a Belgiumban öt éven át védő Petry Zsoltot is. Sajnálja Hrutka Jánost, hogy már nem szakértő a Spíler TV-nél, és sajnálja Petryt, hogy már nem a Hertha kapusedzője. Ő az első sportbeli szereplő, aki részletesen megosztotta a véleményét.

„Félek, hogy a Herthának sportszakmai szempontból nem volt választása. 12 évet profiskodtam különböző európai közép csapatoknál, így tudom, hogy milyen fontos az öltöző hangulata, a játékosok edzőikhez való viszonya. Petry nyilatkozata, ha úgy tetszik, migráncsozása, biztos, hogy komoly konfliktusok forrása lett volna a csapat színes bőrű, idegenajkú játékosai között. Az edzések elengedhetetlen jó és egészséges hangulata nem lett volna biztosított.

Dárdait elítélni, hogy nem védte meg Petryt és nem távozott ő is, ez a vélemény azokban alakulhat ki, akiknek fogalmuk nincs egy vezetőedző felelősségéről. Dárdai rögtön tudta, hogy Petry pozíciója védhetetlen és egy ilyen irányú megnyilvánulása a játékosok megosztásához és bizalomvesztéshez vezetett volna.

Amikor a csapata a kiesés ellen küzd (nem az ő hibájából) végzetes hiba lett volna. Szomorú szívvel, de azt tette, amit egy edzőnek tennie kell. A csapat és a klub érdeke felülírja az egyénét.”

A 14. helyezett Hertha 25 pontot gyűjtött eddig a Bundesliga élvonalában, kettővel többet, mint a már kieső helyen álló Bielefeld. A hétvégén a Mönchengladbachot fogadják Berlinben, a mostanival együtt még 7 forduló van hátra a német bajnokságból. Dárdait január végén nevezték ki a szezon közben menesztett Bruno Labbadia helyére.

A Petry-ügyről ezt az elemzést írtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!