A válogatottakra mutogat az UEFA, miután szabályos góltól fosztották meg C. Ronaldót

2021. március 29. – 14:10

frissítve

A válogatottakra mutogat az UEFA, miután szabályos góltól fosztották meg C. Ronaldót
Cristiano Ronaldo 2021. március 27-én, Belgrádban – Fotó: PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerint elkerülhető lett volna Cristiano Rolando szombati dührohama, ha a házigazda szerb és a vendég portugál válogatott megállapodott volna a gólvonal-technológia alkalmazásáról a szombati világbajnoki selejtezőmérkőzés előtt – írja az MTI.

„A kvalifikációs mérkőzéseken a gólvonal-technológia használatáról minden találkozón a hazai csapat dönt. Ha szeretnék használni, a vendégcsapat írásos beleegyezésére is szükség van” – áll az UEFA hétfői közleményében.

A portugálok csapatkapitánya, Cristiano Ronaldo az után kapott sárga lapot reklamálásért, hogy 2-2-es állásnál, a hosszabbításban egy előreívelt labdát kapásból ellőtt a kifutó kapus mellett, és a labda – a televíziós felvételek tanúsága szerint – teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, mielőtt a visszafutó Stefan Mitrovic kirúgta volna a kapuból. A portugálok ünnepelni kezdtek, a holland játékvezető, Danny Makkelie azonban nem jelzett gólt, és mivel a gólvonal-technológia hiánya mellett a videobíró sem állt rendelkezésre, ezért nem lehetett visszanézni az esetet.

Ronaldo a lefújás után mérgesen a földhöz vágta csapatkapitányi karszalagját, és az öltözőbe viharzott. Makkelie hétfőn az A Bola című portugál lapban kért elnézést a tévedéséért Fernando Santos szövetségi kapitánytól és a portugál válogatott játékosaitól. Az edző közvetlenül a meccs után azt mondta: elfogadhatatlan, hogy egy ilyen szintű mérkőzésen ne alkalmazzanak videobírót.

Az UEFA vasárnapi állásfoglalása szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben lehetetlen lett volna időben telepíteni minden helyszínre a rendszert, erről pedig a nemzetközi szövetséget (FIFA) is tájékoztatták még januárban. A videóbírót az őszi, Nemzetek Ligája-meccseken sem használták Európában. A FIFA álláspontja szerint a selejtezők során a kisebb nemzetektől nem várható el, hogy a VAR-hoz szükséges kamerákkal és eszközökkel legyen felszerelve a stadionjuk, ezért aztán egyik selejtezőmeccsen sem kötelező a videóbíró biztosítása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!