Orrplasztikával jön a 2021-es Alfa Romeo az F1-be

2021. február 22. – 12:24

frissítve

Orrplasztikával jön a 2021-es Alfa Romeo az F1-be
Fotó: Alfa Romeo

Másolás

Vágólapra másolva

Varsóba vitte 2021-es bemutatóját az Alfa Romeo a főszponzor Orlen (a lengyel állami olajvállalat) kedvéért. Önmagában már az is említésre méltó, hogy a koronavírus-járvány idején a csapat főhadiszállásán kívüli, ugyanakkor természetesen megfelelő távolságtartással intézett bemutatóra vállalkozott a csapat, de a legnagyobb érdekesség nem is ez volt az Alfa Romeo háza táján, hanem a 2021-es autó elnevezése.

A tavalyi kocsi C39 néven futott, az idei viszont egy ugrással C41 lett. Az ok egyszerű: eredetileg már 2021-ben jött volna az új technikai szabályrendszer a Forma–1-be – ezt végül a koronavírus-járvány elején is érezhető súlyos hatások miatt 2020 márciusában elhalasztották egy évvel 2022-re –, az Alfa Romeo pedig a háttérben már el is kezdte fejleszteni az új szabályok szerinti, C40 névre keresztelt autóját. A szabályok viszont csúsztak, így a C41 most beelőzi a végül csak jövőre érkező C40-et.

Az Alfa Romeo az AlphaTaurihoz hasonlóan a kocsi elejének átdolgozására költötte a téli fejlesztési zsetonokat, ennek köszönhetően keskenyebb lett az orr kialakítása. A lényeg persze úgyis az lesz, hogy a 2020-ban a riválisoktól erőben elmaradó Ferrari milyen motort szállít majd a csapatnak – ha sikerül nagyot előre lépniük, az Alfa Romeo és a Haas is közelebb kerülhet a mezőny közepéhez a lehangoló 2020-as teljesítmény után.

A csapat egyébként változatlan felállással (Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi) és lényegében változatlan kocsifestéssel folytatja az F1-beli szereplést.

A többi csapat közül elsőként a McLaren, majd az AlphaTauri mutatta be 2021-es versenyautóját, mindkettőn komoly változtatásokkal. A folytatásban február 23-án, azaz holnap a Red Bull következik, majd február 26-án a Ferrari csapatbemutatója még az autó nélkül.
Március 2-án a világbajnoki címvédő, illetve a Renault nevet Alpine-re cserélő csapat bemutatója jön, március 3-án a Racing Pointból lett Aston Martin, március 5-én pedig a Williams következik. A Ferrari március 10-én fedi fel autóját, a Haas pedig még nem jelezte, mikor állnak a világ elé.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom