Újraéledt a McLaren–Mercedes a Forma–1-ben

2021. február 15. – 20:48

frissítve

Újraéledt a McLaren–Mercedes a Forma–1-ben

Másolás

Vágólapra másolva

Szemmel látható módon is átlépett a 2021-es szezonba a Forma–1, a McLaren ugyanis elsőként bemutatta az idie versenyautóját, az MCL35M névre keresztelt gépet, ami történelmi visszatérést jelent a csapat szempontjából, hiszen 2014 után ismét a Mercedes motorjait használják majd.

A McLaren és a Mercedes együttműködése a Forma–1-ben legendás, 1995 és 2014 között három egyéni és egy konstruktőri világbajnoki címet szereztek, 1998-ban mindkettőt elhódították. A két évtized alatt a bajnoki címek mellett számtalan további dobogós helyezést gyűjtöttek be.

A 2020-as idényt a harmadik helyen záró wokingi csapat hétfőn este, nagyszabású YouTube-show keretében mutatta be az MCL35M-et, amiben a Renault motorját cserélték le a világbajnok Mercedes erőforrására, abban bízva, hogy a folytatásban akár még közelebb kerülhetnek a sorozat élmezőnyéhez.

Ez persze technikai kihívásokat is jelent, ezért a csapat kénytelen volt elkölteni minden fejlesztési zsetont a 2020 és 2021 közötti plusz átalakításra, hogy megfelelő módon helyet csináljanak az autóban a német gyártó motorjának – rájuk utal egyébként az autó elnevezése végén az M betű. A Mercedes viszont nem jelenik majd meg a csapat nevében, mert nincs a McLaren és a Mercedes közötti marketingmegállapodás, pusztán ügyfélszinten állnak velük kapcsolatban, így csak az autó belsejében éled fel a McLaren–Mercedes közös munka. Nem a motor az egyetlen újdonság a csapatnál 2021-re, Lando Norris mellett ugyanis új lesz az egyik pilótájuk, a Renault-tól leigazolt Daniel Ricciardo személyében. A részben az új motor miatt eszközölt átalakítások egyébként szemmel láthatók az autó hátulján:

A Forma–1-es csapatbemutatók persze csak részben tekinthetők komoly szakmai eseménynek, ugyanis semmi sem kötelezi a csapatokat arra, hogy pontosan azt a verziót mutassák be, amivel a szezon első tesztjén jelentkeznek majd – a legjobb példa erre a 2020-ban még Racing Point néven induló, már az Aston Martin nevet felvevő csapat, amely egy éve nagy erőkkel titkolta a bemutatóján, hogy a 2019-es világbajnok Mercedest másolták le a lehető legtökéletesebben.

Ami a 2021-es McLarent illeti, a bemutatott MCL35M-en már látszik a 2021-es szabályváltoztatások hatása, vagyis a hátsó tengely előtt keskenyedő, egyszerűsített kialakítású padlólemez.

A McLarenen felül további öt csapat közölte már a 2021-es bemutatója időpontját (a Haas, az Aston Martin, a Renault és a Red Bull később közli a dátumot):

  • AlphaTauri – február 19.
  • Alfa Romeo Racing – február 22.
  • Mercedes – március 2.
  • Williams – március 5.
  • Ferrari – március 10.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!