Maradonáról neveznék el a nápolyi stadiont

2020. november 26. – 14:26

frissítve

Maradonáról neveznék el a nápolyi stadiont
Augustin Marcarian/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer szurkoló vett végső búcsút Diego Maradonától a Buenos Aires-i elnöki palotánál, ahol a szerdán meghalt futballista koporsóját is elhelyezték.

Argentína futballikonja, Diego Maradona 60 évesen, szívrohamban halt meg. Halála miatt az országban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek. A búcsú egyik része, hogy a Buenos Aires-i elnöki palotában, a Casa Rosasában felravatalozták Maradona koporsóját, aminél bárki tiszteletét teheti. Az argentin kormány közel egymillió embert vár.

A koporsónál óriási sorok alakultak ki, több ezren már búcsút vettek a futballistától. Sokan sírva haladtak el a koporsó mellett, mások csókot dobtak felé, olvasható a BBC-n. Az elnöki palota egyébként élőben közvetíti a megemlékezést Facebook-oldalán.

Már szerda éjszaka sokan az utcára mentek Maradona halálhírére, és azóta is sokan vannak Buenos Aires főterén, a Plaza de Mayón. A hatóságok kordonok felállításával és egyéb eszközökkel próbálják meg megosztani a tömeget, hogy csökkentsék a koronavírus terjedésének esélyét.

Maradona emlékére összegyűlt szurkolók Buenos AiresbenFotó: Gustavo Ortíz/Getty Images
Maradona emlékére összegyűlt szurkolók Buenos AiresbenFotó: Gustavo Ortíz/Getty Images

Szerdán este tízkor, az időponttal Maradona mezszámára utaltak, az argentin stadionok fényei kigyulladtak a játékos iránti tiszteletből, míg Európában a Bajnokok Ligája meccsek előtt tartottak egyperces gyászszünetet.

Sokan elzarándokoltak a La Bombonera stadionhoz is, ahol Maradona még a Boca Juniors játékosaként futballozott, de Nápolyban a San Paulo stadionnál is rengeteg szurkoló gyűlt össze. Az argentin csatár 188 meccset játszott a Napoliban, ahol 81 gólt szerzett.

Luigi de Magistris, Nápoly polgármestere hivatalosan is megtette az első lépést, hogy a San Paolo-stadion a jövőben Maradona nevét viselje. Csütörtökön ezzel kapcsolatban már egyeztetett, hivatalosan is megtéve az első lépéseket az átkeresztelés felé. A második világháború után épült nápolyi stadiont – amelyben Maradona 1984 és 1991 között játszott – eredetileg Szent Pálról nevezték el.

A legenda szerint az Olaszországba érkező apostol Fuorigrottában ért partot, amely városrészben a nápolyi stadion található. A Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy méltányos lenne Maradonáról elnevezni a stadiont, aki így továbbra is részese és tanúja lenne a csapat életének. (MTI)

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!