Az angol kapus nem tudott megbocsátani Maradonának az Isten keze-gólért

2020. november 26. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdán meghalt Diego Maradona egyik leghíresebb gólja az volt, amelyet az 1986-os futball-világbajnokság negyeddöntőjében kézzel juttatott az angolok kapujába. A gólt elszenvedő Peter Shilton azóta sem tudta megbocsátani ezt a sportszerűtlen húzást, és fájlalja, hogy Maradona sem kért sosem elnézést tőle.

„Az életem régóta összeköttetett Diego Maradonáéval, persze nem úgy, ahogy szerettem volna. De lesújtott, hogy hallottam, hogy ilyen korán elment. Kétségtelenül ő volt a legnagyobb játékos, akivel valaha szembenéztem, együtt gondolok most a családjával” – idézte a Daily Mail az angol válogatott rekorderét, Shilton kapust.

Az 1986-os mexikói vb negyeddöntőjében az angolok készültek Maradonára, de nem állítottak rá külön embert, inkább a területet próbálták előtte lezárni. Shilton szerint ez nagyjából egy órán át működött is.

Maradona legemlékezetesebb pillanatait itt gyűjtöttük össze >>>

„Egyikünk sem várta azt, ami ezután történt. Hogyan is várhattuk volna? Ő felugrott velem egy magas, szitáló labdára, de tudta, hogy nem érheti el fejjel, ezért a hálóba ütötte. Nyilvánvaló szabálytalanság volt. Csalás. Ahogy elfutott ünnepelni, kétszer még hátra is nézett, várta a bíró sípjelét. Tudta, hogy mit tett. Mindenki tudta a bírót és a két partjelzőt leszámítva. Nem érdekel, hogy ki mit gondol, ezzel nyerte meg a meccset Argentínának. Szinte rögtön utána lőtt egy briliáns gólt, de mi még mindig annak a hatása alatt voltunk, ami néhány perccel korábban történt” – írta Shilton.

A kapus szerint, ha nem adják meg Maradona első gólját, a másodikat sem kapják meg. Shiltont azóta is zavarja ez a jelenet. Sokan mondták neki, hogy egyszerűen el kellett volna ütnie az elég alacsony Maradona feje fölött a labdát, de ezzel ő nem törődik, hiszen abban a tudatban ment a labdára, hogy az argentin el sem érheti.

„Amit nem szeretek, hogy ő sosem kért bocsánatot. Soha, sehol nem mondta, hogy ő csalt, és ezért bocsánatot szeretne kérni. Ehelyett mindig az Isten keze frázist használta. Ez így nem volt rendben” – mondta Shilton.

A kapus felidézte, több kísérlet is történt arra, hogy ő és Maradona egy műsorban szerepeljen, de ő sosem vállalta el ezeket a felkéréseket, mert nem érezte, hogy ellenfele bármikor is bocsánatot kérne. Azt mondta, nagyjából az egész angol válogatott hasonlóan gondolkodott, például Gary Lineker sem vállalt közös szereplést Maradonával hasonló okokból. Shilton szerint Maradona nagy játékos volt, de hiányzott belőle a sportszerűség.

Shiltont az is idegesítette, hogy később olyan fotók jelentek meg, amelyen Maradona vigyorogva ölelkezett tunéziai nyaralásán a gólt megadó bíróval.

A kapus úgy gondolja, hogy a kezezős gól Maradona örökségének nem fog ártani, hiszen tényleg olyan nagysága ő a futballnak, mint Pelé.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!