Magyarország 2-1-re legyőzte Izlandot, ott lesz a jövő évi Eb-n

Legfontosabb

2020. november 12. – 20:32

frissítve

Magyarország 2-1-re legyőzte Izlandot, ott lesz a jövő évi Eb-n
Fotó: UEFA/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kövesse velünk élőben az Eb-szereplésről döntő Magyarország-Izland pótselejtezőt!

Az Everton légiósa Szoboszlait rúgta fel. Az első sárga a meccsen. A magyar szabadrúgásból nem lett helyzet. Eddig inkább Izland dominál, több beadásuk is volt, bár igazán komoly helyzetig nem jutottak el.

Orbán tisztázott, a bedobás után Fioláról ment ki a labda. A szöglet után fejeshez jutott egy izlandi, de a kapu közepére tartó labdát könnyen fogta a magyar kapus.

Izland kezdett, nem sokkal később Sallai Roland máris szabálytalankodott.

A magyar válogatott fehér mezben, az izlandi kékben játszik majd.

Nemcsak a magyarok és az izlandiak játszanak sorsdöntő selejtezőt, a másik ágon Észak-Macedónia és Grúzia küzdött meg az Eb-szereplésért. A meccsen egyetlen gól esett, azt Észak-Macedónia szerezte, a 37 éves Goran Pandevnek köszönhetően. Ezzel történetük során először kijutottak egy nagy nemzetközi tornára. A C csoportban Hollandiával, Ukrajnával és Ausztriával játszanak majd a jövő évi Eb-n. Még négy másik ország izgul ma este: Észak-Írország Szlovákiával, Szerbia Skóciával játszik. (MTI)

Így áll fel Izland ellen a magyar válogatott:

Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola, Kalmár, Nagy, Szoboszlai, Holender – Szalai Á., Sallai

Ez pedig az izlandi kezdő:

Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson, Sigurjónsson, A. Gunnarsson, B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason.

Erik Hamrén, az izlandi válogatott svéd szövetségi kapitánya úgy látja, hogy a zárt kapus rendezés a magyarokat hátráltathatja jobban. Erős csapatnak látja a magyart, amit a Nemzetek Ligája-szereplés és a Bulgária elleni 3-1-es győzelemmel is bizonyít. Aaron Gunnarsson játékosként ott volt a 2016-es csoportmeccsen. Úgy emlékszik, hogy egy kemény meccs volt, sokat kellett védekezniük a magyarok labdabirtoklása miatt. A 31 éves Katarban légióskodó Gunnarson szerint csütörtök este az a csapat győzhet, amelyik kevesebbet hibázik.

A meccs tétjét növeli, hogy kijutás esetén a magyar válogatott három csoportmeccséből kettőt hazai pályán játszhatna, ugyanis Budapest is helyszín lesz a 2021-re halasztott Eb-n. A 60 ezres Puskás Arénában rendezik az F csoport meccseit, ahová a Magyarország-Izland párharc győztese is kerül, valamint a világbajnok Franciaország, az Eb-címvédő Portugália és Németország is ebben a csoportban szerepel. Nézők most nem lesznek a Puskásban, a szerdán életbe lépő járványügyi korlátozások miatt zárt kapus lesz a meccs.

A 2016-os Eb-t is megjárt Kleinheisler László ugyan bekerült az Izland ellen készülő keretbe, de horvát klubjánál karanténba került, ezért nem csatlakozhatott a válogatotthoz. Szoboszlai Dominik, a Salzburg magyar középpályása hétfőn negatív tesztet produkált, így végül játszhat Izland ellen. Szerdán viszont kiderült, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány koronavírusos, ezért nem lehet ott a Puskás Arénában, a válogatott edzését is már csak a szobájából követte a Telkiben lévő edzőközpontban. A meccset tévén fogja nézi és telefon tartja majd a kapcsolatot a stábbal. Távollétében Gera Zoltán egykori válogatott játékos, az U21-es válogatott edzője segíti majd a stáb munkáját a helyszínen.

Marco Rossi szövetségi kapitány szobájából figyeli a válogatott edzését – Fotó: MLSZ
Marco Rossi szövetségi kapitány szobájából figyeli a válogatott edzését – Fotó: MLSZ

A két válogatott összesen 11 meccset játszott eddig egymással, magyar szempontból 7 győzelem, 3 vereség és egy döntetlen a mérleg. Legutóbb pont a 2016-os Eb-n, egy csoportmeccsen talákoztak, akkor 1-1 lett a végeredmény. A mostani magyar keretből kilencen voltak kint a négy évvel ezelőtti Eb-n, közülük is csak négyen játszottak az 1-1-re végződő mérkőzésen. Köztük van a Bristolban Cityben futballozó Nagy Ádám, aki szerint azóta nem nagyon változott az izlandi csapat, nem történt nálunk olyan vérfrissítés, mint a magyar csapatnál. Úgy látja, 2016-hoz képest erősödött a magyar válogatott, azóta a biztosabb védekezésből kiindulva próbálják a saját koncepciójukat ráerőltetni az ellenfélre.

Nagy Ádám a 2016-os Eb-meccsen Izland ellen – Fotó: Olimpik/NurPhoto via Getty Images
Nagy Ádám a 2016-os Eb-meccsen Izland ellen – Fotó: Olimpik/NurPhoto via Getty Images

Az utolsó 5 tétmeccset nézve a magyar csapat jobb formában van. Az izlandiak mindössze egyet, a románok ellenit tudták megnyerni, emellett négy vereség a mérlegük, például a dánoktól és a belgáktól is kikaptak. A magyarok statisztikája jobban fest: 3 győzelem, 1-1 vereség, illetve döntetlen. Igaz, valamivel gyengébb ellenfelekkel kerültek szembe, de a szerbek és a törökök legyőzése így is komoly fegyvertény.

Mindkét csapat a vigaszágon jutott el az Eb-szereplés kapujáig. Magyarország negyedik lett az Eb-selejtezős csoportjában, Horvátország, Wales és Szlovákia előzte meg, míg Izland a franciák és a törökök mögött lett harmadik. Viszont a Nemzetek Ligájának köszönhetően bekerültek azon 16 csapat közé, melyek még küzdhetnek a fennmaradó négy hely egyikéért. Magyarország Bulgáriát (3-1), Izland pedig Romániát (2-1) győzte le az előző körben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!