A Fradi-szurkolók megfogyva, de a járványszabályokat betartva tértek vissza a BL-be

2020. október 28. – 21:26

frissítve

A Fradi-szurkolók megfogyva, de a járványszabályokat betartva tértek vissza a BL-be
Szurkoló a Ferencvárosi TC – Dinamo Kijev BL-mérkőzés előtt a budapesti Groupama Arénában 2020. október 28-án. – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Barcelona elleni idegenbeli vereség után idehaza a Dinamo Kijev ellen folytatta a Bajnokok Ligája szereplését a Ferencváros. A meccs tétje az volt, hogy maradhat-e esélye az Európa-ligába való továbbjutást jelentő harmadik helyre a hazaiaknak, de a lelátókon is voltak izgalmak: hogyan lehet elejét venni a koronavírus terjedésének egy nézők előtt megrendezett meccsen.

Ilyen fontos meccsen ennyire közel a Groupama-stadion beléptető kapuihoz még soha nem lehetett parkolni. Jegytulajdonosként akár örülni is lehetne ennek, ahogy az alig soroknak a büfék előtt és a várakozásmentes vécézésnek. (Ha már jegyek: a három hazai BL-meccsre 30, 48 és 72 ezer forintért lehetett bérletet vásárolni.)

Hol vannak már azok az idők, amikor egy teltházas meccsen a szünet ráment arra, hogy sorra kerüljünk a büfében, a második félidő első tíz perce pedig a vécé előtt sorbanállással telt.

A Ferencváros a 22 ezer férőhelyes Groupamába mindössze 5200 bérletet adhatott el. De legalább megtehette, az európai BL-meccsek nagyobb része a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlik, inkább Kelet-Európában van példa a nézős meccsekre.

A bajnokságot tekintve pedig egészen kivételezett helyzetben vannak a magyar futballszurkolók. Európában szinte már csak itt lehet létszámbeli korlátozás nélkül meccsekre járni, miközben másik végletként a közeli Csehországban hetekkel ezelőtt felfüggesztették a bajnokságot. (Nyáron, amikor még korlátozás nélkül lehetett utazni, a magyar bajnoki meccseken soha nem látott számban jelentek meg futballturisták, különösen a német nyelvterületről.)

Bajnokikon a korlátozás egyelőre nem a létszámra vonatkozik. A kormány döntése nyomán hétvégétől már a futballmeccseken is kötelező a maszkviselés. A Fradinál ezt annyira komolyan gondolták, hogy a szombati derbi előtt Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója telefonon üzent a klub szurkolóinak: az Újpest elleni meccsen kötelező a maszkviselés. Ehhez képest történt, ami történt, vagyis a 15 ezer néző nem mindegyikén volt maszk, és akkor még finoman fogalmaztunk. (Ezt amúgy elsősorban a baloldal szerette kiszúrni, miközben a jobboldal az SZFE melletti szimpátiatüntetés szervezőit tartotta az emberek életével játszó hazárdjátékosoknak.)

És akkor most térjünk vissza a szerda esti Fradi-Dinamo Kijevhez.

A meccs szurkolói – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
A meccs szurkolói – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Olvasónk beszámolója szerint a stadionban elég komolyan veszik a járványügyi előírásokat. A beléptetés előtt minden szurkolót figyelmeztetnek a maszkviselésre, enélkül nem is engednek be senkit. A biztonságiak első gyűrűje után kézfertőtlenítés következik, és csak ezután lehet a lelátó felé venni az irányt. A szokásosnál is több kézfertőtlenítő automatát helyeztek ki a forgalmasabb pontoknál, a büfék és mosdók közelében.

A büfék előtt visszatérő elem a kordon-labirintus, hogy a sorbanállás közben se torlódjon fel túl nagy tömeg. A mosdóban is igyekeznek távolságtartásra kondicionálni a szurkolókat azzal, hogy minden második piszoárt letakarták. Amikor a járvány kitörése után újraindult a magyar bajnokság, szintén használták ezt a megoldást, ám az utóbbi időben, mióta korlátozások nélkül lehet meccsre járni, a letakart piszoárok eltűntek.

Ez a módszer a nézőtéren is folytatódik, szektorokban csak minden harmadik szék foglalható el, a közöttük lévőkre bábukat helyeztek ki a szurkolók arcképével. A kivételt a kapu mögötti B-szektor jelenti, ott nincsenek kartonpapír figurák, a maszkban lévő drukkerek egymás mellett állnak.

A kapu mögötti hosszú molinón a Fradi-szurkolók üzenete olvasható: Megfogyva bár, de törve nem.

A stadionban bejutó drukkerek mind bérletesek, így a hangulatra a meccs kezdete óta nem lehet panasz. A B-közép annak ellenére is végig tolják a szurkolást, hogy a Dinamo két gólt szerzett az első félidőben. Annál is inkább, mert a Fradi aztán a második félidőben Tocmac és Boli góljaival kiegyenlített, így 25 év után újra pontot szerzett a Bajnokok Ligájában.

A Ferencváros legközelebb november 4-én a Juventust fogadja, de már a Puskás Arénában, ahogy december 2-án is ott látja vendégül a Barcelonát. Akinek nincs jegye ezekre a meccsekre, annak már nem is lesz, a több mint 15 ezer bérlet nagyon gyorsan elkelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!