30 milliós büntetés egy maszkért, ebből talán ért az NFL

2020. október 16. – 00:01

30 milliós büntetés egy maszkért, ebből talán ért az NFL

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nagyobb gócpont és egy kisebb fertőzés melletti több elszigetelt koronavírus-megbetegedés oda vezetett az NFL-ben, hogy összesen hét forduló tíz mérkőzését kellett eddig más időpontra halasztani. A liga járványügyi intézkedései láthatóan kevésnek bizonyulnak, amit csak súlyosbít a csapatok felelőtlensége.

Szeptember végén-október elején tíz nap alatt legalább 19 játékosnál és stábtagnál mutatták ki a koronavírust a Tennessee Titans NFL-csapatnál, emiatt a Titans két meccsét is el kellett halasztani, igaz, az egyiket csak két nappal toltak arrébb.

Október 3-án a New England Patriotsnál is megtalálták az első koronavírus-fertőzöttet, de komolyabb halasztás helyett csak egy nappal halasztották a csapat Kansas City Chiefs elleni mérkőzését. Miután ez a meccs lement, a Patriotsnál még két fertőzöttet találtak, ez pedig újabb halasztást eredményezett – de hogy a Patriots és a Denver Broncos meccsét át tudják helyezni, további mérkőzéseket kellett mozgatni. A Titans és a Patriots csapatain kívül találtak már pozitív esetet az Atlanta Falconsnál (több, eltérő fázisban is), a Las Vegas Raidersnél és a Kansas City Chiefsnél is, de ezek elszigeteltek esetek maradtak.

A fenti számok még nem jelentenének feltétlen tragédiát az NFL-szezon szempontjából még úgy sem, hogy az augusztusi edzőtáborokat és a szeptember nagy részét lehozták pozitív eset nélkül. Amikor viszont beindult az utazgatás a csapatok között, elkezdett növekedni az esetek száma is, ez pedig vélhetően szezon előrehaladtával sem nagyon fog változni.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Az NFL merőben más utat választott, mint a félbeszakított szezon befejezésére törekvő NBA és NHL. A kosárlabda- és a jégkorongliga egy-egy orlandói, illetve kanadai buborékba zárták a csapatokat, és onnan csak nagyon szigorú előírások mellett lehetett távozni, majd oda visszatérni. De megérte:

az NBA 172, az NHL 130 meccset tartott meg egyetlen pozitív eset nélkül az összes résztvevő csapatot nézve.

Az NFL-nél a buborék önmagában nem is jöhetett szóba, hiszen alapból sokkal nagyobb méretűek a csapatok. Emiatt nem is nagyon van olyan, mondjuk a Disney Worldhöz hasonlóan lezárható hely, ahol elég szálloda, edzőpálya és mérkőzésre alkalmas pálya állna a 32 csapat rendelkezésére. De ettől még szigorúbb körülmények között is nekifuthattak volna a szezonnak.

A kormányzati járványkezelés ügyéből fokozatosan kivont csúcsszakértő, Dr. Anthony Fauci még június elején mondta azt, hogy az NFL-nek is a buborék modellje lenne a legjobb, emellett elengedhetetlen lesz a napi, állandó tesztelés is. Fauci akkor plusz veszélyként jelölte meg a második hullámot, az október közepi esetszámok viszont még jelentősen elmaradnak a júliusi csúcstól. A második hullám tehát még csak alig indult el az Egyesült Államokban, és máris látszik a fertőzés jelentette probléma az NFL-ben. Mi lesz, ha ismét növekedésnek indul a napi esetszám?

Van, ami ellen tehetetlenek

Az NFL legnagyobb problémája a koronavírus védekezést nehezítő tulajdonsága lehet, miszerint egy beteg akár két napon át is tünetmentes lehet, miközben már fertőzőképes, az inkubációs időszak pedig öt nap, tehát az elkülönítés után öt napon át bukkanhatnak fel újabb esetek. Ez történt a Titansnél és Patriotsnál is, utóbbinál például az egyik védőjátékos, Stephon Gilmore úgy lépett pályára a Chiefs ellen, hogy már koronavírusos volt, de még semmilyen teszt nem mutatta ki ezt. Végül nem fertőzött tovább senkit sem a csapatából, sem az ellenféltől.

Stephen Gilmore, a A New England Patriots játékosa a csapat Las Vegas Raider ellen játszott meccsén 2020 szeptember 27-énFotó: Maddie Meyer / AFP
Stephen Gilmore, a A New England Patriots játékosa a csapat Las Vegas Raider ellen játszott meccsén 2020 szeptember 27-énFotó: Maddie Meyer / AFP

Ezen a veszélyen a minden héten hat napon át végzett, heti szinten is dollármilliókba kerülő állandó tesztelés, az edzéseken és az oldalvonalon viselt maszkok, a heti felkészülés közbeni folyamatos távolságtartás és fertőtlenítés, valamint a kontaktkutatást segítő eszközök viselete sem változtat.

A bajnokság lebonyolítását az is nehezíti, hogy október közepétől kezdve drasztikusan kezd hűlni az idő, ráadásul az eddig lejátszott öt forduló még az alapszakasz harmadát sem jelenti – még 12 játékhéten kellene átvergődnie magát az NFL-nek nem zavartalanul, hanem akárhogy. A szezon végéhez közeledve még kevesebb lehetőség lesz az átszervezésre, és a járványon felül a csapatok egyre több sérüléssel is bajlódnak majd, ezek mind olyan tényezők, ami zavartalan befejezés ellen szólnak.

Ráadásul felmerül az igazságtalanság kérdése is. Pittsburgh Steelers eredetileg majdnem a szezon felénél, 7 mérkőzés után kapott volna egy pihenőhetet, hogy regenerálódjanak a játékosok. Az, hogy a Titans elleni mérkőzést el kellett halasztani, nem az ő hibájuk volt, az átalakított menetrendjük miatt viszont három forduló után jött a pihenőjük, tehát zsinórban 13 héten át kell pályára lépniük, ami nem ideális, főleg, hogy önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe.

Nem indokolt a hurráoptimizmus

Ez az a helyzet, amivel láthatóan nem akar szembenézni az NFL vezetősége, pedig már az idény tervezésekor is elég világos volt, hogy lesznek problémák. Hibás lépés volt, hogy egy világjárvány idején lényegében semmit nem módosítottak a bajnokság naptárán, és arra építettek, hogy 16 meccset le lehet úgy játszani 17 hét alatt, hogy nem lesz fennakadás, vagyis

egész egyszerűen nem számoltak azzal, hogy bárki koronavírusos lesz, és emiatt halasztani kell mérkőzéseket.

Az előszezon négy fordulójának eltörlése után akár egy átütemezett szezonkezdet, vagy egy elnyújtott lebonyolítás sem lett volna indokolatlan, minden 5-6 mérkőzés után beiktatva egy üres játékhetet, amikor az esetleges halasztott mérkőzéseket be lehetett volna pótolni.

Az NFL viszont semmi ilyesmit nem tervezett be, és most is csak az látszik, hogy toldozva-foltozva próbálja valahogy belepréselni az összes meccset ugyanabba a 17 hétbe. Közben már rég látszik, hogy ez nem biztos, hogy sikerülhet. Már persze, ha a 16 mérkőzés lejátszása reális cél egyáltalán, Roger Goodell, az NFL első embere ugyanis már arról is beszélt, hogy ha elhatalmasodna rajtuk a járvány, akkor arra is felkészültek, hogy eltérő lejátszott mérkőzésszám alapján alkossák meg a rájátszás 14 fős mezőnyét.

És ezzel bejön a képbe a több mint egy hónapot felölelő rájátszás, amit február 7-én terveznek lezárni a Super Bowllal. Bár a csúszás, még ha az NFL egyelőre nem is beszél erről, alighanem elkerülhetetlen lesz, már csak azért is, mert október-decemberben várhatóan nő majd az esetszám az NFL-en belül is. Arról sem nyilatkoztak még, hogy legalább a rájátszást buborékba viszik-e a nagyobb biztonság reményében, bár egyes források szerint vizsgálják, hogy két helyszínen, Dallasban és Los Angelesben zárnák be a két főcsoport továbbjutóit.

„Maszk viselése kötelező” feliratú táblát tart egy férfi egy NFL meccsen 2020 szeptember 28-án.Fotó: Todd Olszewski / AFP
„Maszk viselése kötelező” feliratú táblát tart egy férfi egy NFL meccsen 2020 szeptember 28-án.Fotó: Todd Olszewski / AFP

Menthető még a helyzet

A baseballbajnokság példája mutatja, hogy elejét lehet venni még a súlyosabb helyzetnek. Röviddel a koronavírus miatt lerövidített és jelentősen elcsúsztatott idény indulása után komolyabb gócpont alakult ki a Miami Marlins baseballcsapatánál, ahol rövid időn belül 20 pozitív koronavírusos esetet is rögzítettek. Akkor mindenki temette az MLB idényét, főleg, hogy a miami eseteket több, a St. Louis Cardinalsnál történt fertőzés is követte.

Válaszul az MLB komolyabb büntetéseket helyezett kilátásba, és minden csapatnál kötelező felelőst neveztek ki, akik az idegenbeli mérkőzések idején felügyelték, hogy a játékosok a szobájukban maradnak-e estére. A koronavírus miatt elhalasztott 45 mérkőzést döntő többségét később pótolni tudták, miután a csapatok megemberelték magukat, de a plusz fegyelem és önuralom nélkül pusztán a büntetési tényező nem lett volna elég a járvány terjedésének megállításához.

Fontos különbség viszont az MLB és az NFL között, hogy sokkal nehezebb a mérkőzések pótlása. A baseball sajátja, hogy még normál körülmények között is rendezhető egy nap két mérkőzés két csapat között, az pedig teljesen általános, hogy egy csapat akár négy-öt napon át is folyamatosan pályán legyen.

Az NFL-ben már egy vasárnap után csütörtökön lejátszott mérkőzés is megerőltető, tehát nem nagyon tudják sűríteni a menetrendet.

Ami pedig a fegyelmet illeti, abban van még mit fejlődnie az NFL-nek. A Titans 23 koronavírusos esetének egy jó része ugyanis egy súlyosabb szabálysértéshez köthető: miután regisztrálták az első esetet, szigorúan megtiltották a csapatnak, hogy a bezárt edzőközponton kívül bármilyen közös programot, edzést, bármit szervezzenek. A Titans pár játékosa mégis összeállt edzeni egy helyi középiskolában, ami jelentősen közrejátszott a sokmeccses halasztás okozta katyvaszban. Ha a csapat ellen folyó vizsgálat tényleges mulasztást állapít meg, akár rendkívül súlyos büntetésre is számíthatnak.

De nem csak náluk lankadt a fegyelem. Több csapat vezetőedzője csak azután kezdett a mérkőzések alatt a szigorú előírásokba foglaltak szerint maszkot hordani, hogy 100 ezer dolláros, vagyis 30 millió forintos büntetést kaptak a maszk nem viselése miatt. Hasonló okból, a maszk elhagyása miatt összesen 565 ezer dollárnyi büntetés halmozódott fel a Las Vegas Raiders, miután a vezetőedző Jon Gruden, illetve játékosok sem viselték a védőeszközt egy nyilvános eseményen. Gruden mellett Pete Carroll (Seahawks), Vic Fangio (Broncos), Sean Payton (Saints) és Kyle Shanahan (49ers) kapott még 100 ezer dolláros büntetést, amit minden esetben egy 250 ezer dolláros csekk követett a csapat felé, hogy érezzék a vétség súlyát.

De még ezek után is annyira be kellett keményítenie az NFL-nek, hogy belengették, hogy a járványügyi szabályok ellen súlyos vétséget elkövető csapat akár a soron következő mérkőzését is bukhatja emiatt. A szabályok betartatása érdekében minden csapat központjába és edzőlétesítményébe plusz kamerákat szereltettek be, hátha ez segít.

Abban az NFL és a vírus elleni védekezésben szintén érdekelt játékosszakszervezet is egyetért, hogy az előírások elegendők, amennyiben betartják azokat. A járvány fel-fel fog bukkanni, így a kockázat enyhítése a cél, ez pedig sikerülhet. A mostani mintázat viszont azt mutatja, hogy jelenleg épp a határon táncol a liga, és ha egyszerre két-három csapatnál is megjelenik a vírus, akkor a szezon lebonyolításának is lőhetnek.

(Borítókép: Jon Gruden, a Las Vegas Raiders edzője a csapat Buffalo Bills ellen játszott meccsén 2020 október 4-én. Fotó:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!