Hogyan teremthető meg a befogadó munkahelyi környezet? (x)

2024. május 6. – 10:56

Hogyan teremthető meg a befogadó munkahelyi környezet? (x)

Másolás

Vágólapra másolva

Nyitott, inkluzív és diverz – gyakran jelölik magukat így a társadalmilag elnyomott és alulreprezentált csoportok tagjait elfogadó cégek. Hogyan tölthetőek meg tartalommal ezek a felkapott kifejezések? Miként válhat befogadóvá egy munkahelyi környezet, és mit kell megtenniük a vezetőknek, hogy a munkatársak tisztelettudóan bánjanak egymással? Erre dolgoztak ki tréninget hazai civil szervezetek.

Egy kétéves projekt keretében az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület az LMBTQI-munkavállalók és diákok életének megkönnyítése érdekében dolgozott ki a célcsoportokra szabott tréningeket. A Befogadó Terek elnevezésű programban a civilek 70 képzést tartottak meg mintegy 800 résztvevő számára.

Fotó: Szivárvány Misszió Alapítvány
Fotó: Szivárvány Misszió Alapítvány

Miért van szükség ilyen tréningre a munkahelyeken?

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének kutatása alapján még mindig súlyos diszkriminációnak vannak kitéve az LMBTQI-emberek mind munkahelyi, mind iskolai környezetben. A Befogadó Terek projekt indításakor végzett hazai felmérések arra mutattak rá, hogy az LMBTQI-munkavállalók 25%-a még mindig nem meri felvállalni szexuális orientációját vagy nemi identitását a munkatársai előtt, 28%-uk pedig a felettesei előtt. A kutatásban résztvevők 46%-a nem jelentette sehol, ha munkahelyi diszkrimináció áldozata lett. Viszont azoknál a válaszadóknál, akiknek a munkahelyén van esélyegyenlőségi szabályzat, ott 73%-ban ez szerencsére kiterjed a szexuális irányultságra, 66%-ban pedig a nemi identitásra is.

A civil szervezetek összesen 31 munkahelyi workshopot tartottak több mint 325 munkavállalónak, vezetőnek és HR szakembernek. A személyesen megtartott workshopok iránti nagyfokú érdeklődés hozta életre az ingyenesen elvégezhető online kurzust is, melynek segítségével széles körben elérhetővé válik az LMBTQI-emberek támogatására és befogadására vonatkozó tudás. A Befogadó munkahelyek elnevezésű online tréninget munkavállalók, munkáltatók és HR szakemberek számára dolgozták ki. Az online kurzus hossza 90 perc, ami megszakításokkal, akár 20-20 perces etapokban is elvégezhető. Elvégzése során elméleti és gyakorlati ismeretek szerezhetők arról, hogy miként sérülnek a szexuális és nemi kisebbséghez tartozó emberek jogai a munkahelyeken, hogy milyen lépéseket tehet a munkáltató az LMBTQI-emberek befogadásáért, valamint hogy miként lehetséges megteremteni a mindenki számára biztonságos munkahelyi légkört.

Az online kurzuson túl a Budapest Pride Vedd vissza a hangod! elnevezésű podcastjában is beszélgettek a felmérést és a workshopokat szervező civil szervezetek a Befogadó Terek projekt tapasztalatairól, a személyesen megtartott workshopokról, valamint az online kurzusról.

Fotó: Szivárvány Misszió Alapítvány
Fotó: Szivárvány Misszió Alapítvány

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a Szivárvány Misszió Alapítvány.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!