A lakásvásárlás továbbra is jó befektetés – A belgák bíznak a magyar piacban (x)

2022. július 29. – 10:59

frissítve

A lakásvásárlás továbbra is jó befektetés – A belgák bíznak a magyar piacban (x)
Forrás: Lake11 Home & Park by Atenor

Másolás

Vágólapra másolva

Lassulhat, de megállni belátható időn belül a szakértői vélemények szerint nem fog a lakásárak emelkedése, hiába várnak erre jóideje az ingatlanvásárlást halogatók. A vevők többsége mielőbb szerződni szeretne, hiszen a lakásárak és a lakáshitel-kamatok is hónapról hónapra magasabbak.

Meddig emelkednek még az árak?

Idén egyetlen negyedév alatt, márciustól júniusig 5,9 százalékkal 1,27 millió forintra drágult az új lakások átlagos négyzetméterára, ami Budán még nagyobb léptékben emelkedett, és már tavasszal elérte a 1,5 millió forintot. Az új építésű lakások átlagára meghaladja a 92 millió forintot, miután az átlagos árak 36, a négyzetméterárak 29 százalékkal nőttek egy év alatt Budapesten – közölte legfrissebb lakáspiaci riportjában az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóintézet. A GKI-Masterplast felmérése további áremelkedést valószínűsít, a piaci szereplők várakozásai szerint ennek mértéke a használt lakásoknál 6, az újaknál 10 százalékos lehet egy éven belül.

Forrás: Lake11 Home & Park by Atenor
Forrás: Lake11 Home & Park by Atenor

Nő a kereslet, nő a kínálat is?

Általában igen, de most mégsem ez történik. A fejlesztők közül ugyanis egyre többen kivárnak, és elhalasztják az új projektek indítását. Jobb esetben pedig úgy építkeznek, hogy nem hirdetik meg a lakásokat, mert azokat beárazni egy-két évre előre most nagyon rizikós. A megvásárolható szabad lakások száma ezért folyamatosan csökken, olyannyira, hogy a kínálat máris rekord mélységbe apadt, legutóbb 2016-ban volt ilyen alacsony. A KSH adatai tovább szűkülő kínálatot jeleznek, hiszen 2022. második negyedévében Budapesten 2440 lakást adtak át, miközben 2077 építésére kértek engedélyt. A tavaszi keltezésű építési engedélyek között van a belga ingatlanfejlesztő óriás, az Atenor 900 lakásos budapesti új városnegyedének terve is. A nagy tapasztalatú ingatlanfejlesztő cég biztosra megy, a Lake11 Home&Park néven indított projektje mindazt tudja, amit ma kell.

Forrás: Lake11 Home & Park by Atenor
Forrás: Lake11 Home & Park by Atenor

Mit keresnek a vevők?

A vevők elsősorban az értékállóságot tartják szem előtt, így lakásvásárláskor a legfontosabb szempont a lokáció. Budapesten a XIII. kerület mellett jóideje a legnépszerűbb a XI. kerület. A Lake11 a legkeresettebb budai városrészben épül, ráadásul vízpart közelében, ami ugyancsak a biztos siker egyik összetevője. A Kánai-tó és a közeli dombok, a hatalmas park révén a panoráma és a zöld környezet egyszerre adott, utóbbi a covid-járvány óta az egyik legfontosabb szemponttá vált. Ugyancsak most kezd felértékelődni igazán az energiahatékonyság, a fenntartható és megújuló energiát használó lakások árelőnye egyre érzékletesebben mutatkozik majd meg a rezsiszámlákon is, továbbá felértékelődnek a gázkitettség nélkül épülő lakások. Építeni tilos, venni persze még lehet majd korszerűtlen, energiafaló ingatlanokat is, de belátható, hogy utóbbiak leértékelődése elkerülhetetlen.

Forrás: Lake11 Home & Park by Atenor
Forrás: Lake11 Home & Park by Atenor

Többet fizet majd a bérlő?

A lakásbérleti piac a pandémia alatti mélypont után nemcsak visszapattant, hanem már meg is haladta a korábbi árfolyamait, és a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a tendencia tartós és töretlen. A befektetési céllal, bérbeadásra vásárlók egyik kedvenc kerülete szintén a XI. kerület, miután az a belvárosból és az agglomerációból egyaránt jól megközelíthető. Az itt működő egyetemek és irodaházak sokasága pedig a biztos helyi keresletet jelenti a kiadó lakások piacán. Az átlagos bérleti díj a XI. kerületben jelenleg 190 ezer forint, ami nem kevesebb, mint a budapesti átlag, miután tavaly májustól idén májusig a fővárosban 21,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. A prognózis szerint a lakbérek emelkedése tovább gyorsulhat, így ezzel összefüggésben egyre nagyobb figyelmet kap a bérleti díj mellett a rezsiköltség is.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Lake11 Home & Park by Atenor.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!