Szerepjátékos gyilkosság: így készült, egy meglepetés és két válasz arra, hol itt a szerepjáték

2023. június 5. – 17:20

Szerepjátékos gyilkosság: így készült, egy meglepetés és két válasz arra, hol itt a szerepjáték

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a legutolsó, ráadás epizódban arról lesz szó, hogy mi, a készítők hogyan éltük meg ezt a nyolc hónapot, amit a szerepjátékos gyilkosság feldolgozásával, a podcast készítésével töltöttünk. Elmeséljük, hogyan vágtunk rendet több ezer oldalnyi iratban, hogyan készült a nagyjából 50 órányi interjú, mi volt a kukahúzogatással meg a kétoldali bronchitisszel, és egyáltalán: mik voltak az előzmények és mi folyt a háttérben, a színfalak mögött. De feltűnik egy eddig nem hallott szereplő is, Károly pedig visszatér néhány megjegyzéssel. Legvégül pedig meghallgatunk két, egymástól gyökeresen eltérő verziót arról, miért is illik erre az esetre annyira a ráragadt név: szerepjátékos gyilkosság.

Emlékeztetőül: az ügyben jogerős ítélet szerint Krisztiánt, akiről azt gondolták, hogy elárulta barátságukat, Gergely és András megölte. Az ügyben az egyetlen közvetlen bizonyíték a koronatanú Károly vallomása, aki az egyik elítélt, András közeli barátja volt. Ami összeköti az áldozat Krisztiánt, a koronatanú Károlyt, valamint az előre kitervelt gyilkosságért elítélt Andrást és Gergelyt, az a szerepjáték.

András édesapja, aki szerint az elítéltek nem bűnösök, és aki szeretné bebizonyítani a fia ártatlanságát, készített egy honlapot egy, az ő szempontjai szerint, az ő nézőpontjából összeállított, az ügy egyes részleteire vonatkozó kérdéssorral: ezzel visszajelzést várna a hallgatók véleményéről.

Az előzmények

A sorozat alkotói: Fazakas Péter rendező, Pacsorasz Viktor vágó, Tövisházi Ambrus zeneszerző – sound designer, Nagy Zsolt színművész, Janecskó Kata és Munk Veronika újságírók.

A sorozat további, már megjelent epizódjait itt találja:

Az angol nyelvterületen csak true crime podcastként emlegetett sorozatot körülbelül úgy kell elképzelni, mint egy dokumentumfilmet, amit hallgat az ember.

A tízrészes podcastban saját hangjukon szólalnak meg a magukat következetesen ártatlannak valló, börtönben ülő elítéltek, az őket börtönbe juttató ügyészség képviselője, az ellenük valló, egyikük korábbi barátnőjét később feleségül vevő koronatanú, az egyik elítélt szülei, az áldozat édesanyja, az áldozat csontjait egy erdőben megtaláló holland kiránduló, a bíróság és a legkülönfélébb szakértők is. Bemutatjuk a gyilkosság feltételezett helyszínéül szolgáló pilisi kirándulóhelyet, a börtönöket, a szerepjátékosokat is.

Nyolc hónapnyi kutatómunka, 50 órányi interjú, 12 ezer oldalnyi irat feldolgozása után 2023 tavaszán folytatásokban mutatjuk be ezt az izgalmas, sok tekintetben nagyon egyedi bűnügyet, ami egyben egy fiatal férfi tragikus halálának története. Egy olyan bűnügyet, amely a bíróság, az ügyészség és az igazságügyi szakértő szerint rendkívül egyedi és különleges.

A tízrészes podcast a magyar igazságszolgáltatás furcsaságait is elemzi a Szerepjátékos gyilkosságon keresztül, csak egy példa: az elítélt Gergőt és Andrást az ügyben ötször engedték ki, és hatszor vitték a rácsok mögé. A podcast egyebek mellett arra keresi a választ:

mi kell ahhoz ma Magyarországon, hogy valakit 15 évre börtönbe zárjanak?

Kik a történet főbb szereplői?

Krisztián

Eltűnése időpontjában 31 éves, sötét szemű, sportos testalkatú férfi, a gyilkosság áldozata. A UPC-nél dolgozott, nagyon szerette a macskáját, hobbija a szerepjátékozás volt, általában varázsló vagy harcos karaktert választott. Édesanyja Annamária, barátnője Andrea.

András

A gyilkosság időpontjában 26 éves, a podcastunk indulásakor 39. A legmagasabb végzettsége az érettségi, vegetáriánus, absztinens, templomba járó katolikus, művelt férfi, különösen érdeklik a filozófiai, történelmi témák. Hobbija a szerepjátékozás. Ő a gyilkosság egyik elítéltje, jelenleg a szombathelyi fegyházban tölti 15 éves, jogerős börtönbüntetését. Korábbi szerelme jelenleg Károly felesége.

Gergely

A gyilkosság időpontjában 32 éves, a podcastunk indulásakor 44. Az élete központi eleme a szerepjátékozás, heti akár 30-40 órát is töltött vele, rendszerint mesélőként. Egy erős fővárosi, belvárosi gimnáziumban érettségizett, a gyilkosság idején történelemszakos egyetemista, abszolutóriumot szerzett, édesanyjával társasjátékokat fejlesztett. Ő a gyilkosság egyik elítéltje, jelenleg a márianosztrai fegyházban tölti 15 éves, jogerős börtönbüntetését.

Károly

Háromdiplomás, egyebek mellett pszichológus végzettségű férfi, András korábbi jó barátja. Az ügy koronatanúja. Jóval idősebb a többieknél. Vallomása az egyetlen közvetlen, terhelő bizonyíték Andrással és Gergellyel szemben. Három és fél évvel Krisztián eltűnése után megy be a Teve utcai rendőrkapitányságra vallomást tenni. Összejött András korábbi szerelmével, aki jelenleg már a felesége.

Podcastjaink, így a Nyomozó részei is a Telex Podcast YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast csatornáin találhatók meg a Telex saját lejátszóján kívül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!