Szerepjátékos gyilkosság: Hiányzó vér, horrorvers és Andrea, a barátnő bográcsügye

2023. május 22. – 18:43

Szerepjátékos gyilkosság: Hiányzó vér, horrorvers és Andrea, a barátnő bográcsügye

Másolás

Vágólapra másolva

True crime podcastunk nyolcadik részében folytatjuk a furcsaságok számba vételét. Elmondjuk, mi a probléma az egyik legfontosabb közvetett bizonyítékkal, az áldozat farmerdzsekijével. Beszélünk kifogásolható bűnjelkezelésről, különös fényképekről, egy versről és egy ujjlenyomattal kapcsolatos fiaskóról. Gondolkozunk a lehetséges indítékon, és bemutatjuk az áldozat barátnőjét, aki után vizsgálódtak az eljárásban, nem is ok nélkül.

Emlékeztetőül: az ügyben jogerős ítélet szerint Krisztiánt, akiről azt gondolták, hogy elárulta barátságukat Gergely és András megölte. Az ügyben az egyetlen közvetlen bizonyíték a koronatanú Károly vallomása, aki az egyik elítélt, András közeli barátja volt. Ami összeköti az áldozatot Krisztiánt, a koronatanút Károlyt, valamint az előre kitervelt gyilkosságért elítélt Andrást és Gergelyt, az a szerepjáték.

A sorozat alkotói: Fazakas Péter rendező, Pacsorasz Viktor vágó, Tövisházi Ambrus zeneszerző – sound designer, Nagy Zsolt színművész, Janecskó Kata és Munk Veronika újságírók.

A sorozat további, már megjelent epizódjait itt találja:

Az angol nyelvterületen csak true crime podcastként emlegetett sorozatot körülbelül úgy kell elképzelni, mint egy dokumentumfilmet, amit hallgat az ember.

A tízrészes podcastban saját hangjukon szólalnak meg a magukat következetesen ártatlannak valló, börtönben ülő elítéltek, az őket börtönbe juttató ügyészség képviselője, az ellenük valló, egyikük korábbi barátnőjét később feleségül vevő koronatanú, az egyik elítélt szülei, az áldozat édesanyja, az áldozat csontjait egy erdőben megtaláló holland kiránduló, a bíróság, és a legkülönfélébb szakértők is. Bemutatjuk a gyilkosság feltételezett helyszínéül szolgáló pilisi kirándulóhelyet, a börtönöket, a szerepjátékosokat is.

Nyolc hónapnyi kutatómunka, 50 órányi interjú, 12 ezer oldalnyi irat feldolgozása után 2023 tavaszán folytatásokban mutatjuk be ezt az izgalmas, sok tekintetben nagyon egyedi bűnügyet, ami egyben egy fiatal férfi tragikus halálának története. Egy olyan bűnügyet, amely a bíróság, az ügyészség és az igazságügyi szakértő szerint rendkívül egyedi és különleges.

A tízrészes podcast a magyar igazságszolgáltatás furcsaságait is elemzi a Szerepjátékos gyilkosságon keresztül, csak egy példa: az elítélt Gergőt és Andrást az ügyben ötször engedték ki, és hatszor vitték a rácsok mögé. A podcast egyebek mellett arra keresi a választ:

mi kell ahhoz ma Magyarországon, hogy valakit 15 évre börtönbe zárjanak?

Kik a történet főbb szereplői?

Krisztián

Eltűnése időpontjában 31 éves, sötét szemű, sportos testalkatú férfi, a gyilkosság áldozata. A UPC-nél dolgozott, nagyon szerette a macskáját, hobbija a szerepjátékozás volt, általában varázsló vagy harcos karaktert választott. Édesanyja Annamária, barátnője Andrea.

András

A gyilkosság időpontjában 26 éves, a podcastunk indulásakor 39. A legmagasabb végzettsége az érettségi, vegetáriánus, absztinens, templomba járó katolikus, művelt férfi, különösen érdeklik a filozófiai, történelmi témák. Hobbija a szerepjátékozás. Ő a gyilkosság egyik elítéltje, jelenleg a szombathelyi fegyházban tölti 15 éves, jogerős börtönbüntetését. Korábbi szerelme jelenleg Károly felesége.

Gergely

A gyilkosság időpontjában 32 éves, a podcastunk indulásakor 44. Az élete központi eleme a szerepjátékozás, heti akár 30-40 órát is töltött vele, rendszerint mesélőként. Egy erős fővárosi, belvárosi gimnáziumban érettségizett, a gyilkosság idején történelemszakos egyetemista, abszolutóriumot szerzett, édesanyjával társasjátékokat fejlesztett. Ő a gyilkosság egyik elítéltje, jelenleg a márianosztrai fegyházban tölti 15 éves, jogerős börtönbüntetését.

Károly

Háromdiplomás, egyebek mellett pszichológus végzettségű férfi, András korábbi jó barátja. Az ügy koronatanúja. Jóval idősebb a többieknél. Vallomása az egyetlen közvetlen, terhelő bizonyíték Andrással és Gergellyel szemben. Három és fél évvel Krisztián eltűnése után megy be a Teve utcai rendőrkapitányságra vallomást tenni. Összejött András korábbi szerelmével, aki jelenleg már a felesége.

Hétfőnként jelennek meg a Telex Nyomozó true crime podcast részei (rendszeres támogatóink egyben megkapják előre). A podcastok a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast csatornáinkra kerülnek fel délután 5-kor.

A Telexnek szüksége van rád, segíts minket akár csak 1000 forinttal!

Ezt az oldalt közösségi összefogásból hoztuk létre azért, hogy a legfontosabb hírek magyarok millióihoz juthassanak el havonta, cenzúra és fizetőfalak nélkül. Erre viszont csak olvasóink nagylelkű, folyamatos támogatása mellett vagyunk képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél a rendszeres támogatónk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!