Egy német adat mutatja a legjobban, mi jön a magyar gazdaságban, és ez most nem jó hír

Legfontosabb

2024. szeptember 6. – 11:57

Egy német adat mutatja a legjobban, mi jön a magyar gazdaságban, és ez most nem jó hír
Építési terület Berlinben – Fotó: Thomas Trutschel / Photothek Media Lab / AFP
Farsang Bence
a Hiflylabs Zrt. adatelemzője

Másolás

Vágólapra másolva

A konjunktúrakutatás egyik fontos eszközét képezik a különböző üzleti bizalmi indexek, más néven gazdasági hangulatindexek, amelyek kérdőíves felméréseken, vállalatoktól és fogyasztóktól kapott válaszokon alapulnak. Magyarország esetében több ilyen mutatószámot is publikálnak rendszeresen, például az Európai Unió vagy az OECD magyar hangulatindexét, amelyek többé-kevésbé alkalmasak lehetnek a hazai GDP alakulásának rövid távú előrejelzésére. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy ezen a téren mégis a müncheni székhelyű Ifo intézet német bizalmi indexe a legpontosabb. Olyannyira, hogy az gyakorlatilag feleslegessé teszi a többi magyar mutató kiszámítását.

A második negyedéves magyar GDP adatra vonatkozó elemzői várakozások meglehetősen nagy szórást mutattak. A konszenzus 2023 azonos időszakához képest 2-2,5 százalékos, az idei első negyedévhez viszonyítva pedig közel 0,6 százalékos növekedést jósolt. A KSH által július végén közölt adatok ezzel ellentétben éves alapon csak 1,3 százalékos növekedést, míg az előző negyedévhez képest 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak.

Annak magyarázata, hogy a magyar gazdaság növekedési kilátásait az elmúlt időszakban miért nehezebb megbecsülni a szokottnál, az ellentétes képet mutató makrogazdasági folyamatokban keresendő. Ezek tekintetében jelenleg alapvetően a reálkereset-emelkedése, a kiskereskedelmi adatok élénkülése és az építőipar kedvezőbb teljesítménye áll szemben a gyenge külső kereslettel, az alulteljesítő iparral és az alacsony beruházási kedvvel.

Jövőbelátás gazdasági hangulatindexekkel

A sok komponensből álló és számos tényezőt figyelembe vevő elemzői modellek mellett a gazdasági ciklusok előrejelzésének másik fontos eszközét az üzleti bizalmi indexek vagy gazdasági hangulatindexek képezik. Ezek kérdőíves felméréseken alapulnak, amelyek során a megkérdezett vállalatok vezetőinek gazdasági helyzetértékelését, üzleti várakozásait és a fogyasztók visszajelzéseket összesítik egy meghatározott módszertan alapján.

Az egyik legismertebb ilyen mutatószám az Európai Bizottság által havonta közzétett Economic Sentiment Indicator (ESI), amelyre a magyar sajtóban is gyakran hivatkoznak. Ez az index öt különböző vetületben (ipar, szolgáltatások, fogyasztás, építőipar, kiskereskedelem) vizsgálja az adott tagállam gazdaságának állapotát és növekedési kilátásait. Uniós szinten ez a folyamat több tízezer vállalkozás és fogyasztó adatainak, válaszainak folyamatos begyűjtését és feldolgozását jelenti. Magyarországon a felméréseket a GKI Gazdaságkutató Zrt. végzi.

Az EU harmonizált számítási módszere alapján az összesített ESI mutatószámot az öt vizsgált terület adatainak súlyozásával határozzák meg. A legnagyobb súlya az iparnak (0,4), a legkisebb a kiskereskedelemnek van (0,05). Ha az adott tagállam kiszámított ESI értéke 100 fölött van, akkor a gazdasági hangulat átlagon felüli, ha alatta, akkor átlagon aluli. Ebből a tényből és az index havi értékének változásaiból következtetéseket lehet levonni a gazdaság állapotára és a növekedési kilátásokra vonatkozóan.

Puha statisztikák

A gazdasági hangulatindexek az úgynevezett puha statisztikák kategóriájába sorolhatók, mivel nem tényszámokra épülnek, hanem kérdőívekre adott válaszokra. Pontosságukat, hasznosságukat a konjunktúra-előrejelzés szempontjából számos tanulmány vizsgálta. Az ESI-index esetében az általános vélemény az, hogy rövid távon, 3-6 hónap viszonylatában alkalmas a gazdasági folyamatok irányával, előjelével kapcsolatos prognózisok felállítására.

Magyarország vonatkozásában a tapasztalat azt mutatja, hogy a havonta közölt ESI-értékek nagyrészt kellő pontosságú becslést adnak a gazdaság állapotáról, sőt, statisztikai összefüggés is kimutatható az index alakulása és a GDP változása között. Az elmúlt évek adatainak elemzéséből kiderül, hogy az ESI-index 1 pontos emelkedése – más tényezőket figyelmen kívül hagyva – átlagosan 0,07 százalékpontos GDP növekedést vetít előre az előző negyedévhez képest.

Érdemes kiemelni azt is, hogy az öt vizsgált ágazat ESI-indexeinek eltérő lehet a magyarázó, előrejelző ereje az adott ország gazdasági folyamatainak tekintetében. Hazánk esetében a szolgáltatásokra, a fogyasztásra és az építőiparra vonatkozó indexek bizonyultak a leginkább szignifikánsnak.

Az üzleti hangulatot és a mérések pontosságát számos tényező befolyásolhatja, például kormányzati döntések, választási eredmények, globális válságok, háborúk, világjárványok vagy természeti katasztrófák. Példaként említhető, hogy a 2008-as pénzügyi válság után az ESI-indexek pontosabbá váltak a gazdasági növekedés előrejelzését tekintve, a Covid-19 járvány ugyanakkor jelentősen rontotta ezt az előrejelző-képességet.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az index számítása a kérdőíves eredményekre, sokszor szubjektív válaszokra támaszkodik, és nem egzakt gazdasági adatokra, mutatószámokra. Ezen felül mintavételi problémák is adódhatnak.

Még mindig nagy a német függés

Ahogy a cikk bevezetőjében is szerepel, nem csak az unió közöl rendszeresen olyan hangulatindex adatokat, amelyekből következtetéseket vonhatunk le a magyar gazdaság aktuális állapotára vagy növekedési kilátásaira vonatkozóan. Az OECD-nek szintén van ilyen mutatója (Business Confidence Index – BCI), de idesorolhatjuk a német gazdaságkutató intézet, az ifo Institute által havonta publikált üzleti hangulatindexet (Business Climate Index) is, amely a német gazdasággal kapcsolatos várakozásokra fókuszál.

Érdekesség, hogy ez utóbbi adja messze a legpontosabb előrejelzést a magyar GDP-változás irányára vagy előjelére, ezt mutatja a fenti ábra. A 2005 és 2024 közötti időszak adatainak elemzése alapján az ifo Institute indexe 78,6 százalékban bizonyult pontosnak e tekintetben. A második helyen a német ESI-hangulatindex áll 71,8 százalékos eredménnyel, a harmadik az OECD magyar hangulatindexe 66,7 százalékkal, míg a legkevésbé pontos éppen a magyar ESI-hangulatindex 65,8 százalékkal.

Az előbbi ábrán látható pontossági sorrend újabb bizonyítéka annak a közgazdasági közhelynek, hogy a magyar gazdaság továbbra is jelentős mértékben függ a német gazdaságtól. Egyben jól jelzi a hosszú történelmi múltra visszatekintő kitettségnek a mértékét.

Németország még mindig Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, e tekintetben jelentős változás, érdemi hangsúlyeltolódás az elmúlt években sem volt tapasztalható. A jelenlegi magyar-német kapcsolatokat a növekvő külföldi tőkebefektetések jellemzik, emellett továbbra is intenzív a német vállalati jelenlét hazánkban. Ami a konkrét számokat illeti, a német részesedés a magyar exportban 2023-ban 26,3 százalék volt, míg a teljes magyar import 22,6 százaléka származott Németországból. Jelenleg több mint 2700 német cég mintegy 225 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

A fentiek alapján nem túlzás kijelenteni, hogy hazánk valójában része a német termelési értékláncnak. Főként ez a magyarázata annak, hogy a német gazdaságra vonatkozó vállalati várakozások és fogyasztói visszajelzések pontosabban és hamarabb jelezhetik a magyar gazdasági folyamatok irányváltását.

Mit mutatnak most a hangulatindexek?

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) augusztus 29-én ismertetett felmérése alapján a júliusi 98,9 pontról augusztusban 99,1 pontra javult Magyarország ESI indexe. Ez elhanyagolható, csekély mértékű emelkedésnek számít, ami alapján semmiképpen sem lehet a magyar gazdaság határozott kilábalására, dinamizálódására következtetni.

Ezt a képet árnyalja sötétebb tónusokkal az augusztusi német ESI-index, amely 90,5 pontos értékével messze a 100 pontos átlag alatt van, és júliushoz képest 1,7 pontot esett.

Visszaesést mutat az ifo Institute által nemrég publikált index is, amely a júliusi 87 pontról augusztusban 86,6 pontra csökkent. Az intézet hivatalos közleménye szerint a hangulat csökkenő tendenciát jelez: a német vállalatok nem csak rosszabbnak ítélik meg jelenlegi helyzetüket, de várakozásaik is pesszimistábbak lettek, ami alapján a német gazdaság egyre inkább válságba kerül. Ezt erősíti a friss, ugyancsak negatív adat a német iparról, amely szerint havi alapon 2,4 százalékkal esett vissza a termelés. A cikkben ismertetett összefüggések alapján mindez nem sok jóval kecsegtet a magyar növekedési kilátásokat illetően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!