Főleg az ipar gyenge teljesítménye miatt zsugorodott a magyar gazdaság

2024. szeptember 3. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok alapján 1,5, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi jelentéséből.

Az előző negyedévhez képest viszont 0,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A magyar gazdaság zsugorodásához leginkább az ipar teljesítménye járult hozzá, a szektor 2,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Különösen gyengén teljesített a feldolgozóipar, ami 3,7 százalékkal gyengébben szerepelt, mint tavaly ilyenkor. Az ipari termelés volumenének csökkenését az akku- és járműgyártás gyengélkedése idézhette elő, mert ezek az ágazatok főleg az elektromos autók iránti keresletet szolgálják ki. Ez a kereslet pedig tavalyig nőtt, tavaly megakadt, idén aztán csökkenni kezdett.

Az időjárásfüggő mezőgazdaság teljesítménye 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez aligha meglepő, mert idén már legalább 350 millió forintos aszálykár keletkezett Magyarországon.

Bár a szolgáltatási szektor az előző év azonos időszakához képest 2,4 százalékkal nőtt, a Portfolio felfigyelt a kereskedelem és a vendéglátás ágazat visszaesésére. A szakmai, műszaki tevékenység is csökkent, ami betudható a beruházások zuhanásának is. A lap azt írja, hogy a beruházások csökkenése csapást jelent a GDP-adatra, miközben a fogyasztás lassú beindulása is gyengíti a gazdaság teljesítményét.

A második negyedéves gazdasági visszaesés várható volt, ugyanis három probléma még mindig nehezíti, hogy beinduljon a magyar gazdaság:

  • Baj van az autóiparral, mert részben a kínai autóipar felfutása, részben a koronavírus-járvány utólagos hatásai miatt a gyárak jelenleg nem tudnak százszázalékos kapacitással menni.
  • Emellett nagy problémahalmaz a beruházások elégtelensége, amiből kiutat jelenthet a kamatok esése.
  • És továbbra is gondot okoz a lakossági fogyasztás, ami csak nagyon lassan nő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!