Kiválik a Kalligram a Libri Csoportból, féltették az autonómiájukat

2024. augusztus 27. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Libri Kiadói Csoporttól függetlenül működik tovább a Kalligram, miután a könyvkiadó 100 százalékban az igazgató, Mészáros Sándor tulajdonába került – írja az Index. A két vállalat 2017 óta működött együtt, Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója szerint baráti volt az együttműködés, de Mészáros féltette a kiadó függetlenségét.

„Kár volna tagadni, tartottam attól, hogy az autonómiánk veszélybe kerül, és nem akartam megvárni, mi lesz a vége”

– mondta Mészáros Sándor, ezért vette meg a Libri 49 százalékos tulajdonjogát is.

„Számomra a kultúra autonómiája végtelenül fontos. A magyarországi intézményekben azonban sok kivéreztetést, ellehetetlenülést tapasztalok, amelyeket nézni is nehéz” – mondta Mészáros. Az igazgató nem tart attól, hogy ezután kevesebb embert érnek majd el. Elmondása szerint a kiválási folyamat zökkenőmentesen zajlott. El akarta kerülni, hogy bárki beleszólhasson, milyen könyvet akar kiadni. Schiffer András Apály idején című könyvét is ők adták ki, Mészáros szerint „sokat kapott a fejére”, amiért ezt a könyvet megjelentették.

Sárközy Bence elmondása szerint a Librinél mindig fontosnak tartották, hogy ne befolyásolják a Kalligram működését. Évekig raktározták a Kalligram könyveit, a kommunikációjukat is segítették. Ugyanakkor szerinte a Kalligramra soha nem tekintettek úgy, mint a Libri Kiadói Csoport szerves részére. Szerinte a Kalligramból osztalékot soha nem vettek ki, mert a cég eredményt sem termelt. A Libri ügyvezetője úgy tudja, a Libri kereskedőként a jövőben is a Kalligram partnere lesz.

2023 mozgalmas év volt a Librinél: A Fidesz legfőbb utánpótlásképző bázisa, a közpénzzel kitömött MCC tavaly júniusban többségi tulajdonossá vált a Libriben, majd az Index vezérigazgatója is bekerült a Libri igazgatóságába. A Libri könyvesboltjaiban már akkor elszaporodtak az MCC Press „genderőrületről” szóló könyvei, amikor az MCC még csak kisebbségi tulajdonos lett. Amikor nemrég többségbe kerültek, az MCC vezetője arról beszélt, nem változtatnak a könyvkínálaton, sem a vezetői körön.

Arról, hogy milyen következményekkel járhat a legnagyobb hazai könyvterjesztő kormányközeli felvásárlása, itt írtunk. Az MCC-ről szóló cikksorozatunk első részében az MCC és a Fidesz viszonyáról, a másodikban az MCC vagyonosodásáról, a harmadikban az MCC képzéseiről, a negyedikben az intézmény erdélyi térnyeréséről írtunk, az ötödik részben pedig interjút készítettünk az MCC főigazgatójával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!